[80 B4 ABK] Lusterka zewnętrzne.
[80 B4 ABK] Lusterka zewnętrzne.
Witam,mam pytanie?czy lusterka zewnętrzne lewe i prawe-oddalają,czy fabrycznie były montowane-lewe normalne,prawe oddalające(panoramiczne).
Dziękuje za odpowiedż.
Dziękuje za odpowiedż.
- siwusek216
- Forum Audi 80
Wiele razy o tym już pisałem ale napiszę jeszcze raz...
Lewe lusterko musi być sferyczne (oddalające) bądź asferyczne (oddalające z dodatkowym polem widzenia oddzielonym pionowym paskiem). Z lewej strony nie zaleca się lusterka płaskiego (nieoddalającego).
Prawe lusterko może być płaskie ale lepsze będzie sferyczne. Generalnie od tej strony możesz założyć lusterko jakie chcesz.
Lewe lusterko musi być sferyczne (oddalające) bądź asferyczne (oddalające z dodatkowym polem widzenia oddzielonym pionowym paskiem). Z lewej strony nie zaleca się lusterka płaskiego (nieoddalającego).
Prawe lusterko może być płaskie ale lepsze będzie sferyczne. Generalnie od tej strony możesz założyć lusterko jakie chcesz.
To u mnie jest akurat na odwyrtke, prawe jest sferyczne, a lewe normalne.grze pisze:Lewe lusterko musi być sferyczne (oddalające)
Kuzyn w B3 miał tak jak pisze grze
Muszę obadać czy nie da się zamienić szkieł miejscami.
[ Dodano: 2009-06-07, 21:22 ]
Uprzejmie donoszę że bez większego problemu da się zamienić szkła lusterek miejscami co też uczyniłem i teraz mam tak jak pisał grze, lewe lusterko jest oddalające. <ok>
Lewe lusterko musi być oddalające (sferyczne bądź asferyczne) bo to lusterko jest po stronie kierowcy i kierowca siedzi w niedalekiej odległości od tego lusterka. Gdy zamontujemy lusterko płaskie po stronie kierowcy, to po prostu pole widzenia w tym lusterku będzie bardzo ograniczone, co z kolei stanowi zagrożenie. Dlatego z zasady nie montuje się lusterek płaskich po stronie kierowcy.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Potrzebuję wymienić obudowy lusterek, ponieważ w moich mam zbutwiałe/spuchnięte podstawy (bawarska sól zrobiła swoje) i strasznie mnie to wnerwia. Pomyślałem sobie więc, że kupię manuale i przełożę bebechy ze swoich, ale patrząc na ceny używek to widzę, iż to gra nie warta świeczki. Elektryczne, czasami są tańsze od manualnych.
Mi w Audi nie starcza regulacji szczególnie lusterko od kierowcy bo jest już i tak maksymalnie odchylone od samochodu.. W czasie jazdy muszę się sam odwracać przy wyprzedzaniu bo lusterka nic nie dają szok. Może jest to spowodowane że jestem za wysoki do tego samochodu ? 193cmm to chyba nie aż tak dużo i przy każdej regulacji fotela powinno starczać lusterka. Chyba lusterka które mam to totalny płaski szajs. Mam pytanie mogę zamontować żeby lepiej widzieć lusterko asferyczne z paskiem po stronie pasażera też ?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2009, 13:52 przez Duch, łącznie zmieniany 1 raz.
może po prostu masz płaskie szkoło w lusterku.Mi w Audi nie starcza regulacji szczególnie lusterko od kierowcy bo jest już i tak maksymalnie odchylone od samochodu.. W czasie jazdy muszę się sam odwracać przy wyprzedzaniu bo lusterka nic nie dają szok. Może jest to spowodowane że jestem za wysoki do tego samochodu ? 193cmm to chyba nie aż tak dużo i przy każdej regulacji fotela powinno starczać lusterka. Chyba lusterka które mam to totalny płaski szajs.
tu masz wszystko o tym: https://audi80.pl/b3-b4all-czy-mozna ... +sferyczne