CB Radio - Sirio AS-100 vs ML-145
CB Radio - Sirio AS-100 vs ML-145
Witam!!!
Koledzy mam pewien problem, posiadam antenkę Sirio AS-100 i bardzo mnie korci aby zmienić ją na ML-145. Skłania mnie do tego nie do końca czysty odbiór z obecnej antenki, fakt że nie jest dostrojona ale czy to tak dużo pomoże aby odbierać czysto? Jak wy to widzicie, warto zmieniać czy może lepiej zająć się tą???
PS. Mam podstawę 16cm także wystarczyłoby zmienić tylko samą antenkę.
Koledzy mam pewien problem, posiadam antenkę Sirio AS-100 i bardzo mnie korci aby zmienić ją na ML-145. Skłania mnie do tego nie do końca czysty odbiór z obecnej antenki, fakt że nie jest dostrojona ale czy to tak dużo pomoże aby odbierać czysto? Jak wy to widzicie, warto zmieniać czy może lepiej zająć się tą???
PS. Mam podstawę 16cm także wystarczyłoby zmienić tylko samą antenkę.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 15:56 przez siwy23j, łącznie zmieniany 1 raz.
a jakie masz radyjko ? Powinieneś wystroić antenkę aczkolwiek nie ma to większego wpływu na odbiór.siwy23j pisze:nie do końca czysty odbiór
Co do AS vs ML- zależy czego oczekujesz. ML to dłuższa antena więc większy zasięg ale też więcej szumu i niepotrzebnych śmieci z eteru. Jeżeli wystarcza Ci zasięg obecnej to nie zmieniaj bo po co Jeżeli Ci mało i chcesz więcej to nie ma się co zastanawiać Napisz jednak jakie masz to radyjko. Jeżeli z niskiej półki to powiem Ci, że nie ma sensu pakować się z długie baty, bo szumów będzie tyle, że squelcha skręcisz sobie na ponad połowę i właściwie zasięg wyjdzie na taki sam jak na krótszej.
Pozdrawiam <ok>
A ja polecam zmianę kabla na RG 213 (kiedyś na takiej samej konstrukcji były robione RG 58 ale wszystko spada na psy oploty Alu i na dodatek linka aj szkoda gadać jakie teraz te rg58) i montaż na stałe lub na uchwyt anteny i żeby była dobra masa i stroje anteny i wszystkie problemy ci zginął bo radyjko widzę masz dobre.
Właśnie chodzi o to, że mam podłączone bezpośrednio pod aku, zarówno plus jak i minus, wcześniej miałem pod plus zasilający radioodtwarzacz ale to zmieniłem ale czy coś to dało to nie wiemDYZIO pisze:Pewnie w gniazdo zapalniczki a to bardzo nie dobrze najlepiej puścić osobny kabelek od plusa. I nigdy nie można puszczać kabla od anteny cb pod dywanikiem czy gdzie tam się chowa razem z kablem sygnałowym np. do wzmacniacza
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Posiadam radio Midland alan 100 plus, dostałem je w spadku dlatego je mam moze zainwestowalbym w cos lepszego chociaż nie wiem jeszcze co jest warte nie mialem styczności ze sprzętem Cb do tej pory, ale skoro juz mam to bede używał
Co sądzicie o antenie Hustler do tego radia ?? duża róznica bedzie pomiędzy nia a tym ML-145 troche długi ten bacior
Co sądzicie o antenie Hustler do tego radia ?? duża róznica bedzie pomiędzy nia a tym ML-145 troche długi ten bacior