Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - wybor do 230 PLN

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 29 kwie 2009, 17:33

Krzysiek499 pisze:Hmm odsłuch czemu lepszy ma Kenwood? jak to sprawdzałeś i jak rozumiesz pojecie odsłuch? Może akurat trafił sie lepszy model Kenwooda ale to nie znaczy ze kazdy model Kenwooda ,który wychodzi (z tanszych oczywiscie ) jest od razu lepszy od tanszych modeli JVC czy Pioneera. Mze akurat trafil Ci sie akurat taki dobry model Kenwooda i porownales go z JVC i rzeczywiscie byl lepszy . NO ja sie zbytnio nie znam na"odsluchu" a w innym razie kazdy inny moze miec "odsluch" . Właśnie nie wiem co rozumisz pod tym pojeciem- brzmienie czy barwe tonow , przewage ktorys z nich czy jak. A skoro sie na tym znasz toco wlasnie myslisz o radiach Pioneer, JVC i Sony . Ale z tegoco slyszlem to sony gorsze jest od tych, ktore podalem a JVC i Pioneer znowu niby stoi na rowno - to nie moje sugestie tylko opinie innych. Ja jak kupywalem raio dla siebie tez nie wiedzialem ktore wybrac z tanszych i wybieralem miedzy JVC KG322 i Pioneerem DEH-2820MP i zdecydowalem sie na Pioneera. NIe wiem czy dobrze zrobilem ale wielkim melomanem to ja nie jestem wiec nie wiedzialem ktore radio ma lepszy "odsluch". Ale Kenwooda nie bralem pod uwage ze zwgledu ze firma kojarzyla mi sie ze sprzetem AGD :mrgreen:
Krzysiek499, o czym Ty właściwie piszesz? że słyszałeś coś od kogoś? :roll:

Przemo95, używam radia JVC KD-G342 (z czerwonym podświetlaniem). Radio wygląda w 80 bardzo ładnie. Gra też całkiem nieźle. Jeśli ktoś nie ma wielkich wymagań pod tym względem i szuka taniego i ładnego radia, to ten model jest stworzony dla niego. Dodam, że miałem również okazję użytkować dosyć długo radio PIONEER (jakiś starszy model). Na podstawie tych doświadczeń stwierdzam, że PIONEER gra lepiej. Radio JVC kupiłem jedynie ze względu na sporo niższą cenę w promocji. Gdyby oba były w tej samej cenie, to wolałbym PIONEER lub KENWOOD.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, 17:38 przez grze, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 29 kwie 2009, 17:36

Dla mnie jacku to nie jest problem tylko czasem mnie to wkurza jak chce dać głośniej a wszystkie ustawienia się przestawiają ;-)

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 29 kwie 2009, 18:45

Jeśli ktoś nie ma wielkich wymagań pod tym względem i szuka taniego i ładnego radia, to ten model jest stworzony dla niego
Wiesz Grzesiek ja nie raz pisałem że jeśli ktoś nie ma zbyt dużych wymagań i chce kupić radio do 300zł to jedyną istotną sprawą jest to żeby miało przetwornik 24Bit. Reszta będzie podobna w każdym radiu w tej klasie cenowej.

Krzysiek499

Post autor: Krzysiek499 » 29 kwie 2009, 20:55

grze pisze:Krzysiek499, o czym Ty właściwie piszesz? że słyszałeś coś od kogoś? :roll:

Po prostu czytałem o tym na różnych forach internetowych np: elektroda itd.

Oofol, to jak to jest z głośnikami w końcu żeby grały dobrze z radiem to ich moc znamionowa musi i byc w okolicach mocy radia sinus ,a moc max radia w okolicach maksymalnej mocy głośnika? Jak dobierać takie głośniki do radia chodzi mi o moc, żeby głosniki jak najlepiej grały.
I mam pytanie które głośniki by były lepsze i lepiej by grały z radiem:- Magnat Classic 694 komplet- 2x 80W RMS, 2x 160W mocy max. czy np Sony X-plod np:XS-F694R 2x 45 RMS, 2x 240W mocy max lub XS-F693G - 2x 50 RMS, 2x 220W mocy max lub XS-F6926SE 2x 60W RMS, 2x 280W mocy max. I moje pytanie nastepne jaka to jest roznica w głosnikach Sony, w modelach które podałem i jak one sie maja do magnata gdzie magnat ma najwieksza moc RMS ze wszystkich X-plodów a znów najmniejsza moc max z X-polodów. Od dawna sie nad tym zastanawiałemi dalej nie wiem kory głosnik jest lepszy i bedzie lepiej grał ten który ma wieksza moc RMS a mniejsza moc max od innych głosników czy jednak mniejsza moc RMS a wieksza moc max tak jak w przypadku głośników Sony. :-/

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 29 kwie 2009, 21:59

Odpowiedź jest prosta jak i ujęta w moich wypowiedziach i Polskim Audio FAQ.

