Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

SUBWOOFER do Audi 80

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 19 gru 2007, 01:25

AUDI_A6, muza to glownie Hip Hop, RaP, RnB, House.
Napedzany bedzie jak narazie wzmakiem Dalco niby na nim pisze 2x170W, kupujac go nie potzrebowalem niczego specjalnego ale czas pokazal ze potrafi pociagnac wiele subwooferow i dlatego nadal go mam i co wazne nie wzbudza zadnych zaklucen a przynajmniej nic nie zauwazylem.
Wacham sie jeszce miedzy tym co wyzej o niego pytalem a tym: http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 0&pid=1203
Jak myslicie, duza jest miedzy nimi roznica, warto dokladac ta kase?
Dodam jeszcze ze nie zalezy mi aby sub wybijal szyby i otwieral klape bagaznika, ma przedewszystkim czysto, przyjemnie i dynamicznie grac i wtedy kiedy powinien, reasumujac stawiam jakosc dzwieku nad glosnoscia.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 19 gru 2007, 08:27

Bardzo masz słaby wzmak jakościowo jak i pod względem mocy. Narazie kup ten słabszy głośnik tańszy, nie ma sensu brać tego lepszego. Lepiej odłóż kasę na jakiś fajny wzmacniacz by nie karcić takim wzmacniaczem dobrego głośnika ;-)

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 19 gru 2007, 13:01

AUDI_A6 pisze:Bardzo masz słaby wzmak jakościowo jak i pod względem mocy.
Tyle to i ja wiem kolego, jak nie wydola to sie bedzie myslec, ale co z glosnikami? jest sens dokladac do tego lepszego czy nie? Chodzi mi o roznice w odsłuchu tych dwoch glosnikow.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 19 gru 2007, 15:45

Kolego co Ci mam doradzać jak nie wiem czym to będziesz napędzać? Jak będziesz napędzać tym wzmakiem co masz to lepiej weź tańszego bo tylko skarasz głośnik słabym wzmacniaczem. Ja chcesz w przyszłości kupić coś lepszego to dołóż do innego suba bo mozna już za tę kasę wyrwać lepsze oferty. Ale myślę że ten tańszy Ci starczy spokojnie nie ma sensu dokładać. Do hh i innej wolnej nuty lepiej brać wersję 30cm.

LUKASZdiy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ALL] LTC 30 cm czyli sensowny sub za 130 zł

Post autor: LUKASZdiy » 23 lip 2009, 23:26

Napoczątek napisze kilka słów o osbie zebyście niepomysleli ze to moj pierwszy sub i lubie jak dzielnica slyszy ze jadę .....

zbudowałem wiele konstrukcji poczawszy od budzetowych alphardów, przez perlessy domowe serie SLS oraz Hi endowe Xlsy z 200 gramowymi MB, skończywszy na do dziś dla mnie głosniku hi end seria hs200 herza, lubie bas szybki z naleciałosciami estradowymi beyma i wszelkie sztywne kartonówki

Głosnik LTC 30 cm z płaska aluminiowa membraną kupiłem za 50 plnów od znajomego z hurtowni konstrukcja dosyć ciekawa kosz ma inna konstrukcje jest plaski, wytłoczka z blachy magnes raczej pasujący do dobrej 20 moze 25, aluminiowa membrana bardzo sztywna lekka co może ratować ten glosnik ogólnie małe chińskie rączki miały troch pracy .....

kolega zmierzył TS wyszlo ze qts oscyluje w granicach 0,60, fs 40, vas 45 sadze ze po dobrym wygrzaniu moga uledz zmianie
Obudowa zamknieta 30l mocno tlumiona plyta MDF 19 mm wzmaczniacz ok 150-200w w mostku, obudowa to kubik o boku 35 cm

ogólnie zadaniem subwoofera za taka kase jest nieprzeszkadzać i ten tak gra bas jest wyzszy na ucho f 3 przypada na jakies 45 hz subwoofer niebuczy i to jest dla mnie ważne!!!!
bas jest dosyć spręzysty coprawda wytrawne ucho wychwyci ze ginie w nizszych rejestrach ale nie jest zle

Jeżeli musicie juz kupić glosnik za jakies 60 zł kupcie tego jeżeli przezyjecie dołózcie i kupcie coś z wyższej półki

ps.
Porownywałem moja skrzynie z orginalna zabudowa LTC i w pozadnej skrzyni gra duzoooo lepiej

Pozdrawiam Łukasz

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 24 lip 2009, 07:10

Witam czyżby kolega z Diyaudio jest?:>
LUKASZdiy pisze:kolega zmierzył TS wyszlo ze qts oscyluje w granicach 0,60, fs 40, vas 45 sadze ze po dobrym wygrzaniu moga uledz zmianie
Obudowa zamknieta 30l mocno tlumiona plyta MDF 19 mm wzmaczniacz ok 150-200w w mostku, obudowa to kubik o boku 35 cm
Czym były mieżone parametry jakim systemem pomiarówym? oraz jak zostawł dokonany pomiar proszę napisać.

Sądząć po parametrach obudowe zrobiłeś słuszną z takim qts obudowa closed to konieczność litraż też jest dobry.

