Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Głosnik - wymiana cewki Pyle

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Głosnik - wymiana cewki Pyle

Post autor: HeavenQueen » 17 lip 2009, 00:31

Witam serdecznie,

dziś spaliłem nowy głośnik z zestawu firmy Pyle PLG6C wzmacniaczem Pioneera GM-X334. Głośniki z założenia 200W RMS, a tu taki psikus i to w zamkniętej obudowie.
Chciałbym wymienić w tym głośniku cewkę, tyle że nigdzie nie mogę się doszukać konkretnych wymiarów oprócz opisu 'cewka jedno calowa'. Chciałbym kupić coś z oferty zamienników do Tonsila, taka C6 będzie pasować?
Starej cewki nie zmierzę bo jest z strzępach, mogę powiedzieć że blaszka z niej miała około 81 mm obwodu, 25 mm średnicy, szczelina magnetyczna 1,2 mm, drut 0,2 mm i długości 4,5m.

Zestaw:
http://www.audiosklep.pl/pyle-plg6c-p-1232.html

Można gdzieś kupić cewki do głośników na miejscu w okolicach Trzebini (Katowice, Gliwice, Kraków)?

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Rafał
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 17:32 przez HeavenQueen, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dexx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dexx » 17 lip 2009, 10:47

Siemanko

Kolego zadzwoń lub napisz do nich, może pomogą:

salto-wroclaw

Ja kupowałem już u nich 2 razy zestawy naprawcze do kolumn Altus/Alton (cewki, membrany) i byłem odebrać osobiście i musze przyznać że mieli tam spory arsenał ale nie wiem czy będzie coś do Twojego głośnika, ale zapytać nie zaszkodzi.

pozdr.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 17:31 przez dexx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 17 lip 2009, 19:00

Ciężka sprawa... Ja do mojego Hollywooda nie znalazłem odpowiedniej... Jak była średnica to wysokość za mała.. Nawijać mi się nią chciało - była podwójna.

Co do samego faktu spalenia to się nie ma czemu dziwić - Pyle to taki US Boschmann więc cudów nie będzie a fakt instalacji w obudowie CLOSED przy nie właściwie dobranej mocy zasilania tylko przyspieszył spalenie.

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 19 lip 2009, 20:42

Witam,

kupiłem cewkę do tego głośnika.
Cewka C7 pasuje, myślę że C10 też się zmieści bez problemu.

Wymiary cewek:

C7: [mm]
śr. wew. 25,4;
śr. zew. 26,2;
wys. kark. 27;
wys. uzw. 7

C10: [mm]
śr. wew. 25,4;
śr. zew. 26,8;
wys. kark. 23;
wys. uzw. 10

Przez moje roztargnienie kupiłem cewkę 8 Ohm... Czy mogę ją zastosować do woofera w układzie dwudrożnym ze zwrotnicą, gdy wszystko przystosowane było na 4 Ohmy? Wzmacniacz też ma minimum 4 Ohm na kanał.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 20 lip 2009, 02:42

HeavenQueen pisze:Przez moje roztargnienie kupiłem cewkę 8 Ohm... Czy mogę ją zastosować do woofera w układzie dwudrożnym ze zwrotnicą, gdy wszystko przystosowane było na 4 Ohmy? Wzmacniacz też ma minimum 4 Ohm na kanał.
Nie! zmiana Cewki wiąże się ze zmianą filtracji.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 20 lip 2009, 13:38

Generalnie możesz ją zastosować - mechanicznie nic się nie stanie - ale zmieni się całkowicie charakterystyka...

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 20 lip 2009, 23:42

Właściwie to nie wiem jaka jest impedancja tej cewki. Wydawało mi się że 8 Ohm, ale... głośnik podłączony, gra ładnie, na scenie źródło dźwięku wychodzi idealnie w czaszce. Ogólnie to na ucho gra tak samo jak kolega naprzeciwko z oryginalną cewką.
Zmierzyłem rezystancję cewki: biegunami zgodnymi wyszło 8,1Ohma, zaraz zmieniłem bieguny i wyszło 3,5, potem znów zamieniłem kabelki i było 7,3, znów zmiana i pomiar 5,0... Zrezygnowałem z tego, ważne że głośnik gra i ładnie trzyma charakterystykę uchem mierzoną, zobaczymy jak długo :-)

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

PS. Tak z czystej ciekawości spróbuję obliczyć filtrację zwrotnicy gdyby faktycznie to było 8Ohmów...

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl