[b4] Głośniki - dobór głośników
[b4] Głośniki - dobór głośników
Witam mam problem a mianowicie , mam radio kenwooda nowe , moj problem polega na tym ze z tylu na polce mam 2 duze glosniki i dobrze graja a z przodu w desce zmienilem orginalne na magnata o takiej srednicy jak byly stare ale one wlacze muzyke glosniej i lekko charcza nie wiem co wstawic z przodu ... co radzicie bo tam malo jest miejsca z przodu ...
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 17:36 przez bartusgo, łącznie zmieniany 1 raz.
linkami allegro nie będę rzucał, bo nic nie wniosą za parę tygodni
zwrotnica głośnikowa - rozdziela poszczególne pasma dźwięku na odrębne kanały. Przykładem może być np. filtr (zwrotnica) dolnoprzepustowy stosowany przy subwooferach, bo wiadomo, że sub nie odtworzy pisków i syków - jak robi to np. tweeter. W twojej sytuacji kombinowałbym ze zwrotnicą trójdrożną, czyli subwoofer-midrange-tweeter. Po prostu doprowadzasz sygnał audio prosto z radia do zwrotnicy, a dopiero od niej odpowiednie przedziały częstotliwości dźwięku idą na odpowiednie głośniki. 10'tki z przodu podpinaj pod midrange. Rozejrzyj sie na allegro, a skumasz co mam na myśli
nawet fotka się znalazła jak to sobie wyobrażam:
Zestaw na dole przedstawia podłączenie zwrotnicy 3-way
zwrotnica głośnikowa - rozdziela poszczególne pasma dźwięku na odrębne kanały. Przykładem może być np. filtr (zwrotnica) dolnoprzepustowy stosowany przy subwooferach, bo wiadomo, że sub nie odtworzy pisków i syków - jak robi to np. tweeter. W twojej sytuacji kombinowałbym ze zwrotnicą trójdrożną, czyli subwoofer-midrange-tweeter. Po prostu doprowadzasz sygnał audio prosto z radia do zwrotnicy, a dopiero od niej odpowiednie przedziały częstotliwości dźwięku idą na odpowiednie głośniki. 10'tki z przodu podpinaj pod midrange. Rozejrzyj sie na allegro, a skumasz co mam na myśli
nawet fotka się znalazła jak to sobie wyobrażam:
Zestaw na dole przedstawia podłączenie zwrotnicy 3-way
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
Prestige, to jak pociągnięte są kable, to była kwestia radia. A skoro masz 2 wtyki, to czy przypadkiem wtyczka 2pin to nie jest do podłączenie syka poprzez głośnik.
W sumie z tego co się orientuję, to jak masz przy głośniku bezpiecznik (7,5A wg. ori) to masz zestaw AKTYWNY, jeśli nie - to zestaw pasywny - odseparowany.
Więc jak postawisz głośnik na magnesie i patrząc od dołu, zaczynając liczenie pinów od lewej:
(masa) - (remote) - (wejście +) - (wejście -) - (zasilanie +12) dolna listwa, wykorzystywana przy zestawie aktywnym
listwa środkowa to wejście sygnału + i - przy zestawie pasywnym
górna listwa(2 pin) to wyjście ze zwrotnicy na syczek
Weź multimetr w dłoń i popatrz co płynie po kablach Niekoniecznie mogłem podać Ci piny w dobrej kolejności, więc posprawdzaj, ew zapodaj foto swojego zestawu
W sumie z tego co się orientuję, to jak masz przy głośniku bezpiecznik (7,5A wg. ori) to masz zestaw AKTYWNY, jeśli nie - to zestaw pasywny - odseparowany.
Więc jak postawisz głośnik na magnesie i patrząc od dołu, zaczynając liczenie pinów od lewej:
(masa) - (remote) - (wejście +) - (wejście -) - (zasilanie +12) dolna listwa, wykorzystywana przy zestawie aktywnym
listwa środkowa to wejście sygnału + i - przy zestawie pasywnym
górna listwa(2 pin) to wyjście ze zwrotnicy na syczek
Weź multimetr w dłoń i popatrz co płynie po kablach Niekoniecznie mogłem podać Ci piny w dobrej kolejności, więc posprawdzaj, ew zapodaj foto swojego zestawu