LUKASZdiy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LUKASZdiy » 24 lip 2009, 23:32

kiedyś udzielałem sie na diy jeszcze za czasów igod subwoofer ale to stare dzieje obecnie zdziadziałem

głosnik był mierzony chyba SW metoda Add mass dla weryfikacji generator i miernik ...

Dzis porównywalem glosnik w samochodzie z trzema produkatami wedlug mnie z podobnego przedziału

blaupunkt chyba GT 1200 w skrzyni taka za 150 zł na allegro, taka sama tuba, tu glosnik LTC gra szybciej i nie buczy a to dla mnie wazne uderzenai sa jakoś rozrózniane a impuls pozwala na jako takie sluchanie coprawda gubi sie w niskich partiach poprostu sluchanie mniej męczy

W tej skrzyni zagrał jeszcze inny gosnik LTC pomaranczowy z zawieszaniem w wzorek skóry weża i buczenie było wszechobecne

Awatar użytkownika
piku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: piku » 25 lip 2009, 12:58

LUKASZdiy pisze:kiedyś udzielałem sie na diy jeszcze za czasów igod subwoofer ale to stare dzieje obecnie zdziadziałem

głosnik był mierzony chyba SW metoda Add mass dla weryfikacji generator i miernik ...
Tak myślałem kojarze Ciebie z diyaudio ze starą ekipą która wtedy trzymała na nogach forum a teraz jest jak jest...

Jeśli było robione SW to zapewne wszystko przebiegło dobrze, jesli możesz to pokaż pomiary.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 27 sie 2009, 22:28

Odgrzeję kotleta :-P

Mam zamiar trochę poprawić audio w moim aucie i chciałbym Was zapytać, czy dałoby radę skonstruować jakiś sensowny SUB, do lewego schowka w bagażniku Avanta? Przestrzeń którą można by zagospodarować to - 27 x 28 x 18 (wys/szer/gł). Nie zależy mi na głośnym odsłuchu, tylko na poprawie brzmienia, a pomyślałem o tym schowku, bo nie chciałbym sobie zagracać bagażnika. Jak myślicie, miałoby to sen, czy dać sobie z tym spokój :roll:

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 27 sie 2009, 22:33

Jakiś 8 calowiec by się raczej zmieścił. Podkreślił by niskie tony.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele

Post autor: IC69 » 27 sie 2009, 22:45

dardaw2 pisze:Jakiś 8 calowiec
Kurcze, dardaw mógłbyś trochę jaśniej, bo ja zielony jestem z tych całych głośników, wzmacniaczy i całej reszty :-/ Może jakiś przykład :roll:

Awatar użytkownika
krisPrG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisPrG » 27 sie 2009, 23:33

dardaw2 pisze:Jakiś 8 calowiec
20 cm średnicy głośnika, np o taki
HERTZ ES 200 i intertechnik MDS 08
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 21:38 przez krisPrG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
flgmnft
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: flgmnft » 28 sie 2009, 00:10

Tak tylko montujac sub w tym miejscu trzeba wziasc pod uwage to ze nalezalo by uszczelnic to miejsce. Bo jak wiemy glosniki pracuja w zamknietej przestrzeni. Ewentualnie dodaje sie otwory i to nie byle jakiej konstrukcji (bass-reflex). Kazda obudowa skrzyni basowej jest zawsze przemyslana. Nie mozna od tak wsadzic sobie glosnika i bedzie gralo. Owszem bedzie to gralo ale najprawdopodobniej uzyskamy efekt sorry za slowo "pierdzenia".
Irku jesli juz tam cos montowac, to nalezalo by zrobic mala skrzynke (szczelna) ktora tam wejdzie i do jej objetosci dobrac glosnik. Bo jak wiemy glosniki basowe pracuja zazwyczaj w zamknietej obudowie o okreslonej dla danego glosnika pojemnosci. I wedlug mnie lepiej gra skrzynka basowa zamknieta niz bass-reflex. Kiedys mialem w samochodzie dosc fajna skrzynke tzw home-made, z glosnikiem boshman'a 25cm. Fajnie to gralo ale budowalem skrzynke pod glosnik, tzn zadalem po prostu pytanie na jakims forum audio, o nalezyta pojemnosc skrzynki do tego glosnika. Trzeba im tam podac dokladne parametry i policza to odpowiednim programem (dla mnie to czarna magia). zrobilem wedlug ich zalecen i gralo naprawde fajnie.
A co do wzmacniacza to polecam stare Alpine serii chyba 35xx Niby stare a mozna je wyrwac za fajne pieniadze niektorzy nie wiedza co sprzedaja.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2009, 09:40 przez flgmnft, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele

Post autor: IC69 » 28 sie 2009, 00:26

flgmnft pisze:jesli juz tam cos montowac, to nalezalo by zrobic mala skrzynke (szczelna) ktora tam wejdzie i do jej objetosci dobrac glosnik.
Marcin, no przecież po to podałem wymiary, by się dowiedzieć czy tej wielkości skrzynka spełni swoje zadanie i jaki głośnik będzie do niej potrzebny.

Awatar użytkownika
krisPrG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisPrG » 28 sie 2009, 00:28

IC69, pamiętaj że skrzynie robi się pod głośnik a nie odwrotnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl