Witam
Podczas jazdy bardzo głośno szumi lewe przednie koło. Dzisiaj odkręciłem koło i wydaje mi się że tarcza jest krzywa gdyż jak ją przekręcam to w dwóch miejscach się mocno ociera (zaciska) potem przelatuje i znowu.
Czy przez tarcze może tak huczeć czy to jednak łożysko? Tarcze zdjąłem niby jest minimalnie nierówna, ale nie wiem czy wymieniać, czy może zająć się łożyskiem bo mam całą zwrotnice z dobrym oryginalnym łożyskiem?
[B4 2.0 ABT] Szumi podczas jazdy, łożysko czy tarcza???
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
To przełóż cała zwrotnice i odrazu bedziesz miał odpwoiedz na to co jest nie tak. Tyle ze przy przekładaniu zwrotnicy sypnie Ci zbierznosc, bo pomijajac fakt ze dziury sa okragłe to i tak maja na tyle luzu ze kolumna moze przesunac sie az o 1 stopnie co spowoduje np uciekniecie kierownicy na bok, ale tego nie przeskoczysz zwrotnice trzeba wyrwac.Partner pisze: bo mam całą zwrotnice z dobrym oryginalnym łożyskiem?
Zależy JAK szumi. Jak tarcza to słychać przerwę( jeśli w 2-ch miejscach obciera, to wyłapiesz podczas jazdy kiedy jest cicho), jeśli łożysko-to nie tyle będzie "cykać" co buczeć i zmieniać nasilenie na zakrętach(w zależności od nacisku na lewe koło).
A jak kolega wyżej wspomniał-w przypadku krzywej tarczy-łapałbyś kierownicę podczas jazdy, tak by ci szarpało, więc podejrzewam że chodzi o łożysko...
A jak kolega wyżej wspomniał-w przypadku krzywej tarczy-łapałbyś kierownicę podczas jazdy, tak by ci szarpało, więc podejrzewam że chodzi o łożysko...