Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Duży pobór prądu na postoju.

ODPOWIEDZ
lukaszgucio1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Duży pobór prądu na postoju.

Post autor: lukaszgucio1 » 29 sie 2015, 12:15

Witam, szybko padał mi akumulator więc postanowiłem zmierzyć czy coś nie szarpie prądu na postoju. Wynik był dość oszałamiający bo aż 300mA, gdzie powinno być koło 10mA. Wypiąłem radio nic, niefabryczny alarm i centralny nic. Zabrałem się za bezpieczniki i po wypięciu bezpiecznika nr 4 i 19 pobór spadł do 15mA(minimalnie za dużo ale biorąc pod uwagę kiepskiej klasy zamontowany autoalaram, imo i centralny w jednym powiedzmy, że byłbym z takiego poboru zadowolony narazie bo i tak chcę się tego ustrojstwa pozbyć). Rozszyfrowałem z niemieckiego i tabelki, że to bezpieczniki m.in. od centralnej blokady drzwi i komputera pokładowego, niestety na tym moja wiedza się kończy i nie mam pojęcia jak temu zaradzić... Skąd może się brać taki pobór na tych obwodach w stanie spoczynku i jak go zniwelować?

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 29 sie 2015, 12:29

Zacznij od sprawdzenia czy lampka w bagażniku nie świeci cały czas. Później odłącz kostki wiązki bagażnika za lewą tylną lampą.

lukaszgucio1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukaszgucio1 » 29 sie 2015, 12:32

lampka nie świeci to też sprawdzałem. Jaki związek ma wiązka bagażnika z poborem na 4 bezpieczniku od kompa?

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 29 sie 2015, 12:41

lukaszgucio1 pisze:Rozszyfrowałem z niemieckiego i tabelki, że to bezpieczniki m.in. od centralnej blokady drzwi i komputera pokładowego,
ale tu nic nie trzeba rozszyfrowywać bo masz opis https://audi80.pl/topics7/all-opis-b ... -vt120.htm trzeba było tylko poszukać

Nie wiem teraz tylko na którym to obwodzie masz taki pobór na 4 czy 19 :?:

Komp silnika pobiera jeszcze długo prąd po wyłączeniu silnika więc radzę sprawdzić jeszcze raz ten pobór na tym obwodzie po jakiejś pół godzinie, chodź nie pamiętam już dokładnie po jakim czasie ecu przestaje pracować., Gdzieś na forum było pisane możesz poszukać.

lukaszgucio1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukaszgucio1 » 29 sie 2015, 16:02

Teraz z polskim tłumaczeniem już rozumiem co ma wspólnego bagażnik z tymi bezpiecznikami :D na obydwu obwodach jest spory obwód spada i wzrasta przy wyciąganiu/wkładaniu bezp, a że jest to komp pokł jak rozumiem od spalania itd a nie silnika to czekanie pewnie nic mu nie pomoże zwłaszcza, że aku jest tak szarpane że można stwierdzić, że ten pobór nie ustaje:( już znalazłem jakąś rzeźbę z taśmą izo w roli głównej w wiązce idącej przez drzwi kierowcy więc mam zamiar temu się przyglądnąć.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 29 sie 2015, 16:15

lukaszgucio1 pisze:a że jest to komp pokł jak rozumiem od spalania itd a nie silnika to czekanie pewnie nic mu nie pomoże zwłaszcza,
nie, nie do końca zrozumiałeś jak widzę, jest to ecu silnika i działa jeszcze długo po wyłączeniu go

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl