[All] Audio w b4
[All] Audio w b4
mam B4 i nie iwem jak ja naglosnic dobrze. tzn mam z przodu 2 standardowe glosniki i tube no i radio gra to dobrze ale chciclbym nieco wiecej a nie chcial bym psuc tylnej polki. czy jest mozliwy inny sposob?
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 11:29 przez zygus, łącznie zmieniany 3 razy.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Rozumiem że nie masz dziur w półce wiec jeśli nie chce psuć półki to za dużo możliwości nie masz. Jak masz z przodu standardy to kup jakieś nowe lepsze Alpiny lub Pioneerki ceny nie są wygórowane. Ale ja i tak bym wsadził w półkę dwie 16cm wtedy już było by całkiem dobrze. Ja u siebie teraz będę wymieniał całe audio. Wszystko będę brał z ALPINE, radio, przody 2x10cm, skrzynia 30cm + 2x16cm w półkę...
Re: [B4 80] audio
...taaa jest dużo lepszy sposób niż ciąć tylną półkę...kup na allegro panele głośnikowe do przodu...wycisz drzwi matami APP...zamontuj panele...poprowadź nowe kable do głośniczków...kup jakieś porządne głośniki + radio+ wzmacniacz i powinno być OK :mrgreen:zygus pisze:mam B4 i nie iwem jak ja naglosnic dobrze. tzn mam z przodu 2 standardowe glosniki i tube no i radio gra to dobrze ale chciclbym nieco wiecej a nie chcial bym psuc tylniej pulki. czy jest mozliwy inny sposob?
...najlepszy sposób na poprawienie dźwięku :lol:
to nikt mu nie karze jezdzic z tylu chlopak chce zrobic zeby jemu dobrze gralo,co sie tak wszyscy przejmuja pasazerami,nikt nie slyszal o czyms takim w radiu jak balans przod tylDoc pisze:Jeden lubi stek, drugi mostek, trzeci psitkę bo ma mało kostek.AUDI_A6 pisze:dla mnie z przodu wystarczą dobre 10tki w półkę
Czasami bywa, ze ktoś z tyłu nie chce nad głową słuchac umc umc.
a ja wole schabowego :mrgreen:
Ja też wolę schabowego ale chciałbym go jeść przodem do orkiestry, a wsadzając głośniej grające głośniki z tyłu efekt będzie taki jak by stać na koncercie ulubionego zespołu tyłem do sceny :lol:mrx1983 pisze:to nikt mu nie karze jezdzic z tylu chlopak chce zrobic zeby jemu dobrze gralo,co sie tak wszyscy przejmuja pasazerami,nikt nie slyszal o czyms takim w radiu jak balans przod tylDoc pisze:Jeden lubi stek, drugi mostek, trzeci psitkę bo ma mało kostek.AUDI_A6 pisze:dla mnie z przodu wystarczą dobre 10tki w półkę
Czasami bywa, ze ktoś z tyłu nie chce nad głową słuchac umc umc.
a ja wole schabowego :mrgreen:
Poza tym kolega pytał "jak nagłośnić dobrze" a nie tanio i hałaśliwie.
Popieram wypowiedź Frano F1 i Doc nic nie zastąpi dobrego zestawu głośników z przodu z solidnym wygłuszeniem drzwi
Ponieważ specyfika dźwięku jest taka że średnie i wysokie tony rozchodzą się kierunkowo i dlatego głośniki te najczęściej umieszczamy na wysokości lusterek lub na słupkach, a bass nie rozchodzi się kierunkowo i możemy zamontować go na przykład w bagażniku.mrx1983 pisze:a ja znowu nie lubie jak mi gra do nog,ja nie mam uszu na kolanachMacAudiO pisze:Popieram wypowiedź Frano F1 i Doc nic nie zastąpi dobrego zestawu głośników z przodu z solidnym wygłuszeniem drzwi
to czemu nie zkladasz tuby z przodu? skoro to jakby tylem do sceny
Proponuję prosty eksperyment, wystarczy postawić domową kolumnę głośnikową na środku pokoju i powoli obejść ją dookoła, gwarantuję że bas się nie zmieni a np. wokal będzie zanikał już z boku kolumny.
a tu sie nie zgodze zobaczysz ze w rogach pokoju bedzie glebszy bass niz przy samej kolumnie,testowane
a zasada wsadzania mocniejszych glosnikow z tylu jest prosta,poniewaz jako kierowca jestes dalej od nich to zeby slyszec jakikolwiek prezyjemny dla ucha dzwiek musza byc mocniejsze,dzieki temu usyskasz efekt dzwieku przestrzennego, a przod by zagluszal wszystko jakby byl za dobry
ja zakladajac w SWOIM samochodzie sprzet audio mysle o MOICH doznaniach,co mnie obchodza pasazerowie
a zasada wsadzania mocniejszych glosnikow z tylu jest prosta,poniewaz jako kierowca jestes dalej od nich to zeby slyszec jakikolwiek prezyjemny dla ucha dzwiek musza byc mocniejsze,dzieki temu usyskasz efekt dzwieku przestrzennego, a przod by zagluszal wszystko jakby byl za dobry
ja zakladajac w SWOIM samochodzie sprzet audio mysle o MOICH doznaniach,co mnie obchodza pasazerowie
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 10:58 przez mrx1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Tutaj akurat masz rację jako że dźwięk rozchodzi się falowo niskie częstotliwości lepiej odbierane są w większej odległości, co ciekawe jeśli głośnik ustawisz bassrefleksem do ściany będzie bardziej donośny i soczysty .mrx1983 pisze: a tu sie nie zgodze zobaczysz ze w rogach pokoju bedzie glebszy bass niz przy samej kolumnie,testowane
Jeśli zaś chodzi o mocniejsze głośniki z tyłu to sprawdzą się w wypadku gdy chcesz znajdować się w centrum dźwięku, ale wtedy niema mowy o jakiejkolwiek scenie muzycznej która jest i tak trudna do uzyskania w środowisku samochodowym.
Zresztą każdy sam wie najlepiej co i jak lubi a my mieliśmy pomóc koledze a nie teoretyzować :oops: