Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ABK] Pompka centralnego?

ODPOWIEDZ
masked25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 ABK] Pompka centralnego?

Post autor: masked25 » 22 sie 2012, 18:51

Witam ponownie, tym razem z innym problemem :evil:
Zatem dziś , jak zawsze chciałem zamknąć auto pilotem a tu ku mojemu zdziwieniu auto nie zamknęło się :shock: Próba zamknięcia kluczykiem z każdych drzwi też nie dała skutku (próba z drzwi kierowcy to tylko one się zamykają,drzwi pasażera to tylko drzwi pasażera,bagażnik nie mogę nawet przekręcić kluczyka). Rozebrałem drzwi kierowcy i tam podpiąłem ku sugestii któregoś z kolegów żeby zmasować środkowy kabel nie ma rezultatu żadnego. Sprawdziłem miernikiem nie ma prądu w żadnym kablu.
Więc dobrałem się do pompki centralnego w bagażniku. I tak sprawdzając miernikiem nie ma prądu, albo ja coś źle robię :roll:

Próba na krótko z akumulatorem i prostownikiem nie działa pompka, nic nie słychać czytaj nic nie chodzi to. To zdjęcie pod co podłączałem

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16c ... c3d21.html

Rozebrałem i ku moim oczom ujrzałem takie coś, próba podłączenia pod te 2 kabelki i ku mojemu zdziwieni coś zaczyna chodzić..."warczeć". Tu przyłożyłem kabelki od prostownika:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38d ... 909f1.html

Wszystkie bezpieczniki sprawdzone.

Macie jakieś sugestie,rady co to może być? Czy wystarczy tylko tam poprawić gdzieś luty i będzie trybić dalej? :roll: A może to już szrot i trzeba rozglądnąć się za jakąś używką?

Poradźcie bo życie bez centrala to masakra <osohozi>

[ Dodano: 2012-08-22, 19:00 ]
Dodam jeszcze że zasysając powietrze ustami z wężyka który jest rozprowadzony po samochodzie a koniec jest podłączony do pompki to zamki się zamykają a jak wdmuchuje to się otwierają.

Liczę na Was! ;-)

mariusz122
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mariusz122 » 22 sie 2012, 19:57

masked25 jeśli to pod co podłączyłes pierwszym razem jest podpięciem od kostki,i nie dzialało,a jak podłaczyłeś w środku i działa to musisz szukać przyczyny między jednym a drugim na płytce-nie inaczej,moze da sie ją uratować

masked25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: masked25 » 22 sie 2012, 20:45

to raczej nie obedzie sie bez jakiegoś elektryka bo akurat lutowanie to moja słaba strona :oops:
a jeszcze jutro podjade na jakiś szrot i podepne inna

[ Dodano: 2012-08-23, 14:57 ]
pomóżcie :cry:

skąd dochodzi prąd do pompki bo nie dochodzi do niej prąd (pompka sprawna) a bezpieczniki całe? czy może być jeszcze jakiś inny bezpiecznik do tego? i czemu jak dałem na próbe prąd z postojówki na pompke to dziala na pilota dobrze i od strony pasazera na kluczyk na wszystkie dzrzwi tak samo tez a od strony kierowcy na kluczyk już nie?i zamyka wyłąćznie drzwi kierowcy? co sprawdzic i gdzie szukac?

[ Dodano: 2012-08-23, 15:53 ]
czy dobrze podejrzewam że pompka dostaje prąd z mastera w drzwiach kierowcy i jak tam nie ma prądu to i pompka nie ma?

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 23 sie 2012, 16:45

masked25 pisze:czy dobrze podejrzewam że pompka dostaje prąd z mastera
Nie tylko z drzwi kierowcy ale i pasażera, jeżeli chcesz sprawdzić czy się pojawia na kostce pompki po przekręceniu kluczyka, poczytaj ten temat:
https://audi80.pl/b3-b4-zmiana-pompk ... t66472.htm
masked25 pisze:I tak sprawdzając miernikiem nie ma prądu, albo ja coś źle robię :roll:
Źle coś robisz 8-)
Czarny kabel od miernika na masę (błotnik lub coś w tym stylu, bez lakieru) Prosisz kogoś miłego żeby przekręcił kluczyk w drzwiach w prawo lub lewo i tak trzymał, Ty w tym czasie lecisz czerwonym kabelkiem od miernika po tej kostce która włazi w biały styk w twojej pompce. Powinno się pojawić napięcie na jednym kabelku, przekręcając klucz w drugą stronę powinno się pojawić napięcie na innym. Są to sygnały dla pompki w którą stronę ma dmuchać. Oczywiście na tej 2 pinowej kostce też powinieneś mieć stałe napięcie ;-)
Jeżeli masz i tu i tu napięcie to wina leży po stronie pompki.
masked25 pisze:Dodam jeszcze że zasysając powietrze ustami z wężyka który jest rozprowadzony po samochodzie a koniec jest podłączony do pompki to zamki się zamykają a jak wdmuchuje to się otwierają.
Stary sposób a działa <ok>

masked25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: masked25 » 23 sie 2012, 16:56

właśnie o to chodzi że do pompki nie dochodzi mi prąd i na tej kostce 2 pinowej nie ma prądu (sprawdzone u elektryka :lol: ).
Wiec o co chodzi teraz? gdzie szukać? jechać po kablu od pompki wgłąb auta? ale jak zapożyczyłem prąd z postojówki żeby sprawdzić czy pompka jest ok to działa bo masował druga kostke ( po kolei piny) , ale jak zamykam dzrwi pilotem to zamyka sie cały tak samo kluczykiem od strony pasażera a jak od strony kierowca to tylko działa strona kierowcy reszte nie reaguje.

