Glosniki - Pioneer TS-W307D2 - mostkowanie
-
- Forum Audi 80
Glosniki - Pioneer TS-W307D2 - mostkowanie
Witam w końcu kupiłem wymarzoną skrzynię z głośnikiem Pioneer TS-W307D2,
niestety na razie korzystam z pozyczonego wzmaka o nieduzej mocy 200W w mostku
Zamierzam kupić mocniejszy piecyk z obserwacji wiem że najlepszy będzie dwukanałowy
poniewaz głośnik ma dwie cewki po dwa omy i mam ustawione go na cztery omy.
Proszę o rade jaki wzmak kupić żeby wykorzystać dobrze głośnik.
Fundusze które chcę przeznaczyć max 400 zł.
niestety na razie korzystam z pozyczonego wzmaka o nieduzej mocy 200W w mostku
Zamierzam kupić mocniejszy piecyk z obserwacji wiem że najlepszy będzie dwukanałowy
poniewaz głośnik ma dwie cewki po dwa omy i mam ustawione go na cztery omy.
Proszę o rade jaki wzmak kupić żeby wykorzystać dobrze głośnik.
Fundusze które chcę przeznaczyć max 400 zł.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 23:43 przez avantmaniak, łącznie zmieniany 3 razy.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Głośnik dwucewkowy możesz podłączyć pod zmostkowane kanały wzmacniacza. Warunkiem jest minimalna impedancja pracy wzmacniacza.
Jeśli głośnik ma cewki 4 ohmowe, podłączając je równolegle impedancja wzmacniacza spadnie do dwóch ohmów. Jeśli wzmacniacz może to udźwignąć to ok.
Inna opcja to zmostkowanie wzmacniacza i podłączenie szeregowo cewek głośnika. Wówczas wzmacniacz pracować będzie z impedancją 8 ohmów. Straci na mocy, ale nie uszkodzi się.
Nie powinno się podłączać głośnika dwucewkowego do niezależnych kanałów prawego i lewego.
Wystarczą ( a pojawią się ) minimalne różnice w wysterowaniu kanałów i wystąpi zjawisko indukcji. Cewki zaczną sie grzać i spalisz głośnik.
Zjawisko indukcji zawsze będzie. Wynika to choćby ( ale nie tylko ) ze sposobu nawijania cewek, które bezpośrednio odnoszą sie do minimalnych różnic w ich impedancji.
Generalnie do głośnika dwucewkowego wymagany jest solidny monoblok który będzie potrafił przy 2 ohmach targnąć nim.
Ja osobiście jestem przeciwnikiem dwucewkowych subwooferów. Są zawodne i niewygodne moim zdaniem. Przydają się na zawodach, ale do własnego użytku niekoniecznie.
Jaki wzmacniacz kupić ? Do 500 zł nie wiem, ale skoro masz głośnik Pioneera, to może coś takiego:
http://www.allegro.pl/item367613533_pio ... nikat.html
Podłączając cewki głośnika równolegle będziesz miał ok 800W z tego piecyka. Huku całkiem sporo
Jeśli głośnik ma cewki 4 ohmowe, podłączając je równolegle impedancja wzmacniacza spadnie do dwóch ohmów. Jeśli wzmacniacz może to udźwignąć to ok.
Inna opcja to zmostkowanie wzmacniacza i podłączenie szeregowo cewek głośnika. Wówczas wzmacniacz pracować będzie z impedancją 8 ohmów. Straci na mocy, ale nie uszkodzi się.
Nie powinno się podłączać głośnika dwucewkowego do niezależnych kanałów prawego i lewego.
Wystarczą ( a pojawią się ) minimalne różnice w wysterowaniu kanałów i wystąpi zjawisko indukcji. Cewki zaczną sie grzać i spalisz głośnik.
Zjawisko indukcji zawsze będzie. Wynika to choćby ( ale nie tylko ) ze sposobu nawijania cewek, które bezpośrednio odnoszą sie do minimalnych różnic w ich impedancji.
