Witam mam takie pytanie posiadam hak ale nie jest on oryginalny tylko dokładany w Polsce w dowodzie mam wypisane :
F1 i F2: 1860kg - DMC pojazdu , L: 2 - liczba osi, Q1: 1100kg - DMC przyczepy z hamulcem , Q2: 640kg - DMC przyczepy bez hamulca
- czy jest różnica w masie przyczepy jeżeli jest hak zakładany oryginalnie ze można ciągnąć cięższe przyczepy?
- czy mogę ciągnąć przyczepkę która ma w dowodzie DMC 750kg a w rzeczywistości jest załadowana do 640kg?
Proszę o wypowiedz osoby które maja hak czy mają inne wartości w dowodzie rejestracyjnym
Dziękuje
od kilu dni czekam na jakieś sugestie... ale chyba nikt nie ciągnie przyczep albo nie ma haka
[B4 1.9Z Avant] jaka masa przyczepy ?
Nie ma znaczenia czy hak montowany fabrycznie czy dokladany.
tak czy siak musi spelniac warunki czyli miec homologacje.
"... Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;
2) samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej tego samochodu powiększonej o 40 %;...".
Ta tabelka powinna ci wszystko wyjasnić
[ Dodano: 2009-04-11, 13:25 ]
u siebie haka nie mam ale jezdze wszystkim co ma kola i ciagnie przyczepy :mrgreen:
tak czy siak musi spelniac warunki czyli miec homologacje.
"... Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;
2) samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej tego samochodu powiększonej o 40 %;...".
Ta tabelka powinna ci wszystko wyjasnić
[ Dodano: 2009-04-11, 13:25 ]
PS zapomnialem dodac.ale chyba nikt nie ciągnie przyczep albo nie ma haka
u siebie haka nie mam ale jezdze wszystkim co ma kola i ciagnie przyczepy :mrgreen:
u siebie w dowodzie mam takie same wartosci jak ty i z tego co mi wiadomo to jesli w dowodzi przyczepki masz wbite 700kg to juz jej nie mozesz ciagnac nawet pustej!masa przyczepki nie moze przekroczyc 640kg chyba ze z hamulcem to 1100kg. u sasiadow jak ojciec ciagnol lawete sharanem to dostal 300euro mandatu za to ze nie mial uprawnien do lawety i masa lawety przekraczala to co mial wbite w dowodzie (laweta byla pusta)
Najważniejszy jest wpis w dowodzie rejestracyjnym - DMC przyczepy z hamulcem i bez hamulca.
Nie ma znaczenia czy przyczepa jest pusta czy załadowana. Jeżeli w d.rej przyczepy DMC jest większa niż ta dopuszczalna dla danego samochodu, okreslona w dowodzie pojazdu pozycja O1 i O2, to nie można jej zaczepić do auta...
Nie ma znaczenia czy przyczepa jest pusta czy załadowana. Jeżeli w d.rej przyczepy DMC jest większa niż ta dopuszczalna dla danego samochodu, okreslona w dowodzie pojazdu pozycja O1 i O2, to nie można jej zaczepić do auta...