[ 80 1.8 Sf 88r ] Uszczelka metalowa ?
- karol_17
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
[ 80 1.8 Sf 88r ] Uszczelka metalowa ?
Witam . Mam problem ponieważ w moim Audi bardzo słychać wiat jak wieje , wiec wydaje mi się ze przyczyną jest ułamana tuż za drzwiami kierowcy uszczelka pokazana na obrazku niżej , jest to chyba aluminiowa uszczelka powleczona guma lub takie coś jest ona mocowana do krawędzi dachu i stad pytanie jak wymontować na szrocie żeby nie zniszczyć kolejnej ??
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Karol, na dole tej oblamówki jest taśma zaślepiająca, w dwóch kawałkach. Odkręć tą czarną nakładkę środkowego słupka (cztery widoczne wkręty) to dostrzeżesz ich końce. Przednią, możesz zdjąć zsuwając ją w dół, w kierunku przedniego słupka, lub podważyć jej koniec i lekko ciągnąć w dół. Tylko w ten sposób lubią uszkadzać się ranciki, które trzymają ją w oblamówce. Z taśmą na wysokości tylnych drzwi, jest podobnie. Pod tymi taśmami znajdziesz nity, które będziesz musiał rozwiercić, aby pozyskać tą część. Natomiast wokół bocznej trójkątnej szyby, oblamówka zamocowana jest za pomocą zatrzasków, z których powinna wyjść po lekkim jej podważeniu. Zatrzaski te dostrzeżesz po wyciągnięciu uszczelki z szyby trójkątnej. Chwyć za jej dolny róg i ciąg do siebie.
Może powodem tego jest, niedomykająca się szyba drzwi? Sprawdzałeś to?karol_17 pisze:w moim Audi bardzo słychać wiat jak wieje
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- IC69
- Przyjaciele
No, a dlaczegóżby nie. Wiertarko-wkrętarka, wiertło, jakiś płaski wkrętak i wszystko zrobisz.karol_17 pisze:czyli na szrocie jest coś nie za bardzo realne to wyjąć ?
Przecież nie pytałem, czy możesz pomiędzy szybę a ramkę włożyć rękę, tylko czy szyba wchodzi do końca w uszczelkę. Sprawdź to, bo z powodu nawet niewielkiej luki, powietrze potrafi świszczeć.karol_17 pisze:Szyba się zamyka cacy
Zrób jeszcze taki test: zaklej ten ubytek jakąś porządną taśmą i pojeździj tak jakiś czas. Zobaczysz wtedy, czy to faktycznie ta listwa jest przyczyną, czy trzeba szukać gdzieś indziej.karol_17 pisze:przyczyną jest ułamana tuż za drzwiami kierowcy uszczelka
- IC69
- Przyjaciele
Jak, nie masz tego jak zakleić? Nie rozumiem. Bierzesz kawałek jakiejś szerokiej taśmy samoprzylepnej i zaklejasz całe to uszkodzenie, razem z ramą dachu.karol_17 pisze:nie mam jak tego zakleić taśmą
Nie mam, niestety.karol_17 pisze:nie masz jakiś fotek ja to rozbierać
Nie, ta listwa jest w całości.karol_17 pisze:ta listwa dzieli się na pół ?
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja nie mam w ogóle tej uszczelki :shock: . Auto jest bezwypadkowe i nie malowane. Co najlepsze spotkałem identyczną 80-tkę w takim samym kolorze i z tego samego roku (marzec 1989) dosłownie siostra bliźniaczka mojej niuni i też tej uszczelki nie miała. Przypadek? W dodatku nawet przy 90km/h nie słychać wiatru 8-) . Choć mimo wszystko intryguje mnie fakt braku tej nakładki.
- IC69
- Przyjaciele
Na rogu? A pisałeś wcześniej, że na krawędzi. Masz jakąś fotkę tego uszkodzenia?karol_17 pisze:no ale po jest na samym rogu dachu ta listwa , to co mam taki róg zrobić ?
A co ja w pierwszym moim poście Ci napisałem?karol_17 pisze:mam parę dziurek gdzie powinna być ta uszczelka ona tu nad drzwiami kierowcy była na nity czy coś takiego ??
Ostatnio zmieniony 27 gru 2010, 19:41 przez IC69, łącznie zmieniany 1 raz.