Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[80 B4 2,0] pompa

ODPOWIEDZ
Ayamei
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2,0] pompa

Post autor: Ayamei » 22 cze 2007, 17:05

musze kupic pompe hamulcowa i nie wiem jaka. Mam silnik 16 zaworowy. Ma ktos pomysl jaka pompa bedzie dobra?

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 24 cze 2007, 20:55

Musisz kupić pompę dokładnie do Twojego auta. Podaj sprzedawcy dokładny model (w tym numer VIN) auta i to czy ma ABS. Ważne jest by miała odpowiedni wydatek płynu i mocowanie do zbiorniczka. Najdroższe są pompy BOGE, LUCAS i ATE. Do kupienia są też tańsze włoskie zamienniki, które ku mojemu zaskoczeniu nie spisują sie źle.

A teraz coś na poważnie - nie żartuję.
Zamiast wydawać pieniażki na drogą pompę postaraj się zakupić odpowiedni zestaw naprawczy w postaci gumek, które zakłada sie w miejsce zużytych na tłoczek pompy. Zestaw naprawczy bedzie kosztował ok. 30 PLN i jezeli powierzchnie wewnętrzne pompy sa w dobrym stanie to niewielkim kosztem bedziesz miała sprawną pompę.

Ayamei
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ayamei » 25 cze 2007, 13:26

Może i zdecydowałaby się na ten zestaw naprawczy, zastanawiam się tylko, czy to faktycznie lepiej pobawić się z zestawem niż wymienić pompę. Jakby nie było to hamulce i nie mogę sobie pozwolić zeby mi w kryzysowym momencie nie zaskoczyły.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 25 cze 2007, 14:16

Jeżeli chcesz sie czuć na 100% pewnie to zainwestuj i kup oryginalną pompę, bo niestety te włoskie podróbki też nie są do końca pewne. Mimio to i tak pompa nie psuje się od razu tak całkowicie. Po to są hamulce dwuobwodowe, żeby w przypadku awarii np. pompy pozostała para kół pozwoliła zatrzymać auto.
Ja osobiście jeżdżę z wymienionymi gumkami firmy AUTOFREN i jest OK.
W kwestii tych zestawów naprawczych to musisz wziąc pod uwagę, że mechanik doliczy sobie za jej "regenerację".

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl