Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Glosniki - Pioneer TS-W307D2 - mostkowanie

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
avantmaniak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Glosniki - Pioneer TS-W307D2 - mostkowanie

Post autor: avantmaniak » 30 maja 2008, 08:03

Witam w końcu kupiłem wymarzoną skrzynię z głośnikiem Pioneer TS-W307D2,
niestety na razie korzystam z pozyczonego wzmaka o nieduzej mocy 200W w mostku
Zamierzam kupić mocniejszy piecyk z obserwacji wiem że najlepszy będzie dwukanałowy
poniewaz głośnik ma dwie cewki po dwa omy i mam ustawione go na cztery omy.
Proszę o rade jaki wzmak kupić żeby wykorzystać dobrze głośnik.
Fundusze które chcę przeznaczyć max 400 zł.

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 23:43 przez avantmaniak, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 31 maja 2008, 00:59

Głośnik dwucewkowy możesz podłączyć pod zmostkowane kanały wzmacniacza. Warunkiem jest minimalna impedancja pracy wzmacniacza.
Jeśli głośnik ma cewki 4 ohmowe, podłączając je równolegle impedancja wzmacniacza spadnie do dwóch ohmów. Jeśli wzmacniacz może to udźwignąć to ok.

Inna opcja to zmostkowanie wzmacniacza i podłączenie szeregowo cewek głośnika. Wówczas wzmacniacz pracować będzie z impedancją 8 ohmów. Straci na mocy, ale nie uszkodzi się.

Nie powinno się podłączać głośnika dwucewkowego do niezależnych kanałów prawego i lewego.
Wystarczą ( a pojawią się ) minimalne różnice w wysterowaniu kanałów i wystąpi zjawisko indukcji. Cewki zaczną sie grzać i spalisz głośnik.
Zjawisko indukcji zawsze będzie. Wynika to choćby ( ale nie tylko ) ze sposobu nawijania cewek, które bezpośrednio odnoszą sie do minimalnych różnic w ich impedancji.

Generalnie do głośnika dwucewkowego wymagany jest solidny monoblok który będzie potrafił przy 2 ohmach targnąć nim.

Ja osobiście jestem przeciwnikiem dwucewkowych subwooferów. Są zawodne i niewygodne moim zdaniem. Przydają się na zawodach, ale do własnego użytku niekoniecznie.

Jaki wzmacniacz kupić ? Do 500 zł nie wiem, ale skoro masz głośnik Pioneera, to może coś takiego:
http://www.allegro.pl/item367613533_pio ... nikat.html
Podłączając cewki głośnika równolegle będziesz miał ok 800W z tego piecyka. Huku całkiem sporo ;-)

avantmaniak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: avantmaniak » 31 maja 2008, 18:59

Jeśli chodzi o głośnik to ma on dwie cewki po dwa om więc lepiej jest zastosować wzmacniacz dwu kanałowy ponieważ ma on większą moc w mostku przy czterech omach niż monoblock
Dziś pokonałem trasę 650 km i musiałem zmniejszyć siłę basu na wzmaku bo ostro walił także chyba kupię cos takiego i starczy...

http://www.allegro.pl/item367808304_mac ... w_wwa.html
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 23:41 przez avantmaniak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 31 maja 2008, 19:26

avantmaniak pisze:Dziś pokonałem trasę 650 km i musiałem zmniejszyć siłę basu na wzmaku bo ostro walił także chyba kupię cos takiego i starczy...
Wiesz taki jest minus głośników tańszych głośników basowych. Walą po uszach za bardzo i to męczy przy długiej podróży.

avantmaniak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: avantmaniak » 31 maja 2008, 20:06

Walił po uszach ponieważ skręciłem go na max na wzmaku...
Nie będe prowadził dyskusji o tym że ten głośnik jest do bani itd.
Mam inne zdanie...

AUDI A6 proszę przeczytać ten post viewtopic.php?t=16959
i proszę wyraż swoją opinię...

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 31 maja 2008, 22:27

avantmaniak pisze:Jeśli chodzi o głośnik to ma on dwie cewki po dwa om więc lepiej jest zastosować wzmacniacz dwu kanałowy ponieważ ma on większą moc w mostku przy czterech omach niż monoblock
Nie ma znaczenia.
Mostkując wzmacniacz robisz z niego coś al'a monoblok, więc nie ma żadnego znaczenia co kupisz, aby odpowiedniej mocy.
avantmaniak pisze:chyba kupię cos takiego i starczy...

http://www.allegro.pl/ite...f_v_gw_wwa.html
No i co Ci to da ? Jeśli masz cewki 2 ohmowe, to musisz je podłączyć szeregowo, czyli osiągniesz 4 ohmy, a przy 4 ohmach wskazany przez Ciebie wzmacniacz ma 300W, to nawet deczko mniej niż Carpower 602.

Nie możesz podłączać tego głośnika pod niezależne dwa kanały wzmacniacza, pisałem Ci o tym wyżej. Nie możesz podłączyć jednej cewki pod kanał prawy a drugiej cewki pod kanał lewy. Tzn jest to wykonalne przy pewnym, odpowiednim zabiegu zrobionym na wyjściu radia, ale również niepewnym z powodu różnej impedancji obu cewek ( minimalne róznice ) i występowaniu indukcyjności po kilku minutach grania.

Wzmacniacz musi pracowac w mostku, a cewki muszą być zmostkowane ze sobą kablem.
avantmaniak pisze:Dziś pokonałem trasę 650 km i musiałem zmniejszyć siłę basu na wzmaku bo ostro walił
Bo subwoofer to tylko malutki fragment zabawy z CA. Wraz z nim musi WSPÓŁGRAĆ cała pozostała scena muzyczna i przetworniki. Na samym końcu dopiero regulacja.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 31 maja 2008, 22:33

Po co kupowałeś głośnik dwu cewkowy? żeby taki głośnik napędzić trzeba dobrego wzmacniacza, który nadaję się do takiego głośniak.. Było przemyśleć opcje kupienia innego głośnika. Ale cóż Twój wybór ja się nie wtrącam :roll:

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 31 maja 2008, 22:47

Mam wrażenie, że kolega nie rozumie o co chodzi z tym mostkowaniem.
Spójrz, narysowałem Ci - załącznik.

avantmaniak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: avantmaniak » 01 cze 2008, 20:34

Koledzy wiem jak podłączyć ten głośnik wiem również jak mostkować wzmak...
wybur tego głośnika był absolutnie przemyślany.

Proszę o przeczytanie tego postu i o pomoc

viewtopic.php?t=16959#171664

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 01 cze 2008, 22:11

Upewnij się, że wzmacniacz w 100 % jest podłączono w mono jeśli będziesz podłaczał pod dwa kanały ( lewy prawy ) ten głośnik, jeśli nie chcesz mostkować go.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl