[b4 1z] Podrzebne mocne sprzęgło- ma wytrzymać 180KM i 380NM
Zgadza sie zapomnialem, ze mamy doczynienia z hydraulicznym sprzeglem ale to nie zmienia faktu i podczas wciskania sprzegla dzwiek powinien byc taki sam albo i glosniejszy a tu cichnie, lozysko dostaje wiekszgo obciazenia i dziwne aby uszkodozne lozysko pracowalo cicho pod obciazeniem...chmiel25 pisze:Mało wiesz niestety. Łożysko dotyka docisku caly czas i dlatego halasuje.PI7er pisze:Ja zaprzecze
Dystams..?? Mowa o tej blasce między silnikiem a skrzynią..?? I trzeba tam zamontować ją od 2.5 tdi tak..??chmiel25 pisze:Dzwon skrzyni jest identyczny jak w każdej 5-cio biegowej. Jedynie trzeba zakładać dystans ktory jest fabrycznie przy silnikach TDI . Rozrusznik zostaje bo w 2.5 jest taki sam.
A dużo przeróbek jest z mocowaniem skrzyni..?? Pasuje chociaż jedna łapa czy dwie do wymiany...??
Na razie planuje wyciągnąć skrzynie i sprawdzić te łożysko i włożę swoje strare. Jak ucichnie to na razie zostanie te sprzęgło ale skoro one już łapało poślizgi to raczej nie wytrzyma 380-400NM więc po zmianie softu będę rozglądał się za skrzynią od 2.5 TDI 150KM. Bo nic innego nie wymyślę. Czytałem, ze oddają sprzęgła do przeróki ale wtedy dwiema nogami będzie trzeba je wciskać, a ja chcę, żeby autko zostało komfortowe. A jeździłęm audi 2.5 TDI i skrzynia jest super w tym autku a pasek ma ponad 150 koni także już by świetnie się spisywała w nim..
Ja chyba żle pisze do czego chcesz wsadzić te skrzynie??
Bo ja wkładałem do B4.
teraz mam dwumas i sprzeglo ori 130ps 240mm zrobiony program na 160/170ps i coś 400nm i nic sie nie dzieje a mam quattro i normalnie upalam :mrgreen:
ale sprzegło nigdy nawet nie spróbowało sie poślizgnać.
Wrazie co to mam patent na mocne sprzegło. przy skrzyni 6 gang.
Bo ja wkładałem do B4.
teraz mam dwumas i sprzeglo ori 130ps 240mm zrobiony program na 160/170ps i coś 400nm i nic sie nie dzieje a mam quattro i normalnie upalam :mrgreen:
ale sprzegło nigdy nawet nie spróbowało sie poślizgnać.
Wrazie co to mam patent na mocne sprzegło. przy skrzyni 6 gang.
Panowie. Proszę o kolejną pomoc.
Dziś przyjechał passat 3bg z niemiec i przebiegiem 100000km z silnikiem 1.9 TDI AVF i skrzynią 6 biegową.
Mam okazję kupić tą skrzynię ale nie wiem czy będzie pasować.. I co trzeba przerobić, żeby ją wpasować do mojego AFN.
Jedną różnicę jaką zobaczyłem na pierwszy rzut oka to wybierak jest z lewej strony a u mnie jest z czoła. To jest pierwszy problem jaki znalazłem. A co dalej..?? Jak to wygląda z montażem proszę o pomoc.
A dodatkowe pytanie. Dlaczego nie można włożyć do skrzyni 5 biegowej koładwumasowego z tarczą i dociskiem 240mm..??? Jaka jest różnica..??
Proszę o szybką pomoc bo autko nie będzie długo stało..
Dziś przyjechał passat 3bg z niemiec i przebiegiem 100000km z silnikiem 1.9 TDI AVF i skrzynią 6 biegową.
Mam okazję kupić tą skrzynię ale nie wiem czy będzie pasować.. I co trzeba przerobić, żeby ją wpasować do mojego AFN.
Jedną różnicę jaką zobaczyłem na pierwszy rzut oka to wybierak jest z lewej strony a u mnie jest z czoła. To jest pierwszy problem jaki znalazłem. A co dalej..?? Jak to wygląda z montażem proszę o pomoc.
A dodatkowe pytanie. Dlaczego nie można włożyć do skrzyni 5 biegowej koładwumasowego z tarczą i dociskiem 240mm..??? Jaka jest różnica..??
Proszę o szybką pomoc bo autko nie będzie długo stało..
Bierz ta skrzynie!! Pasuje idealnie P&P do AFN tylko musisz wziaśc razem z aluminiowym dystansem. No i wybierak razem z drążkami bo sa dwa i zypełnie inny mechanizm.
Nie zmieści sie dwumas 240mm w 5 gang brakuje okolo 1mm po obwodzie fabryka przy 6gang roztacza dzwon skrzyni. Jak zdejmniesz skrzynie to zobaczysz o czym mowie.
Elektryka pasuje czujnik predkości i wsteczne.
pozdro
ps. sprawdz przeguby przy skrzyni bo moga być wiekszej średnicy. Ale nie sadze. Wrazie czego mam takie półoski i przeguby.
Nie zmieści sie dwumas 240mm w 5 gang brakuje okolo 1mm po obwodzie fabryka przy 6gang roztacza dzwon skrzyni. Jak zdejmniesz skrzynie to zobaczysz o czym mowie.
Elektryka pasuje czujnik predkości i wsteczne.
pozdro
ps. sprawdz przeguby przy skrzyni bo moga być wiekszej średnicy. Ale nie sadze. Wrazie czego mam takie półoski i przeguby.