Na moce w zestawach średniej półki /do 1000zł i często tez dużo wyżej/ nie należy zwracać uwagi.

[center]Moc głośnika a w szczególności ta w tych tanich nie jest w żaden sposób wyznacznikiem jakości!!!![/center]

Moce nawet w tych droższych i renomowanych firmach są często zawyżane - dlaczego? Bo jest to marketing, przy czym w droższych konstrukcjach można w pewnym stopniu na tych wartościach polegać.
W zestawie za 100-200zł moce praktycznie nigdy się nie zgadzają - w szczególności te maxymalne.

W odpowiedzi na twoje pytanie Krzysztofie skłaniał bym się chyba jednak do zakupu Magnatów - jeśli jest tu mowa o świeżym modelu /koniec 2008 czy 2009/. Sony nie jest firmą liczącą się w świecie CA - przy najmniej nie modele produkowane dzisiaj.

Jak dobrać głośniki pod radio.
W tym miejscu nie patrzy się nigdy na ich moc max. Pod radiem /i tutaj z doświadczenia - Kenwood, Pionner, JVC czy nawet jednostki czołowe Sony o mocy podawanej przez producenta rzędu 50-52x4W/, zagrają poprawnie głośniki do mocy podawanej przez producentów do 70WRMS. Powyżej nie polecam z tego tytułu iż zakłócenia będą za duże /przeciążenie wzmacniacza w HU/. Najlepiej /czytaj na pełnej skali głośności bez zniekształceń/ zagrają pod samym radiem głośniki o mocy 40-60W RMS - i tu ponownie moc MAX jak możesz to zamaż korektorem ponieważ jest to parametr bardzo często z palca wyssany.
Jakie głośniki wybrać - mogę w tym miejscu zacząć po raz tysięczny wymieniać ale tego nie zrobię bo jak przedtem napisałem - dla mnie może jeden przetwornik grać pięknie a dla Ciebie może być odwrotnie. Po porstu odsłuchuj i wybieraj.

Krzysiek499

Post autor: Krzysiek499 » 29 kwie 2009, 22:24

Dziękuję kolego Oofol za wyczerpujące wypowiedzi ;-)

[ Dodano: 2009-04-29, 22:39 ]
Chciałem dodać że model Magnata wcale nie jest świeży, bo kupiłem te głosniki z 2 lata temu i teraz stoją u mnie bezczynnie dlatego że stary samochód sprzedałem i je po prostu wyjełem przed sprzedażą, a nie chciałem je zakładać do audi bo bym musiał znowu dziury wycinać. Radio-obecnie mam u siebie właśnie ten model Pionka ,który podałem wcześniej. Głośniki na podszybiu(chyba oryginalne)+ tweetery na słupkach Boshmann, w przednich dzrzwiach nic nie mam, a w tylnych drzwiach zestaw odseparowany(też nie wiem czy oryginalny, o ile były montowane seryjnie). A a jakbym chciał nawet zamontować te głośniki Magnata w półce z tyłu to zapewne nie obeszłoby sie bez wzmacniacza 2-kanałowego na same te głośniki.

Awatar użytkownika
nowi2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nowi2 » 29 kwie 2009, 23:13

ja mam sony, kupione 3- miesięczne za 180. jestem z niego bardzo zadowolony, nie ma usb ale ma pilocika. i odtwarza mp3, wyświetlacz bialo-niebieski a klawisze czerwone, dla mnie <ok>

Awatar użytkownika
Zayebatsu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Zayebatsu » 30 kwie 2009, 01:10

Ostatnio w saturnie były ciekawe soniaki nawet bogate i tanie. A jak bedziesz wybierał to tak by obsługa doś łatwa była bo w niektórych można sie nieźle zamieszać. Jak kupisz daj cynka jakie i jak sie sprawuje.

bartek062087
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bartek062087 » 01 maja 2009, 09:56

Dobra rada to poszukaj jakiejś używki na alledrogo i napewno będziesz bardziej zadowolony niż z nowego ale tak naprawde mało wartego radia.
Osobiście tak robie bo nie mam kasy na nowe wypasione radia a używki idzie czasami kupić za bezcen bo ludzie potrzebują pieniędzy i wtedy to się wykorzystuje (ależ ten świat jest okropny) :-P

Awatar użytkownika
Fighter001
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fighter001 » 02 maja 2009, 08:35

