Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Głosnik - wymiana cewki Pyle

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Głosnik - wymiana cewki Pyle

Post autor: HeavenQueen » 17 lip 2009, 00:31

Witam serdecznie,

dziś spaliłem nowy głośnik z zestawu firmy Pyle PLG6C wzmacniaczem Pioneera GM-X334. Głośniki z założenia 200W RMS, a tu taki psikus i to w zamkniętej obudowie.
Chciałbym wymienić w tym głośniku cewkę, tyle że nigdzie nie mogę się doszukać konkretnych wymiarów oprócz opisu 'cewka jedno calowa'. Chciałbym kupić coś z oferty zamienników do Tonsila, taka C6 będzie pasować?
Starej cewki nie zmierzę bo jest z strzępach, mogę powiedzieć że blaszka z niej miała około 81 mm obwodu, 25 mm średnicy, szczelina magnetyczna 1,2 mm, drut 0,2 mm i długości 4,5m.

Zestaw:
http://www.audiosklep.pl/pyle-plg6c-p-1232.html

Można gdzieś kupić cewki do głośników na miejscu w okolicach Trzebini (Katowice, Gliwice, Kraków)?

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Rafał
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 17:32 przez HeavenQueen, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dexx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dexx » 17 lip 2009, 10:47

Siemanko

Kolego zadzwoń lub napisz do nich, może pomogą:

salto-wroclaw

Ja kupowałem już u nich 2 razy zestawy naprawcze do kolumn Altus/Alton (cewki, membrany) i byłem odebrać osobiście i musze przyznać że mieli tam spory arsenał ale nie wiem czy będzie coś do Twojego głośnika, ale zapytać nie zaszkodzi.

pozdr.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 17:31 przez dexx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 17 lip 2009, 19:00

Ciężka sprawa... Ja do mojego Hollywooda nie znalazłem odpowiedniej... Jak była średnica to wysokość za mała.. Nawijać mi się nią chciało - była podwójna.

Co do samego faktu spalenia to się nie ma czemu dziwić - Pyle to taki US Boschmann więc cudów nie będzie a fakt instalacji w obudowie CLOSED przy nie właściwie dobranej mocy zasilania tylko przyspieszył spalenie.

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 19 lip 2009, 20:42

Witam,

kupiłem cewkę do tego głośnika.
Cewka C7 pasuje, myślę że C10 też się zmieści bez problemu.

Wymiary cewek:

C7: [mm]
śr. wew. 25,4;
śr. zew. 26,2;
wys. kark. 27;
wys. uzw. 7

C10: [mm]
śr. wew. 25,4;
śr. zew. 26,8;
wys. kark. 23;
wys. uzw. 10

Przez moje roztargnienie kupiłem cewkę 8 Ohm... Czy mogę ją zastosować do woofera w układzie dwudrożnym ze zwrotnicą, gdy wszystko przystosowane było na 4 Ohmy? Wzmacniacz też ma minimum 4 Ohm na kanał.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 20 lip 2009, 02:42

HeavenQueen pisze:Przez moje roztargnienie kupiłem cewkę 8 Ohm... Czy mogę ją zastosować do woofera w układzie dwudrożnym ze zwrotnicą, gdy wszystko przystosowane było na 4 Ohmy? Wzmacniacz też ma minimum 4 Ohm na kanał.
Nie! zmiana Cewki wiąże się ze zmianą filtracji.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 20 lip 2009, 13:38

Generalnie możesz ją zastosować - mechanicznie nic się nie stanie - ale zmieni się całkowicie charakterystyka...

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 20 lip 2009, 23:42

Właściwie to nie wiem jaka jest impedancja tej cewki. Wydawało mi się że 8 Ohm, ale... głośnik podłączony, gra ładnie, na scenie źródło dźwięku wychodzi idealnie w czaszce. Ogólnie to na ucho gra tak samo jak kolega naprzeciwko z oryginalną cewką.
Zmierzyłem rezystancję cewki: biegunami zgodnymi wyszło 8,1Ohma, zaraz zmieniłem bieguny i wyszło 3,5, potem znów zamieniłem kabelki i było 7,3, znów zmiana i pomiar 5,0... Zrezygnowałem z tego, ważne że głośnik gra i ładnie trzyma charakterystykę uchem mierzoną, zobaczymy jak długo :-)

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

PS. Tak z czystej ciekawości spróbuję obliczyć filtrację zwrotnicy gdyby faktycznie to było 8Ohmów...

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl