[B3 1.6 TD] Duże Spalanie
-
- Forum Audi 80
[B3 1.6 TD] Duże Spalanie
Posiadam od niedawna Audi 80 b3 1.6 TD. Do tej pory byłem zadowolony ale zauważyłem że strasznie dużo pali. Zalewam autko za 50zł (jakieś 10 litrów) powinno starczyć na ponad 100km a tu po przejechaniu 80 wskazówka wraca na pozycje z przed tankowania :shock: nie wiem co może być. Silniczek oglądałem na zimno nie widziałem wycieków po odpaleniu też nic nie zauważyłem. Po zaparkowaniu sprawdzałem na betonie ewentualnych plam ON ale takich też nie było. Czego to może być wina??
Nie jeżdżę jak wariat żeby mieć takie spalanie. silniczek pracuje równo nie kopci.
Proszę o luźne sugestię na ten temat.
Nie jeżdżę jak wariat żeby mieć takie spalanie. silniczek pracuje równo nie kopci.
Proszę o luźne sugestię na ten temat.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 19:54 przez michael314, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
trepek, ale nie sądzisz że 12l/100 km bo tyle by wychodziło z pomiarów kolegi to SB raczej nie wciągnie? Kiedyś pamiętam, jeden kolega z forum pisał że mu SB w mieście przy korkach pali 9l ale miał nieźle kręconego no i były tego efekty w postaci dymu z rury. A tak to coś mi się nie chce wierzyć żeby silnik spalił 12l i przy tym nie kopcił. No chyba że przy jeździe w korkach gdzie więcej się stoi niż jedzie, ale to już inna sprawa.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Biorąc pod uwagę dokładność wskaźnika poziomu paliwa, jego tendencję do zmiany wskazań podczas każego przechyłu (czujnik paliwa umieszczony po lewej stronie zbiornika) te 12l jest pewnie zawyżone. Ale w 8l w SB moge umierzyć i to praktycznie bez kopcenia (widocznego w lusterkach).
Tak jak piszę:
- niedogrzanie
- styl jazdy
- jak długie odcinki
- jakość paliwa
- do tego jakość wtrysków
- kąt wtrysku, itede, itepe
Dogranie pompy z Cromy 2.5 TD z 1.6TD nie jest łatwe i jest to prawdziwa drogą przez mekke, na której musisz wszystko pojąć i zrozumieć. Uwierz w to, co napisałem bo wiem co piszę
Tak jak piszę:
- niedogrzanie
- styl jazdy
- jak długie odcinki
- jakość paliwa
- do tego jakość wtrysków
- kąt wtrysku, itede, itepe
Dogranie pompy z Cromy 2.5 TD z 1.6TD nie jest łatwe i jest to prawdziwa drogą przez mekke, na której musisz wszystko pojąć i zrozumieć. Uwierz w to, co napisałem bo wiem co piszę
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Dzięki mam nadzieję że moja "Babcia" nie da mi jej zbyt dużo
[ Dodano: 2011-01-19, 21:38 ]
[ Dodano: 2011-01-19, 21:38 ]
Rzeczywiście dwa wtryski lały ale co zobaczyłem że wszystkie wtryski mają 130 bar ciśnienie. Czy w Ra nie powinny być wtryski 155bar?? A co by się stało jak bym założył o większym ciśnieniu?? czy musiał bym przestawiać pompę na większe ciśnienie?? Co by mi to dało?? większe spalanie, większą moc?? Bo już się pogubiłem :mrgreen:matt1988 pisze:wystarczy ze beda lac dwa wtryski i możliwe takie spalanie
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Każde lanie wtrysku zwiększa spalanie gdyż ropa nie jest rozpylana, co za tym idzie gorzej miesza się z powietrzem, gorzej spala - a właściwie niedopala co oznacza utratę mocy, a słabsze auto = większe spalanie. Dlatego też przy kręceniu TD (zwiększaniu dawki, ciśnienia) często efektem ubocznym jest spadek spalania :!: Oczywiście przy zachowaniu dotychczasowego stylu jazdy. Auto ma więcej mocy, łatwiej się rozpędza itp i przekłada się to na spadek spalania - u mnie tak było. Oczywiście pomijam hardcorowe mody.diablo33 pisze:a czy lanie jakiego wtrysku może zwiększyc spalanie