a wszystko bedzie napędzane przez .... ?
kwota jaką możesz wydać na zwrotnice to ... ?
Zwrotnice pasywne
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Od ok 30 zł w górę. Jeśli zamierzasz twoje glosniki napędzać tylko radiootwarzaczem bez dodatkowego wzm. nie ma sensu abys stosował jakis powazne zwrotnice.Maroonio pisze:jaki jest rząd wielkości jeśli chodzi o cene zwrotnic pasywnych
Sugeruję kondensator + ewentualnie rezystor do wysokotonowych i to wszystko.
generalnie odseparowane zestawy mają dość słabą efektywność, wiec jesli jeszcze ograniczysz je zwrotnicą przy tak małej mocy radia może to mieć negatywny wpływ i efekt na całośc brzmienia.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Doc nie bądż już takim pesymistą! Kolega nie pochwalił się jeszcze jaki ma odtwarzacz! to od niego dużo też zależy. co do samych zwrotnic jeśli nie masz jakichś lepszych głośników mid to może być sam kondensator. Ja mam z tyłu "17 Phonocar Y + tweetery z seryjnego systemu Audi a z przodu Blaupunkty THc172 z tweetwrami z zestawu Blaupunkta. Te drugie mam zamontowane w boczkach tylko że te dorabiałem z MDF'u (koszt 150zł na zamówienie). Blaupunkt dodaje do zestawu też zwrotnice także jest to ciekawe rozwiązanie. Wszystko mi gra na Pioneer DEH-2900 i jakość jest naprawdę przyzwoita. Miałem już 3 odtwarzacze w tej konfiguracji ale ten Pioneer daje rade. Co do motowania jak pisałeś głośników "10 i "17 z przodu to trochę wyższa szkoła jazdy żeby miało to sens to głośniki muszą być naprawdę wysokiej klasy i zwrotnice też. Domniemam że chodzi ci o to żeby był to zestaw bas+slo+tweeter a w atkim zestawieniu musisz postawic na jakość bo inaczej będzie tylko ew. ładnie wyglądać... polecam ci podwójny zestaw 2+1 (tył i przud) nie jest to aż takie drogie rozwiązanie a daje radochę ze słuchania:]Doc pisze:Od ok 30 zł w górę. Jeśli zamierzasz twoje glosniki napędzać tylko radiootwarzaczem bez dodatkowego wzm. nie ma sensu abys stosował jakis powazne zwrotnice.Maroonio pisze:jaki jest rząd wielkości jeśli chodzi o cene zwrotnic pasywnych
Sugeruję kondensator + ewentualnie rezystor do wysokotonowych i to wszystko.
generalnie odseparowane zestawy mają dość słabą efektywność, wiec jesli jeszcze ograniczysz je zwrotnicą przy tak małej mocy radia może to mieć negatywny wpływ i efekt na całośc brzmienia.
ja mam zamiar zamontować jeszcze wzmacniacz do woofera, którego umieszcze w tylnej kanapie - będzie widoczny po otworzeniu podłokietnika. ale to jak na moją kieszeń dośc spore koszta (~700zł).