Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4] Głośniki - dobór głośników

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
martin186
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: martin186 » 26 mar 2013, 15:33

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 25 cze 2013, 08:58

martin186,
sam to robiłeś czy kupowałeś, bo i mnie to będzie czekało, bo mam za słabe audio :(. Jak kupowałeś to jaka cena ?

KSrt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KSrt » 25 cze 2013, 12:02

Kamil__21 pisze:nie zakladam nowego tematu, przyłącze sie :)

mam problem

a mianowicie, ori glosniki z podszybia dostaly juz chyba za swoich czasow po tyłku i chce je wymienic...
co polecacie?
oplaca sie tam wkladac cos nowego ?
czy zrobic tasztki w drzwiach i dlozyc jakies 16cm ?

czekam na opinie :)
Jeśli uda Ci się dopasować to polecam coś z oferty PY. Mają niezłe głośniki za przyzwoite pieniądze a do tego fajny design.

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 25 cze 2013, 22:44

a jak jest z prowadzeniem kabli jest jakieś znaczenie którędy je prowadzić, bo widziałem gdzieś szkic jak trzeba prowadzić,ale nie wiem czy to ma do końca takie znaczenie. Kable jakie się prowadzi można normalne czy również trzeba specjalne, bo jak pytałem w sklepie to zalecali puścić lepszej jakości.

KSrt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KSrt » 26 cze 2013, 19:35

smaqosz pisze:a jak jest z prowadzeniem kabli jest jakieś znaczenie którędy je prowadzić, bo widziałem gdzieś szkic jak trzeba prowadzić,ale nie wiem czy to ma do końca takie znaczenie. Kable jakie się prowadzi można normalne czy również trzeba specjalne, bo jak pytałem w sklepie to zalecali puścić lepszej jakości.
Myślę, że im krótsze kable tym lepiej ale mała różnica nie zrobi tutaj większej różnicy ;-)

Z kablami jak z żyłką na kołowrotku. Można łapać i na starą, sparciałą ale lepiej chyba zainwestować dosłownie "parę złotych" i mieć nową, grubszą, lepszą. Nie ma z drugiej strony co popadać w przesadę.

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 26 cze 2013, 23:36

KSrt pisze:Myślę, że im krótsze kable tym lepiej ale mała różnica nie zrobi tutaj większej różnicy

Z kablami jak z żyłką na kołowrotku. Można łapać i na starą, sparciałą ale lepiej chyba zainwestować dosłownie "parę złotych" i mieć nową, grubszą, lepszą. Nie ma z drugiej strony co popadać w przesadę.
Nie no na pewno też jestem tego zdanie, no i chyba tak zrobię, kupię jakieś kable chyba wystarczy mi się zdać na fachowców ze sklepu elektronicznego jakie kable będę odpowiednio, bo oni też montują i mają ten sklep ładnych parę lat, póki co wyprowadzę kable i kupię jakiegoś suba, aby na razie było i muszę kasę dozbierać, żeby parapety zrobić z przodu, bądź może używki się trafią gdzieś

KSrt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KSrt » 27 cze 2013, 07:31

smaqosz pisze:
KSrt pisze:Myślę, że im krótsze kable tym lepiej ale mała różnica nie zrobi tutaj większej różnicy

Nie no na pewno też jestem tego zdanie, no i chyba tak zrobię, kupię jakieś kable chyba wystarczy mi się zdać na fachowców ze sklepu elektronicznego jakie kable będę odpowiednio, bo oni też montują i mają ten sklep ładnych parę lat, póki co wyprowadzę kable i kupię jakiegoś suba, aby na razie było i muszę kasę dozbierać, żeby parapety zrobić z przodu, bądź może używki się trafią gdzieś
Tylko nie daj się namówić na jakieś kosmicznie drogie kable bo przy słabej reszcie to nic nie da...

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 27 cze 2013, 11:52

Jak jesteś zorientowany to do jakiej sumy najlepiej patrzeć ?
No na razie kasy nie mam na całe car audio :-( , dlatego jedynie póki co tubę bym jakąś kupił, bądź subwoofer, by ten dźwięk był lepszy, bo na standardowych głośnikach w podszybiu to cienizna :-/

KSrt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KSrt » 27 cze 2013, 12:49

smaqosz pisze:Jak jesteś zorientowany to do jakiej sumy najlepiej patrzeć ?
No na razie kasy nie mam na całe car audio :-( , dlatego jedynie póki co tubę bym jakąś kupił, bądź subwoofer, by ten dźwięk był lepszy, bo na standardowych głośnikach w podszybiu to cienizna :-/

Z tą sumą to jest bardzo duży rozstrzał.

Jakiego suba szukasz- pasywnego czy aktywnego?

