[B4 ABT]Jak rozebrać metalowy zamek tylnej klapy (bagażnika)
-
- Forum Audi 80
[B4 ABT]Jak rozebrać metalowy zamek tylnej klapy (bagażnika)
Witam serdecznie, chciałbym się dowiedzieć od Was w jaki sposób rozebrać zamek tylnej klapy, tzn dokładnie chodzi mi o zamek bagażnika. On jest cały metalowy. Udało mi się rozebrać do samej jego kolumny (jednak wewnątrz jest wkładka do której nie mogę się dostać). Kupiłem na szrocie nowy zamek (plastikowy wewnątrz) - rozebrałem go bez problemów. Klucz dopasoałem zeszlifowałem i wszystko działa jak należy. Jednak okazało się, że zaciski montujące są za wąskie w porównaniu do tamtych, dlatego chciałbym przenieść wkładkę z tego plastikowego zamka do metalowego.
Szukałem na forum jak i w poradnikach działu download i niestety opis jest do tego momentu w którym teraz jestem. Bardzo proszę o pomoc.
Szukałem na forum jak i w poradnikach działu download i niestety opis jest do tego momentu w którym teraz jestem. Bardzo proszę o pomoc.
https://audi80.pl/b4-abt-regulacja-k ... htm#186114
może się coś wyczyta
może się coś wyczyta
jezeli chodzi o ta plastykowa obudowe mozesz zdjąc 2 nakladki z wystających
mini bolców 8-) pozniej plastik schodzi latwo i masz tam podgrzewanie ale reszta jest chyba nierozbieralna moj sie zacinal wiec go wyczyscilem i dziala ok
[ Dodano: 2009-05-07, 22:29 ]
a sorry chodzilo Ci o zamek ten na kluczyk tenjest chyba rozbieralny
mini bolców 8-) pozniej plastik schodzi latwo i masz tam podgrzewanie ale reszta jest chyba nierozbieralna moj sie zacinal wiec go wyczyscilem i dziala ok
[ Dodano: 2009-05-07, 22:29 ]
a sorry chodzilo Ci o zamek ten na kluczyk tenjest chyba rozbieralny
Witam nie chciałem zakładać nowego tematu i mam pytanko odnosnie tegoż zamka klapy bagażnika. Ostatnio zblokował mi się tak, że gdy chciałem otworzyć bagażnik to wciskanie przycisku otwierającgo nic nie skutkowało, więc nurkowałem przez tylnie siedzenia i otwierałem klape zachaczając o jedno z cięgien. Wykręciłem zamek rozłożyłem na części pierwsze przeczyściłem nasmarowałem i śmiga elegancko, ale wypadła mi z niego takie kółko sprężynujące ośrednicy ok. 1,5-2 cm i za chiny ludowe nie wiem gdzie to było.
Od jakiegoś czasu nie dało rady po włożeniu kluczyka w zamek go przekręcić. Denerwowało mnie to strasznie więc postanowiłem coś z tym zrobić. Zdemontowałem zamek z klapy, zdjąłem z niego płastikową osłonkę i uczelkę. Następnie wlałem w środek zamka olej celem przeczyczenia i możliwości przekręcienia kluczyka. Na koniec wszystko poskładałem i założyłem do auta. Przyszła pora na sprawdzenie czy się udało coś zdziałać. Po włożeniu kluczyka przekręca się on normalnie i nie ma żadnego problemu z otwarciem klapy. Poświęciłem na to ok 2 godzinki. Także ja bym rozebrał zamek i spróbował coś z tym zrobić. Pozdrawiam
B4 1,9TDBI 1Z Avant
Chciałbym się podłączyć do tematu. Otóż u mnie zaistniał podobny problem jak u kolegów. Przed zimą z zamkiem w tylnej klapie było wszystko w porządku. Obecnie kluczyk wchodzi tylko w 1/3 i dalej nie zamierza. Nie ma możliwości przekręcenia kluczyka. Wszystko zamyka się z centralnego.
Noszę się z zamiarem zdemontowania zamka tylko nie znalazłem nigdzie na forum czy jest z tym jakiś większy problem.
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Noszę się z zamiarem zdemontowania zamka tylko nie znalazłem nigdzie na forum czy jest z tym jakiś większy problem.
Czy ktoś miał podobny przypadek?
-
- Forum Audi 80
Witam,
czy mógłby mi ktoś podesłać zdjęcie zamontowanej sprężyny w zamku tylnej klapy w sedanie? Chodzi o sprężynę znajdującą się pod tym małym simeringiem. Niestety po rozebraniu zamka ruszyłem kluczykiem i sprężyna wystrzeliła,nie zdążyłem nawet spojrzeć jak była zamontowana. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Edit: Kto szuka, ten znajdzie. Dla potomnych - http://www.motor-talk.de/bilder/schloss ... 63139.html
czy mógłby mi ktoś podesłać zdjęcie zamontowanej sprężyny w zamku tylnej klapy w sedanie? Chodzi o sprężynę znajdującą się pod tym małym simeringiem. Niestety po rozebraniu zamka ruszyłem kluczykiem i sprężyna wystrzeliła,nie zdążyłem nawet spojrzeć jak była zamontowana. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Edit: Kto szuka, ten znajdzie. Dla potomnych - http://www.motor-talk.de/bilder/schloss ... 63139.html