Zasilanie Audio
- grzegorz000
- Forum Audi 80
Zasilanie Audio
Mam pytanie dla bardziej oblatanych a mianowicie jaki alternator pasował by do mojego auta ABT 2,0 ponieważ u siebie mam 70 A a chciałbym żeby doładować te dwa akumulatory i trzeba coś około 120A.Czy altek od TDI ma podobne parametry i czy nie będzie problemy z zamontowaniem?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 15:16 przez grzegorz000, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie łatwiej użyć kondensatora?
''Kondensatory są zaprojektowane w celu magazynowania energii. Ich praca polega na uzupełnianiu zasilania wzmacniaczy audio, w momencie gdy potrzebują one wysokiego natężenia prądu.
Systemy car audio przeciążone są skokami napięcia, co powoduje spadek jakości dźwięku. Prąd, który zasila wzmacniacz nie dopływa do niego równomiernie i wskutek czego następuje spadek napięcia. Kondensatory zapobiegają spadkom napięcia.
Kondensatory wspomagają całą elektrykę w aucie i poprawiają jakość dźwięku'' .
tu przykład http://allegro.pl/item742461783_signat_ ... od_ss.html
''Kondensatory są zaprojektowane w celu magazynowania energii. Ich praca polega na uzupełnianiu zasilania wzmacniaczy audio, w momencie gdy potrzebują one wysokiego natężenia prądu.
Systemy car audio przeciążone są skokami napięcia, co powoduje spadek jakości dźwięku. Prąd, który zasila wzmacniacz nie dopływa do niego równomiernie i wskutek czego następuje spadek napięcia. Kondensatory zapobiegają spadkom napięcia.
Kondensatory wspomagają całą elektrykę w aucie i poprawiają jakość dźwięku'' .
tu przykład http://allegro.pl/item742461783_signat_ ... od_ss.html
- grzegorz000
- Forum Audi 80
Kolego ja wiem kiedy zdaje egzamin kondensator bo miałem go jak ćwiczyłem Lanzary ,Magnaty po 300 watt.W takim przypadku jak u mnie teraz to tylko drugi porządny akumulator jak najbliżej wzmacniacza kondek malo tu zdziala...Kabelki mam 50mm2.Moje pytanie brzmi jaki alternator pasowałby do mojego auta ABT 2.0 zeby mial przynajmniej 120A by godnie doładować akumulatory.?
PS.Mam na sprzedaż: kondensator 1F Signat,Carpower SONIC 15
Rozrusznik do AUDI B4
PS.Mam na sprzedaż: kondensator 1F Signat,Carpower SONIC 15
Rozrusznik do AUDI B4
grzegorz000 pisze:Kolego ja wiem kiedy zdaje egzamin kondensator bo miałem go jak ćwiczyłem Lanzary ,Magnaty po 300 watt.W takim przypadku jak u mnie teraz to tylko drugi porządny akumulator jak najbliżej wzmacniacza kondek malo tu zdziala...Kabelki mam 50mm2.Moje pytanie brzmi jaki alternator pasowałby do mojego auta ABT 2.0 zeby mial przynajmniej 120A by godnie doładować akumulatory.?
A to potrzeba dodatkowego alternatora żeby doładować drugi akumulator??
Jakim prąd wystarczy do naładowania jest ładowany akumulatora?
W prostownikach stosujemy 6A. A w aucie?
Widziałem Mazdy 626 2.0D Comprex z dwoma akumulatorami (fabrycznie) i z jednym alternatorem - choć przyznam - nie wiem jakiej mocy.
- grzegorz000
- Forum Audi 80
Potrzebny alternator zamiast tego co mam 70A na mocniejszy około 120A. Obiło mi sie o uszy że TDI mają mocniejsze alternatory - czy to prawda?Zbyt wielkich spadków nie ma jak miałem kondensator 1 f to spadki były poniżej 13v to nie tragedia. Jak mam dwa akumulatory to przy włączonym silniku prawie nie ma ich,chodzi tylko by doładowac te aku...
Ja w w ABK mam alternator 90A. Czyli maksymalna moc ciągła to ok. 1300W.grzegorz000 pisze:Potrzebny alternator zamiast tego co mam 70A na mocniejszy około 120A. Obiło mi sie o uszy że TDI mają mocniejsze alternatory - czy to prawda?Zbyt wielkich spadków nie ma jak miałem kondensator 1 f to spadki były poniżej 13v to nie tragedia. Jak mam dwa akumulatory to przy włączonym silniku prawie nie ma ich,chodzi tylko by doładowac te aku...
Szczerze mówiąc to wystarczy do nagłosnienia kapeli rockowej
Może wypowie się ktoś kompetentny, czy do naładowania dwóch akumulatorów trzeba większej wydajności alternatora? Bo mi się wydaje, że nie - akumulator jest ładowany i tak znacznie niższym prądem niż alternator podaje.
- grzegorz000
- Forum Audi 80
Drugi aku jest zamiast kondzia bo lepiej spełnia jego rolę.ale tak na logikę po co ci ten 2 aku ??
Tak trzeba wiekszej wydajności alternatora bo podczas jazdy mamy włączone rózne odbiorniki ,które pobierają prąd a największy pobór robi u mnie audio. Więc po to ma być wydajniejszy altek by prądu starczyło na wszystko bez spadków poniżej 13v i na optymalne naładowanie akumulatorów...Ja w w ABK mam alternator 90A. Czyli maksymalna moc ciągła to ok. 1300W.
Szczerze mówiąc to wystarczy do nagłosnienia kapeli rockowej
Może wypowie się ktoś kompetentny, czy do naładowania dwóch akumulatorów trzeba większej wydajności alternatora? Bo mi się wydaje, że nie - akumulator jest ładowany i tak znacznie niższym prądem niż alternator podaje.
Prosze poczytać fora car audio po co ludzie wkładają po kilka alternatorów i akumulatorów by zasilić instalacje jak wzmacniacze są po kilka KW...
A czy mamy odbiorników na 1300 W?
Policzmy...
Oświetlenie max 200W (2x55W główne plus popierdułki po 5W, chwilowo kierunkowskazy, stop itd).
Iskra (zapłon) - nie wiem ile, ale to nie jest duże obciążenie, bo da się jechać dość długo na samym akumulatorze (bez ładowania). Za to z włączonymi światłami niezbyt długo:)
Audio - no, to już zależy od tego co w nim mamy. Radio nie przekroczy raczej 100W, wzmacniacz - no cóż, jak ma np. bezpiecznik 30A to znaczy że nie weźmie więcej niż 360W.
Reszta prądu idzie na ładowanie aku.
Tyle mogę powiedzieć z mojej praktyki - u mnie jest właśnie radio z bezpiecznikiem 10A, wzmak 30A, napięcie w sieci trochę spada, ale zawsze jest >12V.
Policzmy...
Oświetlenie max 200W (2x55W główne plus popierdułki po 5W, chwilowo kierunkowskazy, stop itd).
Iskra (zapłon) - nie wiem ile, ale to nie jest duże obciążenie, bo da się jechać dość długo na samym akumulatorze (bez ładowania). Za to z włączonymi światłami niezbyt długo:)
Audio - no, to już zależy od tego co w nim mamy. Radio nie przekroczy raczej 100W, wzmacniacz - no cóż, jak ma np. bezpiecznik 30A to znaczy że nie weźmie więcej niż 360W.
Reszta prądu idzie na ładowanie aku.
Tyle mogę powiedzieć z mojej praktyki - u mnie jest właśnie radio z bezpiecznikiem 10A, wzmak 30A, napięcie w sieci trochę spada, ale zawsze jest >12V.
- grzegorz000
- Forum Audi 80
Sla 1500 -około 1100 watt rms przy 1ohm
U-dimensions glow 2075 -około 2x75 watt rms 4 ohm
Radio alpine 7893r tyle co sie świeci i podaje sygnal na wzmacniacze nie wiele ciągnie.
Swiatla... altek 70a nie daje rady doładować aku 70ah- 570A i drugi 50ah- 450A gdzy wszystko dziala i gra w na większej głośności...
U-dimensions glow 2075 -około 2x75 watt rms 4 ohm
Radio alpine 7893r tyle co sie świeci i podaje sygnal na wzmacniacze nie wiele ciągnie.
Swiatla... altek 70a nie daje rady doładować aku 70ah- 570A i drugi 50ah- 450A gdzy wszystko dziala i gra w na większej głośności...
ma racje z drugim aku a wy go wybijacie od myśli.
dla przykładu na pracującym silniku bez właczonych żadnych odbiorników przy doładowanym aku pomiar wyniesie 14,2V
wystarczy włączyć:
nadmuch wentylacji max + podgrzewana tylna szyba + długie światła i przekonać sie co sie ma <ok> aaaa i u kolegi te audio swoje tez zrobi....
jak masz ABT to łatwo dostawić drugi alternator nawet alternator z uchwytem od 1.6TD RA,SB. no chyba ze klime masz to lipa bo montujesz w miejscu kompresora...
a i można sie pokusić o wymiane tego alternatora co masz na 120A 8-)
dla przykładu na pracującym silniku bez właczonych żadnych odbiorników przy doładowanym aku pomiar wyniesie 14,2V
wystarczy włączyć:
nadmuch wentylacji max + podgrzewana tylna szyba + długie światła i przekonać sie co sie ma <ok> aaaa i u kolegi te audio swoje tez zrobi....
jak masz ABT to łatwo dostawić drugi alternator nawet alternator z uchwytem od 1.6TD RA,SB. no chyba ze klime masz to lipa bo montujesz w miejscu kompresora...
- grzegorz000
- Forum Audi 80
Carpower Sonic 15- 2 cewki po 2 ohm jeżeli łacze je czeregowo mam 4 ohm jak równolegle 1 ohm przecież to nie nowośc... Sonic na sprzedanie aktualnie gra Audiobahn AW1505q też o tej samej impedencji tylko cewki sa 2 x 500 watt.2 ohm.Masz głośnik 1 Ohm?
O to mi Panowie chodziło jedna konkretnie osoba odpowiedzala żetaki alternator się znajdzie pasujacy do mojego Audi80.Dziekuje.nadmuch wentylacji max + podgrzewana tylna szyba + długie światła i przekonać sie co sie ma <ok> aaaa i u kolegi te audio swoje tez zrobi....