Jak kolega pisal wyzej poszukaj uzywki moze nie na allegro bo tam nie wiesz co kupujesz ale na jakiejs gieldzie bo mozesz sprawdzic ja osobiscie polecam Clarion sam mam takie clarion_dxz379rmp no i naprawde swietnie gra i nie ma opcji zeby ktorejs plyty nie czytalo. Uzywke powinienes dopasc w mniejszych pieniadzach no i radio doskonale komponuje sie z podswietleniem w audi :mrgreen: nie wspominajac juz o tym jak dobrze gra ;-)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 13:39 przez Fighter001, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
IwaN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: IwaN » 02 maja 2009, 19:34

Ja rok temu zrobiłem tak jak piszą koledzy i kupiłem używkę sony gt-310 za 210zł (rok temu), a mój sąsiad kupił z allegro jakieś nowe super wypasione radio z USB, pilotem i wszelkimi bajerami za 250zł. Po miesiącu zaczął mieć problemy z wyświetlaczem, raz ma podświetlenie a raz nie;p A do tego gra o wiele słabiej niż moje... Czasem opłaca się poczekać na kogoś z Twojego miasta kto sprzedaje fajne radio. Na początku chciałem kupić pioneera, wylicytowałem ale spotkałem się z typem to chciałem sprawdzić - MP3 nie czytało i jeden z klawiszy nie działał. Dlatego lepiej sprawdzić używane przed zakupem, żeby nie wywalić ponad 200zł w błoto.

Pozdrawiam!

drwal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: drwal » 04 maja 2009, 14:38

Polecam ALPINE CDE-9874R za 230zł kupisz nówke na allegro.

Krzysiek499

Post autor: Krzysiek499 » 04 maja 2009, 23:30

drwal pisze:Polecam ALPINE CDE-9874R za 230zł kupisz nówkę na allegro.
Kolego drwal chyba coś ci się lekko pomyliło i stówkę sobie ujełeś bo ja widzę najtaniej ten model na allegro właśnie za 330 zl

[ Dodano: 2009-05-10, 21:55 ]
A ja mam prośbe do Oofola niech skomentuje ten teścik :mrgreen: http://www.elcoexim.com.pl/testy/ca/200 ... -w3034.pdf Napisałeś że też wybrałbyś tego Pioneera co ci podałem ten model DEH-2820MP zamiast JVC KD-G321/322 ale moj ma końcówkę 20 dlatego że były różne kolory oczywiście ale seria była 2800MP.W tym teście wyszło, że jednak ten JVC jest lepszy. To ja już nie wiem, chyba musiałbym być jakimś specem żebym wiedzieć co kupić. I napisali tam że mocnym atutem Pioneera DEH-2800MP jest jego scena dźwiękowa i że żadne radio nie wyróżnia się tak szeroką scena jak właśnie ten model. Czy to znaczy ,że ma najlepszy dźwięk przestrzenny?

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 13 maja 2009, 11:46

Krzysiek - czytałem ten test jak się ukazał.

Kolorowe magazyny mają to do siebie iż:
1. często są mało obiektywne /tester patrzy pod swoim kontem/
2. najlepszą ocenę dostaje ten kto da najwyższą daninę...

Prawdą z testu dla niektórych będzie iż Pioneer ma słabą ergonomię - a innym będzie się to podobało.

Pioneer gra wedle testu najprzestrzenniej i tu bym był ewentualnie skłonny się zgodzić /Aczkolwiek jak przesiadłem się z mojego Pionka DEH-2900 na Kena W4757U to przestrzeń diametralnie się pogłębiła/.
Co do kości mocy - jeśli to faktycznie sprawdzali i JVC ma najmocniejsze końcówki to i tak jest to mało istotne bo może mieć końcówki silniejsze o 1W co w rezultacie końcowym jest mało znaczące ponieważ końcówki w radioodtwarzaczach nie przekraczają 20W RMS, co więcej w niskiej półce nawet 17W.

Ciężko jest zaprzeczać testy "fachowców" ale jest na to jedna rada - trzeba samemu posłuchać tego nad czym się zastanawiamy.

Mam nadzieję że choć troszkę Ci pomogłem

PeEs
Różne końcówki /cyferki,literki/ w nazwie radioodtwarzacza oznaczają różne kolory podświetlenia.

Krzysiek499

Post autor: Krzysiek499 » 13 maja 2009, 12:14

Tylko jestem ciekaw czemu w teście nie znalazł się odtwarzacz firmy Sony. Porównywałem radia: moje Pioneer i jakiś model Sony MP3. I muszę przynać że Pioneer gra lepiej! Pioneer miał wyraźne tony i mocny bas a gdy podłączyłem Sony to niby nie grało najgorzej , ba miało miętszy bas ale niestety słaby i przytłumiony, nic poz tym.Tak samo były przytłumione inne tony. Po prostu przy wyższym poziomie głośności radio nie dawało rady. Ale tego nie mogę powiedzieć o radiu Pioneer które grało po prostu " z życiem". Tak jak już ktoś napisał że Sony gra sztucznie i nienaturalnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl