Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z]za co odpowiada czarny czujnik stopu

ODPOWIEDZ
krzychux
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z]za co odpowiada czarny czujnik stopu

Post autor: krzychux » 25 cze 2010, 07:22

Ciągle musze coś poprawiać po porzednim właścicielu,wczoraj próbując dostać sie do potencjometru gazu zauwazyłem że przy pedale chamulca są dwa czujniki jeden biały odpowiada za świecenie stopów a drubi czarny który u mnie jest tak wyrególowany że w żadnej pozycji nie dotyka pedała czyli jest cały czs wyłaczony/włączony i tu moje pytanie za co odpowiada ten czujnik do czego on służy .
Przejrzałem forum i znalazłem że odpowiada za odcinanie dawki wtryskom po przez sygnalizowanie do kompa ze samochud chamuje.Niekumam troche tego gdyż u mnie jest w pozycji takiej jak po naciśnięciu pedała .
A tak po zatym to świeci mi check jak nacisne stop to gaśnie na chwile i zapala się spowrotem .Czy ten czarny czujnik może odpowiadać za świecenie checka.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 25 cze 2010, 12:03

Moze i to jesgo jest problem, wyreguluj go i powinno byc OK.

krzychux
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzychux » 25 cze 2010, 12:10

Ten przełącznik podaje sygnał do komputera o wcisnietym pedale hamulca przez co max ogranicza ilośc podawanego paliwa
żtego co się orientuje obydwa te przełączniki powiny działać na zmiane w momencie kiedy biały od stopu sie włancza czarny powinien sie wyłaczyć.
Ciekaw jestem dlaczego go ktoś przestawił żeby był wyłączony musze dorwać miernik i go sprawdzić czy on wogóle działa.

[ Dodano: 2010-06-28, 07:02 ]
Zrobiłem według wskazania wojtka26 i pozbyłem sie swiecącego checka wyregulowałem czujnik i jes oki narazie .

Awatar użytkownika
mtworus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mtworus » 06 lis 2010, 21:27

odgrzeje watek gdyż mam podobny problem... :evil:
tzn kontrolka check czasem zapala sie .... i pali sie do momentu aż nie wcisnę pedału hamulca... :-|
błąd 2131 - pedal position sensor switch F cirqit range performace

wyłącznik sprawdziłem 8-) .... <ok> nawet oba (biały i czarny ) ...ale <buu>
sa dobrze wyregulowne i działają w "lustrzanym odbiciu" ...jak pedał wciśnięty to jeden przewodzi a drugi nie ...jak pedał zwolniony to odwrotnie....

czy problem tkwi w przewodach .... ?? chciałbym "przedzwonić" te przewody ...ma ktoś może schemacik do 1Z na który pin w kompie ECU wchodzą te przewody z wyłącznika STOPu... :?: ??
ewentualnie prosze o jakies sugestie co jeszcze sprawdzić....
pozdrawiam <piwo>

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 07 lis 2010, 00:39

mtworus pisze:ma ktoś może schemacik do 1Z
kolego podaj 10 znak z nr nadwozia, konkretnie jaka masz litere, od roku modelowego 94 byl inny komputer silnika, no i przedwszystkim nie podales jaki masz samochod

ps. "skromny twórca oficjalnego LOGO" widac ze moderatorzy przymykali oko na zle wypelniony przez ciebie profil

Awatar użytkownika
mtworus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mtworus » 07 lis 2010, 12:29

Szara80tkaTdi pisze:
mtworus pisze:ma ktoś może schemacik do 1Z
kolego podaj 10 znak z nr nadwozia, konkretnie jaka masz litere, od roku modelowego 94 byl inny komputer silnika, no i przedwszystkim nie podales jaki masz samochod

ps. "skromny twórca oficjalnego LOGO" widac ze moderatorzy przymykali oko na zle wypelniony przez ciebie profil
nr vin to WAUZZZ8CZNA1....... z tego wynika że 10-ty znak to N.... rocznik to niby 92 a przepływomierz Boscha....

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 07 lis 2010, 22:26

mtworus pisze:czy problem tkwi w przewodach .... ??
przewody raczej odpadaja, bal bym sie jezdzic samochodem gdyby nagle przewody zaczely wysiadac :) problem raczej tkwi w poprawnym zmontowaniu tych przyciskow lub sa zuzyte, mialem takie cos kiedys, miernikiem sprawdzalem czujnik biegu wstecznego i bylo przejscie, lecz gdy chcialem sprawdzic czy zarowka swieci to nie przewodzil, wbrew wszelkim prawom fizyki, moze u ciebie jest podobnie, przewodzi, ale nie na tyle pewnie aby zalaczyc swoje funkcje, co do schematu nie mam nic takiego, mam jedynie do tego od 94 wzwyz, bys musial popatrzec w dziale- download. tam jest troche schematow, ale nie wiem czy warto, sprawdz dokladniej te czujniki przy hamulcu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl