[B3 PM]Tarcza zabierakowa(sprzeglowa) - do wymiany ??
[B3 PM]Tarcza zabierakowa(sprzeglowa) - do wymiany ??
Witam,
Przy okazji czysczenia silnika z kurzu (tez wyciagacie swoje silniki zeby je obetrzec z kurzu prawda ??) postanowilem rozebrac sprzeglo i sprawdzic jego stan, tarcza dociskowa jest w miare si ale tarcza zabierakowa juz nie do konca, chyba na powierzchni tracej (okladzinach) widoczne rysy jak by pekniecia nachodzace na siebie wyglada to jak dlon ludzka od wew. strony
nie moge strzelic foty bo bakterie padly
wymieniac ??
I jeszcze jedno jak wymienic lozysko igielkowe ?? jak je wyciagnac bez zdejmowania kola zamachowego ??
Przy okazji czysczenia silnika z kurzu (tez wyciagacie swoje silniki zeby je obetrzec z kurzu prawda ??) postanowilem rozebrac sprzeglo i sprawdzic jego stan, tarcza dociskowa jest w miare si ale tarcza zabierakowa juz nie do konca, chyba na powierzchni tracej (okladzinach) widoczne rysy jak by pekniecia nachodzace na siebie wyglada to jak dlon ludzka od wew. strony
nie moge strzelic foty bo bakterie padly
wymieniac ??
I jeszcze jedno jak wymienic lozysko igielkowe ?? jak je wyciagnac bez zdejmowania kola zamachowego ??
tarcza zabierakowa - koleczko z okladzinami przylegajace bezposrednio do kola zamachowego, tarcza dociskowa element dociskajacy tarczy zabierakowej przykrecony do kola zamachowego, wystarczy ?? lacha podarles wystarczajaco czy chcesz jeszcze o cos spytac ??
Bez osobistych wycieczek proszę Kolego. Danek
Bez osobistych wycieczek proszę Kolego. Danek
Ostatnio zmieniony 29 paź 2007, 09:18 przez Andrew^, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
"tarcza dociskowa"-docisk sprzęgła . "tarcza zbierakowa"-tarcza sprzęgłowa.
Moim zdaniem ale tylko moim podkreślam jakbym miał to wszystko wyciągnięte i rozebrane napewno wymieniłbym cały komplet sprzęgła na nowy łącznie z łożyskiem wyciskowym i tym igiełkowym o którym piszesz. No chyba żeby było widać iż są to naprawdę nowe części, a tak może się okazać iż pojeżdzisz parę tygodni albo mocniej pociągnisz po gazie i sprzęgło się wysypie. Wybór oczywiście pozostawiam tobie szkoda że nie mogłeś zrobić foty bo byśmy to obadali.
Moim zdaniem ale tylko moim podkreślam jakbym miał to wszystko wyciągnięte i rozebrane napewno wymieniłbym cały komplet sprzęgła na nowy łącznie z łożyskiem wyciskowym i tym igiełkowym o którym piszesz. No chyba żeby było widać iż są to naprawdę nowe części, a tak może się okazać iż pojeżdzisz parę tygodni albo mocniej pociągnisz po gazie i sprzęgło się wysypie. Wybór oczywiście pozostawiam tobie szkoda że nie mogłeś zrobić foty bo byśmy to obadali.
e no nie flustrój sie tak od razu poprostu sie pytam,ja to robie tak;
jak docisk i kolo nie sa bardzo spekane i przypalone to mozesz zostawic bo jak docisk przypalony to juz słaby bedzie,a tarcze najlepiej zmierzyc grubosc i zobaczyc jaka minimalna może być chociaz ta twoja tarcza jak podgrzana troche słabo widac,
igiełkowe bym wymienił bez zastanowienia a wyciskowe sprawdz czy szumi
POZDRAWIAM <ok>
jak docisk i kolo nie sa bardzo spekane i przypalone to mozesz zostawic bo jak docisk przypalony to juz słaby bedzie,a tarcze najlepiej zmierzyc grubosc i zobaczyc jaka minimalna może być chociaz ta twoja tarcza jak podgrzana troche słabo widac,
igiełkowe bym wymienił bez zastanowienia a wyciskowe sprawdz czy szumi
POZDRAWIAM <ok>
Spoko
lozyska do wymiany, ta decyzje podjalem juz na poczatku bo lozyska maja raczka slychac piasek no wlasnie chyba musze poszukac uzywki sachsa i wymiana chyba ze za 2 miechy znowu wyjme silnik
Chodz zanim skonczylem jezdzic to juz czulem coraz wieksze szarpniecia przy zmienie biegow
[ Dodano: 2007-11-01, 15:55 ]
Panowie czym wyciagnac to lozysko igielkowe z walu ?? jakies pomysly ??
sruboikretem wygrzebalkem igielki chcialem podwarzyc nadlamac je i wyciagna ale nie idzie lozyskoi od wew. zdemolowane a z walu nie chce wyjsc za chiny.
lozyska do wymiany, ta decyzje podjalem juz na poczatku bo lozyska maja raczka slychac piasek no wlasnie chyba musze poszukac uzywki sachsa i wymiana chyba ze za 2 miechy znowu wyjme silnik
Chodz zanim skonczylem jezdzic to juz czulem coraz wieksze szarpniecia przy zmienie biegow
[ Dodano: 2007-11-01, 15:55 ]
Panowie czym wyciagnac to lozysko igielkowe z walu ?? jakies pomysly ??
sruboikretem wygrzebalkem igielki chcialem podwarzyc nadlamac je i wyciagna ale nie idzie lozyskoi od wew. zdemolowane a z walu nie chce wyjsc za chiny.
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Widać ,że przebiegi podobne i usterka ... u mnie po 215 tys tarcza nitami już docisk poszarpała. Mając doświadczenia z zmianą samej tarczy w golfie , nabijaniu nowych okładzin itd , zdecydowałem się na cały komplet nowy . Docisk , tarcza , łożysko -Luk -710 zł i następne 200 tys do zrobienia w spokoju
-
- Forum Audi 80
Cytat:
mozesz napisac jaki przebieg ma twoja niunia ?? Bo ja mam 231tys i sprzegło mam od nowośc
Czas i przebieg na koniec jego żywotu.
200 - 250 tysięcy koniec sprzęgła. Niedawno wymieniałem u siebie przy 230 000.
Zużycie tarczy zależy w największytm stopniu od stylu jazdy. Niemożna powiedzieć ze tarcza robi od 200000 do 250000.
Ps...moja tarcza w obecnym silniku starczyła na ...... 3 słownie trzy tysiące km. :mrgreen:
Faktem jest ze sprzęgło zostało z poprzedniego słabszego motoru.
http://img404.imageshack.us/img404/407/sprzego1bm7.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/9067/sprzgo2xw4.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/9082/sprzgo3sk8.jpg
Tarcza z twojego sprzęgła za chwile będzie miała koniec.do wymiany jest ewidentnie.
koledzy jakie są objawy sprzęgła do wymiany ?? mam przelatane 350 tys u siebie i nie znam historii samochodu nie wiem czy sprzegło było robione. wiem ze bierze mi przy samej górze dosłownie wcisne około 2-4 cm pedał i juz auto na biegu stoi, a nie powinno brac bardziej na srodku ??czasem tez szarpnie szczególnie na niskich biegach 1 do 3. co wy o tym sądzicie ??