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 27 cze 2013, 13:45

aha no zobaczę, wiesz szczerze to jeszcze nie mam pojęcia, bo nie czytałem o tym na forum co lepiej tube czy suba no i pasywny czy aktywny, bo nie wiem jaka jest różnica,ale coś czytałem już powoli, że tuba tłumi dźwięki, ale ja na nic więcej nie będę miał, a na pewno z tubą lub subem będzie to lepiej grało niż na 2 głośnikach i podejrzewam, że oryginalnych jeszcze, tak mi się wydaje, ale pewności nie mam, bo nie ściągałem maskownic. A wg Ciebie co lepiej by było ? Wiadomo, że efektu nie wiadomo jakiego nie będzie, ale zawsze już te bas jakiś byłby. Po prostu chciałbym małym nakładem, ale żeby było lepiej niże jest w chwili obecnej, a z czasem zrobię tak jak powinno być.

KSrt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KSrt » 27 cze 2013, 16:13

smaqosz pisze:aha no zobaczę, wiesz szczerze to jeszcze nie mam pojęcia, bo nie czytałem o tym na forum co lepiej tube czy suba no i pasywny czy aktywny, bo nie wiem jaka jest różnica,ale coś czytałem już powoli, że tuba tłumi dźwięki, ale ja na nic więcej nie będę miał, a na pewno z tubą lub subem będzie to lepiej grało niż na 2 głośnikach i podejrzewam, że oryginalnych jeszcze, tak mi się wydaje, ale pewności nie mam, bo nie ściągałem maskownic. A wg Ciebie co lepiej by było ? Wiadomo, że efektu nie wiadomo jakiego nie będzie, ale zawsze już te bas jakiś byłby. Po prostu chciałbym małym nakładem, ale żeby było lepiej niże jest w chwili obecnej, a z czasem zrobię tak jak powinno być.
Nie wiem co znaczy dla Ciebie mały nakład. Żeby nie bawić się w kombinowanie to możesz sobie wziąć aktywniaka. Np ten model PYBG250X. Ma wbudowanego wzmaka i dwie 10. Gra bardzo przyzwoicie i świetnie wygląda. No ale nie kosztuje 100 zł...

Jego zaletą jest to, że przy zamianie auta, wyciągasz go i wkładasz do innego. Nie ma potrzebu montowania gdzieś wzmacniacza osobno.

Ale ile ludzi, tyle rad i rozwiązań :-)

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 28 cze 2013, 10:42

Mały nakład do 300, bo na razie nie mam kasy, bo co innego muszę w aucie wymieniać no i je spłacać więc 500 to spory wydatek dla mnie i prędko nie będę miał tyle :(. Nie znam się za bardzo, na tym, ale za tą kasę to wydaje mi się, ze powinno to już być dla mnie zadowalające. Jest to też dobre rozwiązanie, ale właśnie tak jak mówisz ile ludzi tyle rad. Czytałem też, że lepiej kupić tubę pasywną i do tego wzmacniacz tak samo cenowo wyjdzie,a efekt lepszy, najlepiej, żebym gdzieś posłuchaj jak to gra wtedy bym wiedział co mnie zadowoli :). Jak będę miał czas dzisiaj wrzucę foty radia jakie mam i z tyłu jakie wyjścia to jakbyś mógł to zobaczysz co do tego można podpiąć, żeby to jakoś w miarę chodziło.

KSrt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KSrt » 03 lip 2013, 22:36

smaqosz pisze:najlepiej, żebym gdzieś posłuchaj jak to gra wtedy bym wiedział co mnie zadowoli :).
o właśnie... Bo nie logo na tubie czy dane techniczne są ważne a to, co dla Ciebie fajniej brzmi!!

Tak trzymać!

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 04 lip 2013, 12:25

KSrt pisze:o właśnie... Bo nie logo na tubie czy dane techniczne są ważne a to, co dla Ciebie fajniej brzmi!!
Właśnie o to chodzi, bo jeden się będzie czepiał szczegółów,a drugiemu wystarczy łupanie. Jak wybiorę się na zlot to zobaczę jakie car audio mają chłopaki, ale propozycja KSrt, wydaje mi się, że wystarczająca byłaby mi na sam początek. Jak jeżdżę rodziców autem oni mają tam ori 10 głośników fakt auto z 99roku, ale granie jest w miarę, aczkolwiek bym też zmienił hehe

KSrt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KSrt » 17 lip 2013, 00:04

smaqosz pisze:
KSrt pisze:o właśnie... Bo nie logo na tubie czy dane techniczne są ważne a to, co dla Ciebie fajniej brzmi!!
Właśnie o to chodzi, bo jeden się będzie czepiał szczegółów,a drugiemu wystarczy łupanie. Jak wybiorę się na zlot to zobaczę jakie car audio mają chłopaki, ale propozycja KSrt, wydaje mi się, że wystarczająca byłaby mi na sam początek. Jak jeżdżę rodziców autem oni mają tam ori 10 głośników fakt auto z 99roku, ale granie jest w miarę, aczkolwiek bym też zmienił hehe
Myślę, że nie tylko na sam początek bo ten zestaw naprawdę fajnie gra - jak dla mnie oczywiście :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl