Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 PM] Dym z płytki pompy centralnego, silniczek działa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 PM] Dym z płytki pompy centralnego, silniczek działa

Post autor: Wex » 05 maja 2014, 20:54

Cześć, czytałem te sto tysięcy tematów na forumku kochanym o centralnym zamku i coś tam wiem ale postanowiłem napisać do was. Wyczytałem żeby sprawdzić silniczek od pompy głównej kablami od lampki postojowej tej 12V i zrobiłem tak. Silnik ruszył lecz na płytce w lucie który na poniższym obrazku zaznaczyłem na czerwono poszedł po chwili dym. Nie wiem czy to wina lutu czy zwarcie co za to odpowiada. Czy zwykłe przelutowanie pomoże czy musze zrobić coś jeszcze żeby ożywić tą pompe? Załączam fotki całości dla przypomnienia schematu i poniżej zaznaczony lut który dymi:

Fotki:
Obrazek
Obrazek
Dymiący lut:
Obrazek

Zaznacze jeszcze że lut ten od drugiej strony wchodzi w tą czarną skrzynke z numerem V 23072 itd.
Pewnie zastanawiąjące są te kabelki z tyłu których nie ma oryginalnie, nie moja robota ale zastępują one wypalone ścieżki.
Przelutowanie nic nie dało, może ktoś z was sprzedaje taką pompke? Lub jest mi w stanie pomoc postawić to na nogi?

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 06 maja 2014, 13:00

Wex, Podłącz silniczek odlutowany od płytki.

Awatar użytkownika
Wex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wex » 06 maja 2014, 14:19

Silniczek odłączony od płytki podłączony pod 12V działa ale jakoś wolno kręci, nie wiem czy to jest tak zawsze czy może uszkodzony jakiś.

Edit: Znalazłem na autozłomie pompe centralnego zamka za (Uwaga) 30 złotych :D Wziałem ją bez zastanowienia ale okazało się że to nie jej wina jest. Musze po kablach szukać przyczyny niedziałającego centralnego. Niemniej jednak nie żałuje zakupu, bo tanio i jest w 100 razy lepszym stanie od mojej. Wszystkie ścieżki ładne ma niepowypalane. Chyba temat do zamknięcia w sumie bo sam musze po kablach winy poszukać.

Awatar użytkownika
andi77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andi77 » 06 maja 2014, 18:31

Jak zamykasz od strony pasażera to też nie działa?
Bezpieczniki sprawdziłeś?
Sprawdź czy jest prąd na kablach które zaznaczyłem <ok>
Obrazek

Awatar użytkownika
Wex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wex » 07 maja 2014, 15:39

U mnie ogólnie jest tak że od kiedy pamiętam to tylko zamek kierowcy decydował o zamknięciu wszystkiego a zamek pasażera nic nie robi. Dzięki za zacznaczenie kabli a co do pytania jeszcze na temat kabelków, mógłbyś mi opisać do czego jest każdy z nich? Który zamykanie, otwieranie, zasilanie itd.

Awatar użytkownika
Kofper
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kofper » 07 maja 2014, 17:13

Nie wiem czy wiesz ale w drzwiach przednich są siłowniki z masterami czyli sterujące. Jeżeli zawsze działało ci tylko od kierowcy zamykania a od pasażera nie to znaczy, że tam właśnie masz walnięty ten master. Mogło się tak zrobić, że teraz zepsuł się też ten od kierowcy i nie zamyka w ogóle. :-D

Awatar użytkownika
Wex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wex » 07 maja 2014, 20:14

No wiem że są. Też tak myśle że to będzie jego wina a dzisiaj zajrzałem do pompy głównej i po wpięciu wtyczki do pompy zaczeła ona chodzić cały czas więc odruchowo wyciągnałem jej wtyczke bo myśle sobie że sie spali czy co i potem znowu trup. Czyli pompa chyba działa tylko ta w drzwiach nie. Myśle że może wina kabli bo mają tyle lat co Audi i jakiekolwiek zgięcie ich grozi stałym uszkodzeniem :D

Awatar użytkownika
Kofper
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kofper » 07 maja 2014, 21:08

Oj jeśli kable w Audi są od początku nie ruszane to się im nic nie dzieje. Jedynie kable w klapie są strasznie wadliwe. Posprawdzaj te siłowniki. :-)

Awatar użytkownika
Wex
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wex » 08 maja 2014, 21:53

Już ogarnałem co jest grane, mogłem wcześniej ale wiadomo a to tamto a to to i czas leci. Okazało się że w drzwiach kierowcy na zgięciu tam gdzie kable przechodzą od drzwi do samochodu pękł kabelek brązowy to chyba ten od zamykania czy otwierania bo zasilający działał jak sprawdzałem próbówką no i to był problem. Kabel połączony i centralny zamek na następne 20 lat będzie dobry :D Dzięki wszystkim. Temat do kosza.

Awatar użytkownika
Kofper
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kofper » 08 maja 2014, 22:22

Brązowy to jest zawsze masa <ok> Dobrze, że Ci się udało ogarnąć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Centralny zamek, alarm, immobilajzer.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl