[B3/B4] Problem z szyberdachem
[B3/B4] Problem z szyberdachem
Witam. Mam problem z szyberdachem, a dokładnie z jego otwieraniem. Podczas otwierania słychać "przeskakiwanie" i nie otwiera się równomiernie tzn. jedna strona przesuwa się normalnie a druga co chwile się zatrzymuje i towarzyszą temu odgłosy przeskakiwania. Miał ktoś taki problem?? Jak się za to zabrać?? Pozdrawiam
To ja się podepnę pod ten sam temat, bo też jest problemik. Czasami szyber mi się zacina - ot nie chce się otworzyć, jak np teraz. Mogę sobie naciskać na przełącznik i nic. Poza tym - jak tylko uchylałem go, to numerów mi nie odstawiał, ale jak np otworzyłem go całkowicie i złożyłem to potem już wariował i nie reagował na polecenia. Co może być przyczyną takich sytuacji?
-
- Forum Audi 80
u mnie jest podobnie, otworze, jest ok, zgasze silnik, wyjme kluczyk otworze i zamkne drzwi, włoze i przekręce kluczyk i nic. musze odpalić i przegazować, wtedy sie zamknie.. :]pproniuk pisze:To ja się podepnę pod ten sam temat, bo też jest problemik. Czasami szyber mi się zacina - ot nie chce się otworzyć, jak np teraz. Mogę sobie naciskać na przełącznik i nic. Poza tym - jak tylko uchylałem go, to numerów mi nie odstawiał, ale jak np otworzyłem go całkowicie i złożyłem to potem już wariował i nie reagował na polecenia. Co może być przyczyną takich sytuacji?
a czasami jest wszystko oki, dziala po przekreceniu kluczyka.
no z korbką to może i tak ale gdy jest siłownik no to raczej nie to, jestem pewien że jest dokładnie to samo co u mnie, czyli rozwalona prowadnicapawelbicz pisze:wystarczy wymienić przekładnię.. tą pod korbką.. ślimak przekładni jest już na pewno zużyty..
używka w dobrym stanie to koszt ok 10 PLN..
tak to wygląda
sama ta pierdółka kosztuje w ASO 50 złociszy
znajomy mechanik powiedział że 300zł wymiana całej tej prowadnicy i wszystkich tych pierdół pod szyber dachem :shock:
to jest powszechna przypadłość w tych autach i podobnie jest w golfach 3, głównie pada prawa strona nikt nie wie dlaczego, no i dach nie leży równo po zamknięciu i oczywiście nie równo się otwiera
Re: [B3/B4] Problem z szyberdachem
Witaj miałem identyczny problem jak Ty, u mnie problem polegał na tym że miałem z jednej strony bardziej wyrobioną zębatkę , nie dociskała linka na zębatkę i przez to przeskakiwała jedna strona szyberdachu.Jak rozbierzesz silniczek to tam znajdziesz zębatkę podłóż coś pod nią z obu stron powinno pomóc. Pozdrawiam.liven1990 pisze:Witam. Mam problem z szyberdachem, a dokładnie z jego otwieraniem. Podczas otwierania słychać "przeskakiwanie" i nie otwiera się równomiernie tzn. jedna strona przesuwa się normalnie a druga co chwile się zatrzymuje i towarzyszą temu odgłosy przeskakiwania. Miał ktoś taki problem?? Jak się za to zabrać?? Pozdrawiam
Dobra, jest nowy trop:
szyber nie chodził w ogóle prawie 2 miesiące. Zero kontaktu, pacjent umarł. W niedziele wyborczą jadę do kumpla "pochwalić się" awarią i.....szyber działa! Działa....1 dzień. Dziś o godz 15 miał przebłysk - znów zadziałał. Ale o 18 już nie chciał. Gdzie może leżeć przyczyna? Jakiś przerwany przewód czy jak?
szyber nie chodził w ogóle prawie 2 miesiące. Zero kontaktu, pacjent umarł. W niedziele wyborczą jadę do kumpla "pochwalić się" awarią i.....szyber działa! Działa....1 dzień. Dziś o godz 15 miał przebłysk - znów zadziałał. Ale o 18 już nie chciał. Gdzie może leżeć przyczyna? Jakiś przerwany przewód czy jak?