Generalnie do głośnika dwucewkowego wymagany jest solidny monoblok który będzie potrafił przy 2 ohmach targnąć nim.
Ja osobiście jestem przeciwnikiem dwucewkowych subwooferów. Są zawodne i niewygodne moim zdaniem. Przydają się na zawodach, ale do własnego użytku niekoniecznie.
Jaki wzmacniacz kupić ? Do 500 zł nie wiem, ale skoro masz głośnik Pioneera, to może coś takiego:
http://www.allegro.pl/item367613533_pio ... nikat.html
Podłączając cewki głośnika równolegle będziesz miał ok 800W z tego piecyka. Huku całkiem sporo
-
- Forum Audi 80
Jeśli chodzi o głośnik to ma on dwie cewki po dwa om więc lepiej jest zastosować wzmacniacz dwu kanałowy ponieważ ma on większą moc w mostku przy czterech omach niż monoblock
Dziś pokonałem trasę 650 km i musiałem zmniejszyć siłę basu na wzmaku bo ostro walił także chyba kupię cos takiego i starczy...
http://www.allegro.pl/item367808304_mac ... w_wwa.html
Dziś pokonałem trasę 650 km i musiałem zmniejszyć siłę basu na wzmaku bo ostro walił także chyba kupię cos takiego i starczy...
http://www.allegro.pl/item367808304_mac ... w_wwa.html
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 23:41 przez avantmaniak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Walił po uszach ponieważ skręciłem go na max na wzmaku...
Nie będe prowadził dyskusji o tym że ten głośnik jest do bani itd.
Mam inne zdanie...
AUDI A6 proszę przeczytać ten post viewtopic.php?t=16959
i proszę wyraż swoją opinię...
Nie będe prowadził dyskusji o tym że ten głośnik jest do bani itd.
Mam inne zdanie...
AUDI A6 proszę przeczytać ten post viewtopic.php?t=16959
i proszę wyraż swoją opinię...
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Nie ma znaczenia.avantmaniak pisze:Jeśli chodzi o głośnik to ma on dwie cewki po dwa om więc lepiej jest zastosować wzmacniacz dwu kanałowy ponieważ ma on większą moc w mostku przy czterech omach niż monoblock
Mostkując wzmacniacz robisz z niego coś al'a monoblok, więc nie ma żadnego znaczenia co kupisz, aby odpowiedniej mocy.
No i co Ci to da ? Jeśli masz cewki 2 ohmowe, to musisz je podłączyć szeregowo, czyli osiągniesz 4 ohmy, a przy 4 ohmach wskazany przez Ciebie wzmacniacz ma 300W, to nawet deczko mniej niż Carpower 602.
Nie możesz podłączać tego głośnika pod niezależne dwa kanały wzmacniacza, pisałem Ci o tym wyżej. Nie możesz podłączyć jednej cewki pod kanał prawy a drugiej cewki pod kanał lewy. Tzn jest to wykonalne przy pewnym, odpowiednim zabiegu zrobionym na wyjściu radia, ale również niepewnym z powodu różnej impedancji obu cewek ( minimalne róznice ) i występowaniu indukcyjności po kilku minutach grania.
Wzmacniacz musi pracowac w mostku, a cewki muszą być zmostkowane ze sobą kablem.
Bo subwoofer to tylko malutki fragment zabawy z CA. Wraz z nim musi WSPÓŁGRAĆ cała pozostała scena muzyczna i przetworniki. Na samym końcu dopiero regulacja.avantmaniak pisze:Dziś pokonałem trasę 650 km i musiałem zmniejszyć siłę basu na wzmaku bo ostro walił
-
- Forum Audi 80
Koledzy wiem jak podłączyć ten głośnik wiem również jak mostkować wzmak...
wybur tego głośnika był absolutnie przemyślany.
Proszę o przeczytanie tego postu i o pomoc
viewtopic.php?t=16959#171664
wybur tego głośnika był absolutnie przemyślany.
Proszę o przeczytanie tego postu i o pomoc
viewtopic.php?t=16959#171664