Witam. Mam problem z elektrycznym dachem. Przy zakupie wiedziałem że działał i poprzedniemu właścicielowi się zepsuł. Szukam kogoś kto ma cabrio i zna się na tym bądź pomoże po przez forum. Pierwszą rzeczą która jest żeby nie było że ktoś napisze vag Ci powie - Vag łączy mi się tylko z sterownikiem silniki i niczym innym(może mam dupowaty kabel).
Ok po zakupie nie działało nic związane z dachem, wstawiłem auto i zabrałem się do rozbierania. Najpierw sprawdziłem kable które przechodzą przez klapę (naprawione narazie tak prowizorycznie) ale zaczął działać centralny w klapie i na jednym z zamków od pokrywy dachu.
Też zaczęły działać szyby tzn jak mam dach zamknięty i otworzę rączką to szyby zjadą do połowy.
Jeżeli zaciągnę ręczny na jeden ząb zaczyna się palić czasami kontrolka od dachu - jeżeli nacisnę guzik zaczyna migać.
Pytanie moje:
1) Czy oba zamki pokrywy powinny działać??
2) Czy jeżeli zamknę klapę bagażnika z klucza w drzwiach i potem otworze central nie chce odbić w klapie czy to może być przyczyna?
3) Czy jeżeli mam wysypaną linkę od ręcznego i nie zaciągam go do końca bo się zacina czy to może być przyczyną??
Jeżeli jest jakiś magik w trójmieście chętnie się spotkam i pogadam bądź oddam do naprawy. Oczywiście zapłacę jeżeli będę znał jakiś koszt części + robocizny.
[Audi B4 CABRIO] Problem z dachem
dach cabrio
Witam poradziłeś sobie z elektryką w cabrio bo mam podobny problem?? Po wcisnięciu przycisku otwierają mi się tylko szyby i czisza
po pierwsze to kolego zrób te kabelki w klapie, nie prowizorycznie tylko na 100% bardzo dobrze
jeśli problem nadal nie zniknie to przyczyną może być siłownik zamka centralnego w klapie tylnej, to, że działa centralny jeszcze nic nie znaczy, bo siłownik ten wysyła sygnał zamknięcia, jeśli jest padnięty będzie działał centralny, ale nie będzie sygnału zamknięcia do sterownika dachu
a teraz odp na Twoje pytania
1 tak oba zamki pokrywy powinny działać
2 przyczyną na 90% jest siłownik o którym wspomniałem wyżej
3 jeśli zapala Ci się kontrolna ręcznego po zaciągnięciu go to w niczym linka nie przeszkadza, jeśli jednak kontrolka się nie zapala to nie ma sygnału o zaciągniętym hamulcu postojowym, z drugiej strony najprawdopodobniej nie odryglował byś dachu uchwytem przy lusterku wstecznym, choć u mnie raz idzie z ręcznym a raz bez, jednak dach bez zaświeconej kontrolki dachu nie ruszy
sprawdź to co napisałem jak nie pomoże to obstawiam sterownika, ale to już najczarniejszy scenariusz
kolego meren Ty też sprawdź to co napisałem
jeśli problem nadal nie zniknie to przyczyną może być siłownik zamka centralnego w klapie tylnej, to, że działa centralny jeszcze nic nie znaczy, bo siłownik ten wysyła sygnał zamknięcia, jeśli jest padnięty będzie działał centralny, ale nie będzie sygnału zamknięcia do sterownika dachu
a teraz odp na Twoje pytania
1 tak oba zamki pokrywy powinny działać
2 przyczyną na 90% jest siłownik o którym wspomniałem wyżej
3 jeśli zapala Ci się kontrolna ręcznego po zaciągnięciu go to w niczym linka nie przeszkadza, jeśli jednak kontrolka się nie zapala to nie ma sygnału o zaciągniętym hamulcu postojowym, z drugiej strony najprawdopodobniej nie odryglował byś dachu uchwytem przy lusterku wstecznym, choć u mnie raz idzie z ręcznym a raz bez, jednak dach bez zaświeconej kontrolki dachu nie ruszy
sprawdź to co napisałem jak nie pomoże to obstawiam sterownika, ale to już najczarniejszy scenariusz
kolego meren Ty też sprawdź to co napisałem