[All] Opis bezpieczników i przekaźników
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
[B4 1.9 1Z 90KM] Problem z bezpiecznikami - opis
Witam
Mam pytanie odnośnie bezpieczników w Audi 80 B4 TDI 94 rok, mianowicie:
Chciałbym dowiedzieć się, czy to, że brakuje mi kilku bezpieczników – jest tak w tego typu modelu? Szukałem po forum Audi, lecz nigdzie nie było sprecyzowane, ile ma być bezpieczników w tym modelu (TDI). Z tego co przeczytałem, jedni piszą, że to ok, że nie wszystkie gniazda powinny mieć bezpieczniki , bo to zależy od modelu, drudzy, że nie powinno się wkładać bezpieczników tam gdzie ich nie było wcześniej. Schematy, które znalazłem na forum różnią się nieco ułożeniem bezpieczników
w skrzynce, jakie mam w TDI-ku
Problem w tym, że kupiłem autko od kogoś, kto delikatnie mówiąc nie dbał o nie,
i coraz to nowsze odkrywam w nim nieudolne naprawy lub całkowity ich brak (dużo namieszane jest także przy elektryce)
Wracając do tematu, poniżej zdjęcie i opis bezpieczników, w mojej Audicy
1. Ok
2. Ok
3. Ok lecz brak na nim oznaczenia Amperów/ wg schematu powinno być 30A
4. Ok lecz oznaczenie na nim to 20A/wg schematu powinno być 15A
5. Brak/ wg schematu powinien być tam bezpiecznik 30A
6. Ok
7. Ok
8. Ok
9. Ok
10. Ok
11. Ok
12. Ok lecz brak na nim oznaczenia/ wg schematu powinno być 15A
13. Ten bezpiecznik różni się od innych (wygląda tak jak ten przy MOTEUR), nie ma tego drucika w środku przez co ie wiem czy jest uszkodzony czy tak powinno być?
14. Pusty (bez drucika), nie wiem przez to, czy do wymiany czy, ktoś go wpiął jako zaślepkę?
15. Ok
16. Ok
17. Ok
18. Ok
19. Brak / wg schematu powinno być 10A
20. Brak/ wg schematu powinno być 30A
21. Ok
Poza tym strzałkami zaznaczyłem:
Czerwona – z tego, co przeczytałem – są to 4 bezpieczniki zapasowe
Zielona – pod napisem MOTOR - jest bezpiecznik, pod napisem MOTEUR - nie ma (przeczytałem gdzieś na forum, że tak ma być)
Żółta linia – prawdopodobnie to tam są miejsca na bezpieczniki od 23-32 (najpierw jest nakładka a na nią bezpiecznik jak w przypadku tego zaznaczonego na niebiesko), gdzie zatem będzie nr 22?
Schemat pokazuje 32 gniazda bezpieczników, lecz oznaczonych jest 21 i nie wiem które to są od 22 do 32 Schemat z którego korzystam poniżej.
Mam pytanie odnośnie bezpieczników w Audi 80 B4 TDI 94 rok, mianowicie:
Chciałbym dowiedzieć się, czy to, że brakuje mi kilku bezpieczników – jest tak w tego typu modelu? Szukałem po forum Audi, lecz nigdzie nie było sprecyzowane, ile ma być bezpieczników w tym modelu (TDI). Z tego co przeczytałem, jedni piszą, że to ok, że nie wszystkie gniazda powinny mieć bezpieczniki , bo to zależy od modelu, drudzy, że nie powinno się wkładać bezpieczników tam gdzie ich nie było wcześniej. Schematy, które znalazłem na forum różnią się nieco ułożeniem bezpieczników
w skrzynce, jakie mam w TDI-ku
Problem w tym, że kupiłem autko od kogoś, kto delikatnie mówiąc nie dbał o nie,
i coraz to nowsze odkrywam w nim nieudolne naprawy lub całkowity ich brak (dużo namieszane jest także przy elektryce)
Wracając do tematu, poniżej zdjęcie i opis bezpieczników, w mojej Audicy
1. Ok
2. Ok
3. Ok lecz brak na nim oznaczenia Amperów/ wg schematu powinno być 30A
4. Ok lecz oznaczenie na nim to 20A/wg schematu powinno być 15A
5. Brak/ wg schematu powinien być tam bezpiecznik 30A
6. Ok
7. Ok
8. Ok
9. Ok
10. Ok
11. Ok
12. Ok lecz brak na nim oznaczenia/ wg schematu powinno być 15A
13. Ten bezpiecznik różni się od innych (wygląda tak jak ten przy MOTEUR), nie ma tego drucika w środku przez co ie wiem czy jest uszkodzony czy tak powinno być?
14. Pusty (bez drucika), nie wiem przez to, czy do wymiany czy, ktoś go wpiął jako zaślepkę?
15. Ok
16. Ok
17. Ok
18. Ok
19. Brak / wg schematu powinno być 10A
20. Brak/ wg schematu powinno być 30A
21. Ok
Poza tym strzałkami zaznaczyłem:
Czerwona – z tego, co przeczytałem – są to 4 bezpieczniki zapasowe
Zielona – pod napisem MOTOR - jest bezpiecznik, pod napisem MOTEUR - nie ma (przeczytałem gdzieś na forum, że tak ma być)
Żółta linia – prawdopodobnie to tam są miejsca na bezpieczniki od 23-32 (najpierw jest nakładka a na nią bezpiecznik jak w przypadku tego zaznaczonego na niebiesko), gdzie zatem będzie nr 22?
Schemat pokazuje 32 gniazda bezpieczników, lecz oznaczonych jest 21 i nie wiem które to są od 22 do 32 Schemat z którego korzystam poniżej.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- uzdar
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- Model: Audi A8
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 2.3 NG
witam, mam problem z ustaleniem za co odpowiada bezpiecznik zaznaczony na zdjęciu (30A) w audi cabrio 2.3 NG 1994r.
przy wyłączonym zapłonie ciagnie sporo prądu przez co po około tygodniu stania nie idzie odpalić samochodu. po wyciągnięciu bezpiecznika wszystko w samochodzie działa, ale przy włożeniu go na miejsce z tyłu samochodu słychać wyraźnie jakby załączający się przekaźnik ?
przy wyłączonym zapłonie ciagnie sporo prądu przez co po około tygodniu stania nie idzie odpalić samochodu. po wyciągnięciu bezpiecznika wszystko w samochodzie działa, ale przy włożeniu go na miejsce z tyłu samochodu słychać wyraźnie jakby załączający się przekaźnik ?
-
- Forum Audi 80
- uzdar
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- Model: Audi A8
- Nadwozie: Cabrio
- Silnik: 2.3 NG
znalazłem pokrywę bezpieczników i za pomocą google translator w miejscu 24 jest automatyczny miękki dach? tylko że ja nie mam elektrycznego dachu? na konsoli i pod nią nie ma przewodów i brak u mnie siłowników. chyba ktoś coś rzeźbił przede mną? po pracy jeszcze na słuch postaram się zlokalizować ten przekaźnik
-
- Forum Audi 80