[B4] Udoskonalenie tylnego hamulca ręcznego
-
- Forum Audi 80
od audi a4 b5 z pierwszych lat produkcji, te pozniejszcze chyba juz nie podejdą, sam mam problem z tymi zaciskami bo jak zaciagne reczny to mam ale nie odpibja, wyslalem o tych sprezynach z aso ale z tego co widze na zdjeciach to nie sa takie same jak te orikris00 pisze:Panowie a od jakich innych samochodów grupy wag pasują tylne zaciski właśnie do Audi b4
Masz może zdjęcie jak to powinno być zamocowane?hudy pisze:widziałem coś podobnego tylko z inną sprężyna i było trochę łatwiejsze do montażu.wystarczy założyć zwykłą sprężynę (fachowo chyba sprężyna śrubowa) i przełożyć przez nią linkę hamulca.z jednaj strony będzie opierać się o zacisk a z drugiej o to "kowadełko" pociągające linkę...
witam
Jeśli sie komuś zacina ręczny to znaczy nie odbija przy kołach do kończą polecam dodanie sprężynki Pomiędzy ramię do odbijania i zaciągania ręcznego a podstawę przy zacisku .U mnie nie wpływa to w żaden sposób na sile łapania ręcznego a nie blokuje mi kól nie odciągnięty ręczny .Koszt 0 zł jeśli ktoś wygrzebie w domu sprężynę .Efekt bardzo korzystny bo teraz wyciera mi się klocek równo a jak nie odbijał tłoczek to lekko go dociskał do tarczy i stad efekt krzywego hebla .Polecam i z chęcia pomogę założyć osobom z KRK
Jeśli sie komuś zacina ręczny to znaczy nie odbija przy kołach do kończą polecam dodanie sprężynki Pomiędzy ramię do odbijania i zaciągania ręcznego a podstawę przy zacisku .U mnie nie wpływa to w żaden sposób na sile łapania ręcznego a nie blokuje mi kól nie odciągnięty ręczny .Koszt 0 zł jeśli ktoś wygrzebie w domu sprężynę .Efekt bardzo korzystny bo teraz wyciera mi się klocek równo a jak nie odbijał tłoczek to lekko go dociskał do tarczy i stad efekt krzywego hebla .Polecam i z chęcia pomogę założyć osobom z KRK
Ja bym podjechał gdybym miał chociaż 100km, a nie 600jabko_nb pisze:witam
Jeśli sie komuś zacina ręczny to znaczy nie odbija przy kołach do kończą polecam dodanie sprężynki Pomiędzy ramię do odbijania i zaciągania ręcznego a podstawę przy zacisku
Masz może zdjęcie tej sprężyny jak to wygląda zamontowane?
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Musisz je zamontować w takim miejscu by podciągały do góry ta dźwignie na której jest zamocowana linka.Kolega który to popisał z tego co pamiętam to zamocował to między uchem które trzyma linkę przy zacisku a tą dźwigienką gdzie jest zahaczona linka.Oczywiście linka przechodzi przez środek sprężyny. Ale zamiast kombinować to sprawdź najpierw linkę czy się luźno rusza w pancerzu a później spróbuj zregenerować zacisk.o prawda jest taka że taka sprężyna pomoże tylko na chwilę.
Sprężyny hamulca ręcznego w B4. Da się..?
Witam.
Z racji trwającej zimy pewnie niejeden z nas ma problem z hamulcem rocznym w B4. Problem polega ma to że podczas mrozu hamulec jak chwyci to zostaje już w swoim położeniu i kola się blokują. I tu moje pytanie, czy można założyć jakieś sprężyny do mechanizmu ręcznego tak jak to już jest np w B5? I czy z próbował ktoś kombinować z innego modelu dopasować do zacisku?
Liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam
Z racji trwającej zimy pewnie niejeden z nas ma problem z hamulcem rocznym w B4. Problem polega ma to że podczas mrozu hamulec jak chwyci to zostaje już w swoim położeniu i kola się blokują. I tu moje pytanie, czy można założyć jakieś sprężyny do mechanizmu ręcznego tak jak to już jest np w B5? I czy z próbował ktoś kombinować z innego modelu dopasować do zacisku?
Liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Mozna zastosować sprężyny z B5 , czy też całe aluminiowe zaciski , tylko delikatna ingerencja jest potrzebna jeszcze , bo nie wszystko jest P&P
A linki masz w dobrym stanie :?:
U mnie też ręczny jest po regeneracji a w zime większe opory były z ręcznym , po zmianie linek nie ma problemu z hamulcem ręcznym.
A linki masz w dobrym stanie :?:
U mnie też ręczny jest po regeneracji a w zime większe opory były z ręcznym , po zmianie linek nie ma problemu z hamulcem ręcznym.