Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 Z1] podłączenie radia

Awatar użytkownika
bandzior
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bandzior » 18 mar 2009, 21:38

marcin645 pisze:no wiesz jak wlaczam radio no to wglosnikach tak jak by strzeli taki zgrzyt jest. i potem ja gra radio a scisze na maxa i slychac takie odglosy jak bys traktor jechac pocichu taki pyr pyr pyr.
To pyr pyr to zaołócenia pochodzące z alternatora. Potrzebujesz filtra. Niektóre radia są poddatne na to niestety. Co to za radio???

JanReZaCz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [B4 Z1] podłączenie radia

Post autor: JanReZaCz » 18 mar 2009, 23:12

bartekdkk pisze:Witam. Mam pytanie jak podłącztć radio żeby po wyłączeniu silnika radio też sie wyłączyło? W kostce od radia jest cały czas prąd- przy włączonym i wyłączonym zapłonie. Wiem że w radiu są dwa kable prądowe, czerwony i żółty. Żółty ma być stale podłączony do prądu bo on odpowiada za podtrzymanie pamięci a ten drugi czerwony- właśnie nie wiem gdzie go podłączyć. Za pomoc z góry dziękuje.
witam
jak ci się nie chce dużo grzebać to jak dobrze pamiętam na kostce na którymś z wielu kabli od przycisku awaryjnych pokazuje się + po przekręceniu kluczyka - tam podepniesz ten drugi kabel. Można to też zrobić, że zasilanie będzie brane z tego pierwszego co jest zasilane radio( stały plus) tylko podłączasz do tego dodatkowy przewód wsadzasz na niego przekaźnik a złączenie przekaźnika bierzesz np z podświetlenia któregoś przycisku na tunelu /szyba/ halaogeny / awaryjne/przeciwmgielne tylne- obojętne bo podświetlenie zapala się po przekręceniu kluczyka - tak samo będzie z radiem.
mam nadzieję że to co napisałem jest zrozumiałe- jeśli nie mogę rozrysować schemat z przekaźnikiem lub leniuchom wykonać coś takiego i wysłać :-)

Awatar użytkownika
bandzior
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bandzior » 19 mar 2009, 07:55

Mobilek pisze:
bartekdkk pisze: Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest podłączenie zasilania radia do styku 86s (przewód 0,5 koloru czerwonego) w kostce stacyjki,
Nie orientujesz się może od którego roku to stosowali bo ja nie mogę tego znaleźć :/

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 19 mar 2009, 08:30

bandzior pisze:Nie orientujesz się może od którego roku to stosowali bo ja nie mogę tego znaleźć
Myślę że od modelu 89 (B3) już było, styk był stosowany do blokowania możliwości zamknięcia centralnego przez pasażera (zamykają się tylko prawe drzwi gdy kluczyk jest w stacyjce) Na fotce zaznaczony na czerwono omawianty styk. (zdjecie z komóry)

marcin645
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcin645 » 19 mar 2009, 20:04

bandzior pisze:To pyr pyr to zaołócenia pochodzące z alternatora. Potrzebujesz filtra. Niektóre radia są poddatne na to niestety. Co to za radio???
raydyjko jest: PIONEER DEH-P3600MP

Awatar użytkownika
bandzior
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bandzior » 19 mar 2009, 21:49

Pionki mają raczej dobrą filtrację a czy jak silnik nie pracuje też masz takie efekty??

marcin645
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcin645 » 19 mar 2009, 21:52

tak jak auto nie chodzi to tez ale to tylko przy wlaczaniu tak i jak np gra radio i scisze to takie pyr pyr jest tak by jakies traktor jechal heh

colorumia
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: colorumia » 27 mar 2009, 22:02

Dołączę się do tematu posiadam Blaupunkta i tez tak mam jak kolega pisze pykanie w głośnikach po włączeniu radia oraz przy zmianie stacji, pierw myślałem ze któryś głośnik robi zwarcie , następnie ze potencjometr ale to dziwne bo by nie było tego przy zmianie stacji i tak juz nie wiem gdzie szukać przyczyny ... dodam ze radio z podłączeniem fabrycznym nic nie modyfikowane - chyba czas zmienić na nowy Model :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl