[B4] Opadniete drzwi na zawiasie
[B4] Opadniete drzwi na zawiasie
Witam. Problem wygląda tak: przednie drzwi lewe (choć prawe też leciuteńko) dość mocno poszły w dół (w sumie jest tak od początku) - opadły na zawiasie wg. mnie. Wkurza to strasznie, szczególnie w trasie, bo jednak uszczelka jest troszkę niżej i świszczy. I teraz pytanie - ktoś już to naprawiał u siebie? Bo nie wiem jak się do tego zabrać, jaki zawias kupić (czy np może być od B3?). Szykuje mi się dość długa trasa za ponad miesiąc i chciałbym to zrobić do czasu wyjazdu.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Na początek zacznij od tego https://audi80.pl/b4-regulacja-zamka ... vt7701.htm
Zawiasy w B3 i w B4 są identyczne.pproniuk pisze:jaki zawias kupić (czy np może być od B3?
https://audi80.pl/b4-regulacja-zamka ... 701,15.htm
tu masz odpowiedź jak regulować
u mnie (przebieg ok 300 tyś km) miałem już wyrąbany dolny zawias a że miałem z rozbitka to wymieniłem i z niego działa miodzio, przy mniejszych przebiegach powinna pomóc regulacja.
tu masz odpowiedź jak regulować
u mnie (przebieg ok 300 tyś km) miałem już wyrąbany dolny zawias a że miałem z rozbitka to wymieniłem i z niego działa miodzio, przy mniejszych przebiegach powinna pomóc regulacja.
-
- Forum Audi 80
- petel
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC
Witam - mam taki problem że drzwi od kierowcy mam opadnięte to nawet sporo co sprawia cięższe zamykanie. Regulacja pod śrubą dolna jest krzywo wkręcona ( nie wiem kto i jak to zrobił ale nie mogę sprostować tego) próbowałem sposobu ze wcześniejszego postu a mianowicie podkładek ale to nic nie warte, myślicie że nowy zawias poprawi to ? Ktoś ma jakiś sprawdzony pomysł ???
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
Chyba że drzwi są po przejściach to ciężko powiedzieć czy nowy zawias da radę. Tak na początek to możesz spróbować takiej sztuczki że wybijasz bolec z zawiasu i obracasz go o 180 stopni i wbijasz spowrotem a wcześniej oceniasz jego stan czy jest bardzo wytarty z jednej strony. Na pewno taki trik pomoże w lepszym domykaniu drzwi.
Pozdrawiam Kielce <ok>
Pozdrawiam Kielce <ok>
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
hudy pisze:Panowie ten bolec wychodzi w dół czy w górę (chodzi o zawias lewych drzwi) bo wolę dorobić ten bolec niż szukać sprawnych zawiasów których i tak pewnie nie znajdę <ok> A może bolec z tylnych zawiasów pasuje do przednich??
Napisałem o dolnym i górnym z tego powodu że w pytaniu nie jest napisane o który chodzi i chciałem uniknąć zbędnych pytań typu: (górny czy dolny?) Bo górny też się potrafi wytrzeć i drzwi będą się nie domykać płynie.