Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABK AVANT] Dziwna zwarciocha ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JacekSol
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABK AVANT] Dziwna zwarciocha ?

Post autor: JacekSol » 14 gru 2008, 19:53

Witam, ostatnio miewam dziwne kłopoty z instalacją oświetleniową pod tylną klapą. Mianowicie, gdy otwieram klapę to przerywa mi oświetlenie pod tą klapą i w momencie gdy gaśnie lampka, to zapala się podświetlenie pokręteł nadmuchu i liczników :-? Gdy świeci lampka to gasną te podświetlenia (no chyba że włączone są światła). Myślałem że to wiązka gdzieś masuje (gdy wyłączę lampkę przełącznikiem w podsufitce to nie ma kłopotów), ale kiedy wydarłem wiązkę tą z lewej strony obok zawiasu, okazało się że nie ma tam nic przetartego, urwanego czy spalonego. Ogólnie dziewica. No i jak na elektryka przystało zabrałem się do dalszego rozbierania i dalej kiszka. Rozebrałem maskownicę z całego słupka, całej klapy i kawałka podsufitki, wydarłem wiązkę ile się dało i nic. Jeszcze sobie polepszyłem, bo teraz jak zamykam klapę to czasami świeci kontrolka od tylnego przeciwmgielnego. Czyżby wiązka się zwarła między sobą? No i jeszcze dzisiaj padło podgrzewanie tylnej szyby :evil:
Ktoś ma może jakieś pomysły ewentualnie doświadczył podobnego zjawiska ??
Pozdrawiam.

krzysiekb3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiekb3 » 14 gru 2008, 20:09

Sprawdź dobrze wiązkę przy wejściu do klapy czasami wygląda idealnie ale rdzenie w przewodach nie łączą. A podświetlanie tablicy, deski, schowka jest na jednej wiązce bezpiecznik nr 14 ogrzewanie szyby nr 16. Radze sprawdzić wiązkę miernikiem na 90 % na zgięciu między klapą a karoserią.

Awatar użytkownika
JacekSol
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JacekSol » 14 gru 2008, 20:38

Tak też miałem zamiar zrobić, tylko jak się trochę ociepli. Ale to mi raczej wygląda na przytopioną izolację między przewodami, bo inaczej nie działyby się cuda tylko po prostu coś by nie działało. Ale dzięki za spostrzeżenie i radę. Jak znajdę dziada który bruździ to dam znać (no a jemu to nałożę kilo izolacji na skórkę).
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
sylwiasty
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sylwiasty » 17 gru 2008, 21:55

Problemy opisane przez Ciebie świadczą o problemach z masą a nie o zwarciu. Izolacje mogą być w porządku ale masz przerwę na żyle masy. Naprawa wiązki i tak Ciebie nie minie. :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl