Problem nie dotyczy mojej audi a vw caddy z tym silnikiem.
Wymieniałem świece żarowe w tym silniku, dostęp troche trudny no ale nic jakoś poszło.
Przy wymianie odłączyłem jeden czujnik od tepmeratury płynu chłodzącego, który pokazuje temp na blacie.
Po podłączeniu świec i podłączeniu czujnika temp. i odpalaniu auta zaczęła mi mrugać kontrolka od oleju. Odpalam i mruga cały czas czy to na wolnych czy na wyższych obrotach. Podczas jazdy też mruga

Mam dwa czujniki z tego co zauważyłem jeden to szary wkręcony w filtr oleju ( 1.6bar do 2.0 bar) A drugi to jest ten niebieski wkręcony w głowice. Czyli chyba od tego mniejszego ciśnienia. Buzzer podczas jazdy nie piszczy czyli raczej ciśnienie oleju nie jest za małe.
Przy przekręconym zapłonie kontrolka oleju świeci, natomiast gdy odepne kabel od tego szarego czujnika i przyłoże do masy to zaczyna mrugać tak jak po odpaleniu. Po odpaleniu mruga cały czas nawet jak odepne kabel od tego szarego czujnika

Gdzie szukać przyczyny ?? Szary podmieniłem na nowy biały ale ten ma inne wartości ciśnienia od 0.9 do 1.05bar i też nic to nie zmieniło. Jutro może kupie nowy szary.
Może porostu przy wymianie świec gdzieś coś naruszyłem lub w filtrze oleju zawór się zawiesił ??
Oleju jest ok w aucie był wymieniany 3.000km temu razem z filtrem. Do tej pory było wszytsko ok