Wiec czy ma jedno wspólne do drugiego? tzn pompka (brak prądu) do mastera z drzwi? i czy jak padł master to pompka nie dostaje prądu?

Gubie sie już :roll:

[ Dodano: 2012-08-23, 17:01 ]
czy prąd do pompki dochodzi tylko z aku a później rozdziela na mastery?

Awatar użytkownika
axell
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: axell » 23 sie 2012, 17:02

masked25 pisze:Wiec czy ma jedno wspólne do drugiego? tzn pompka (brak prądu)
Jak pompka nie będzie miała prądu na głównej kostce to nie zadziała.
Master w drzwiach daje jej prąd tylko po to żeby wiedziała w którą stronę dmuchać.
Leć po kablu głównego zasilania i szukaj gdzie się kabel uwalił.
masked25 pisze:a jak od strony kierowca to tylko działa strona kierowcy reszte nie reaguje.
Walnięty zawór regulacyjny od strony kierowcy.

[ Dodano: 2012-08-23, 17:08 ]
masked25 pisze:czy prąd do pompki dochodzi tylko z aku a później rozdziela na mastery?
Masz tu schemat instalacji pompki może Ci coś pomoże:
Obrazek

masked25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: masked25 » 23 sie 2012, 17:08

"Walnięty zawór regulacyjny od strony kierowcy.[/quote]"

trochę dziwne że padł zawór (jak mniemam to ten master) i zasilanie do pompki jednocześnie.
Sciągne jutro boczek z drzwi i ten pod kierownicą może ktoś dołożyl jeszcze jeden bezpiecznik jak wpiął się z alarmem.
A ja nie znajdę przyczyny to co wy na to żeby puścić nowy kabel od aku i podmienić mastery z prawych drzwi do lewych? I tak zawsze zamykam pilotem a jak czesem sie zdaży to wolę żeby operować kluczykiem z kierowcy niż pasażera 8-)

Awatar użytkownika
cobra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cobra » 23 sie 2012, 20:27

no właśnie, jak masz dokładany alarm, to sprawdź jak to było zrobione. Jeśli dołożony jest oddzielny przekaźnik sprawdz połączenia i sam przekaźnik. Sam siłownik master nie powinien niczemu szkodzić... pompka ma swoje zasilanie, a jest jedynie sterowana m.in za pomocą siłowników master.

Awatar użytkownika
neoxpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: neoxpl » 23 sie 2012, 20:34

Odkrec polke pod kierownica i tam powinien byc dodatkowy bezpiecznik, jak ktos dokladal sterownik.

masked25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: masked25 » 23 sie 2012, 20:37

czyli jak nie znajde problemu czemu nie ma prądu to śmiało mogę pociągnąć nowy kabel i dać gdzieś na nim bezpiecznik? a co z masterami w razie czego mozna podmienic?

[ Dodano: 2012-08-24, 12:46 ]
prace związane z centralnym zostawiam na jutro dziś mnie zatrzymało to https://audi80.pl/80-b4-abk-silnik-u ... t70873.htm :evil:

[ Dodano: 2012-08-25, 20:18 ]
problem połowicznie rozwiązany tzn alarm na pilota już zrobiłem a otwieranie z drzwi kierowcy zostawaim na przyszłość. Zamek z pilota zamyka i otwiera wszystko.
Wina to - brak masy dochodzącej do pompki czyli w kostkę z 2 kablami.

Rozwiązanie bardzo proste 8-) Podczepiłem do najbliższej nakrętki która jest wkręcona w budę auta :mrgreen:

Ale dalej mam wcześniejszy problem kory mnie zatrzymał :cry:

Awatar użytkownika
AUDI;*
Forum Audi 80
Forum Audi 80

abk pompka centralnego,schemat instalacji.

Post autor: AUDI;* » 15 kwie 2014, 15:35

A czy może ktoś by mi pomógł odnośnie pompki centralnego...?

Utleniła się jedna kostka z trzech mała,biała w czarnym plastiku...,dostała się woda i swoje zrobiła.

-kupiłem pompkę.
-nową wtyczkę,ale.... nie wszystkie kolory się zgadzają w tej wtyczce (zakupionej) trzy kolory nie pasują z kolorami instalacji samochodu no i pompka nie działa...,jak ją podłącze to alarm wyje i się zamyka auto,ale nie otwiera... i nie wiem jak wyłączyć alarm bo kluczyk raczej nie jest oryginalny.

nie wiem jak podłączyć trzy kable każdy innego koloru z kablami z instalacji samochodu. może ktoś ma jakiś schemat doprowadzenia kabli do odpowiedniej wtyczki...,lub użyczy podejrzenia w swoim aucie wtyczki i na wzór żebym mógł podłączyć u siebie ;)

lukasz56
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: abk pompka centralnego,schemat instalacji.

Post autor: lukasz56 » 23 sie 2014, 15:40

nie wiem jak podłączyć trzy kable każdy innego koloru z kablami z instalacji samochodu. może ktoś ma jakiś schemat doprowadzenia kabli do odpowiedniej wtyczki...

kolego mam identyczny problem,trzy kolory mi się nie zgadzają do nowej wtyczki,jak sobie z tym poradziłeś?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Centralny zamek, alarm, immobilajzer.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl