[All] Pęknięta szyba czołowa
- szczygiel189
- Forum Audi 80
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80
- damian19772
- Forum Audi 80
w okolicy przeworska nie wiem ale w Rzeszowie to dużo tego jego jest. na Lwowskiej jest coś to będzie od Twojej strony masz jeszcze auto szyby Jan i google na pewno dużo wiedza:P
Co do tylniej powinna byc, nie wiem jak to jest w coupe ale jak jest uszczelka to musi byc.
tylknie sa strasznie drogie z powodu paskow do podgrzewania.
pozdrawiam
Co do tylniej powinna byc, nie wiem jak to jest w coupe ale jak jest uszczelka to musi byc.
tylknie sa strasznie drogie z powodu paskow do podgrzewania.
pozdrawiam
żeby wymienić szybę musisz dostać sie w jakimś miejscu do silikonu na którym jest osadzona szyba, dalej jakimś sposobem przebić sie na druga strone przez silikon i wyciąć szybę. są specjalne noże do tego ale nigdy takim nie operowałem sprubuj jakas dobra a cienka linkę włożyć w ten otwór o którym pisałem i przeciągać linkę rozcinając silikon.
Odkopując akurat ten temat sprzed prawie 3 lat, od siebie dodam, że również nie popieram dziadowania, a używana szyba czołowa, nawet oryginalna jest często rozwarstwiona, a jak jest rozwarstwiona to na długo nie posłuży(nie pisząc już o rysach, odpęknięciach miejscowych po kamieniach, a co niektórzy robią nawet polerki :shock: ) Sam się przekonałem co to znaczy zjechana, stara szyba, a co nowa szyba to nowa i na gwarancji, a na bezpieczeństwie też nie mam ochoty oszczędzać, a tu chodzi nie tylko o bezpieczeństwo swoje ale i innych). Nawet stara, super wyglądająca szyba może okazać się wieczorową porą zabójczą gdy ktoś z przeciwka zaświeci światłami. Szyba to element, który wpływa na bezpieczeństwo i komfort jazdy, nie dajcie się nabijać w kaszane zakładając stare szyby(choćby oryginalne)...
W swoim aucie również mam szybę do wymiany, mam tylko mały dylemat, jakiej marki wybrać tą szybę. Do wyboru jest Pilkington, saint-gobain, guardian, splintex, nord-glass. Jeśli ma ktoś jakiekolwiek rozeznanie niech pisze.
[ Dodano: 2012-03-11, 22:54 ]
Jak widać sam musiałem rozeznać się jakiej marki szybę wybrać. Wybrałem Pilkington (oczywiście nową). Nie znaczy to, że innej marki są gorszej jakości bo nie wiem. Wybrałem akurat tą i wrażenia po wymianie są zaskakująco pozytywne, super widoczność w słoneczny dzień(w starej szybie światło rozpraszało się na mini odpryskach po kamieniach powodując oślepienie), a jazda nocą jest o wiele bezpieczniejsza i nie trzeba wytężać wzroku gdy ktoś jedzie z przeciwka. Jeśli ktoś będzie miał dylemat wstawienia szyby używanej czy nowej to mam nadzieję, że ten post rozwieje wszelkie wątpliwości.
W swoim aucie również mam szybę do wymiany, mam tylko mały dylemat, jakiej marki wybrać tą szybę. Do wyboru jest Pilkington, saint-gobain, guardian, splintex, nord-glass. Jeśli ma ktoś jakiekolwiek rozeznanie niech pisze.
[ Dodano: 2012-03-11, 22:54 ]
Jak widać sam musiałem rozeznać się jakiej marki szybę wybrać. Wybrałem Pilkington (oczywiście nową). Nie znaczy to, że innej marki są gorszej jakości bo nie wiem. Wybrałem akurat tą i wrażenia po wymianie są zaskakująco pozytywne, super widoczność w słoneczny dzień(w starej szybie światło rozpraszało się na mini odpryskach po kamieniach powodując oślepienie), a jazda nocą jest o wiele bezpieczniejsza i nie trzeba wytężać wzroku gdy ktoś jedzie z przeciwka. Jeśli ktoś będzie miał dylemat wstawienia szyby używanej czy nowej to mam nadzieję, że ten post rozwieje wszelkie wątpliwości.
U mnie jak tylko pojawiła się drobna ryska to już zacząłem rozglądać się za nówką, bo wiadomo było, że to zaraz pójdzie dalej... Wystarczyło kilka dni żeby się powiększyła kilkukrotnie, a jak wiadomo z jeżdżeniem w takim stanie wiążą się pewne nieprzyjemne konsekwencje A wszystko przez cholerne tiry
-
- Forum Audi 80