[B3] Posiadacze 1,6 TD
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
[B3] Posiadacze 1,6 TD
Zapraszam wszystkich posiadaczy tego silnika (1,6 TD) do wypowiedzenia sie tutaj na temat swojego autka i tego motorka. Wiem że kilka osób takich jest, wiec zapraszam serdecznie. Opiszcie swoje autko i wrażenia z jazdy z tym dziadkiem w śród diesli, ale dziadkiem który nie jednego młodzieniaszka przeżyje.
Ok, więc ja zaczne. Tak więc jestem posiadaczem Audi 80 1,6 TD 80 km z Intercoolerem. Autko jest z listopada 90 rok a przyjechało z Austri w kwietniu 05. Na liczniku mam przejechane 261tyś ale motorek zrobił pewnie z 400tyś :lol: 3tyś w ciągu tych 3 miesiacy które go mam to juz moja sprawka :mrgreen: Posiadam w nim elektryke szyb, szyberdachu, lusterek no i oczywiście centralke. Motorek po kupnie nie spisywał sie tak dobrze, brak mu było mocy i strasznie mi klekotał. Problem z mocą - zacięty zaworek upustowy od spalin w turbinie. Tydzień dowiadywania sie co to moze być, godzinke grzebania i wrszecie było czuć to 80 koników. Głośne klekotania, to juz byłą inna sprawa. Niestety ułamany jeden tłok. Na szczęscie w garażu stał zapasowy silnik. Tłok przełożony, dwa dni roboty w garażu ale silniczek chodzi teraz miodzio. Niby to diesel i tylko 80 koników, ale mało kto może mi na drodze podskoczyć. Alutko jest żwawe, przyśpiesza ładnie. Szczególnie podoba mi sie jak ciagnie od tych 120 km/h w góre, to mi sie strasznie podoba.
Ok, więc ja zaczne. Tak więc jestem posiadaczem Audi 80 1,6 TD 80 km z Intercoolerem. Autko jest z listopada 90 rok a przyjechało z Austri w kwietniu 05. Na liczniku mam przejechane 261tyś ale motorek zrobił pewnie z 400tyś :lol: 3tyś w ciągu tych 3 miesiacy które go mam to juz moja sprawka :mrgreen: Posiadam w nim elektryke szyb, szyberdachu, lusterek no i oczywiście centralke. Motorek po kupnie nie spisywał sie tak dobrze, brak mu było mocy i strasznie mi klekotał. Problem z mocą - zacięty zaworek upustowy od spalin w turbinie. Tydzień dowiadywania sie co to moze być, godzinke grzebania i wrszecie było czuć to 80 koników. Głośne klekotania, to juz byłą inna sprawa. Niestety ułamany jeden tłok. Na szczęscie w garażu stał zapasowy silnik. Tłok przełożony, dwa dni roboty w garażu ale silniczek chodzi teraz miodzio. Niby to diesel i tylko 80 koników, ale mało kto może mi na drodze podskoczyć. Alutko jest żwawe, przyśpiesza ładnie. Szczególnie podoba mi sie jak ciagnie od tych 120 km/h w góre, to mi sie strasznie podoba.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2012, 19:49 przez Motostacja pl, łącznie zmieniany 1 raz.
- M@rcus
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A czy koniecznie musi być Turbo?
Niestety Turbinki mi nie zamontowali, ale tak czy siak cieszę się żę jestem posiadaczem klekota, mocy może nie ma sporo bo to zwykły 1.6 D ale ma dojazdy do pracy mi w zupełności wystarcza, ogólnie odpukać do tej pory nie miałem z nim problemów, poza wymianą świec która jedna z nich w środku zimy odmówiła posłuszeństwa, i uszczelką misy oleju, pozatym nie sprawiał mi problemów. Autko nie pierwszej młodości bo '89 ale trafiło mi się naprawdę za śmieszną kase od znajomego który przypadkowo trafił ją w Holandii i zacykał z zapytaniem czy nie chce takowego autka. Na początku myśle kurcze taki silnik do takiego autato totalna padaka, ale z drugiej strony przecież nie na mocy świat się kończy, mam drugie autko które dysponuje "teraz" lepszym kopem także do pobujania się jak mnie najdzie na podeptanie po gazie wystarcza, i tak to zostałem właścicielem mojej białej strzałki, mam ją od listopada, tygodniowo robię ok. 500-700 km, spala mi ok. 4,5 l ON na 100 km przy jeździe 100-120km/h także dość ekonomiczne. Pozdrawiam wszystkich użytkowników klekota, osobiście już chyba nie kupię auta na benzynce :mrgreen:

- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie musi, nie musi. W końcu to prawie ten sam silnik. W poprzednim autku, Golfie II miałem właśnie ten sam silnik co kolega i ani razu nei miałem z nim najmniejszego problemu. Ja oczywiście też już nigdy benzyny nie kupie (chyba że wygram w totka :lol: ), ale tak zazwyczaj jest. Ten co raz diesla skosztował raczej do benzyny nie powraca.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jacek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
- Kontakt:
hm.... no ja juz nie stety nie jestem posiadaczem klekotka
miałem B2 w sedanie 1.6 D JK az milo bylo
rano jak odpalałem na parkingu to wszyscy wiedzieli kto odjezdza hehehe przy okazji żona nie potrzebowała budzika ha, ha
konikow malo - fakt, ale spalanie bylo az milo !! cos za cos!!
gdybym dalej nią jeżdzil miałem w planach wymiane przegubów..... ale z sie trafila stluczka - to wszystko sie inaczej potoczylo
pozdrawaim wszystkich posiadaczy 1,6 D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
![Obrazek]()

rano jak odpalałem na parkingu to wszyscy wiedzieli kto odjezdza hehehe przy okazji żona nie potrzebowała budzika ha, ha

pozdrawaim wszystkich posiadaczy 1,6 D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Od czasu do czasu mam okazje jeździć wozidłem należącym do mojej babci czyli B3 1.6TD...
Co prawda silnik został tam zaaplikowany z Golfa ll przez poprzedniego właściciela ale chyba nie ma czego żałować.. (wcześniej 1.8) Trzeba przyznaćże na osiągi rzeczywiście nie ma co nażekać, jak już sie turbina rozkręci to ciągnie ładnie w góre...
Co prawda w silniku podobno było coś dłubnięte (niby odelżone koło zamachowe itp) ale myśle że nie ma to zbytniego wpływu na dynamike. A przy rozsądnej jeździe dosyć oszczędne to jest - poniżej 6 litrów na setke spokojnie...
Ale osobiście wolałbym ten silnik w B2jce - moc ta sama , a masa dużo mniejsza... 8-)

Ale osobiście wolałbym ten silnik w B2jce - moc ta sama , a masa dużo mniejsza... 8-)
Witam! Ja również posiadam B3 z silniczkiem 1.6 TD.Autka naprawde jest wygodne i ekonomiczne. Swoją sprowadziłem ponad rok temu z Belgii i oprócz tego co było trzeba porobić po zakupie autka nie miałem z nią żadnych problemów. Ojciec mi pozazdrościł klekota i w tym roku kupił sobie golfa II 1.6TD. Ale jednak jest różnica w jeździe i osiągach tych autek(chociaż spalanie podobne).
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
tak, ja też mam bardzo miłe wspomnienia po moim klekocie... i odczucia co do osiągów podobne... mimo tego że głowica między zaworami była popękana lekko (przypadłość chyba wszystkich 1.6D/TD) to chodził pięknie i chodzi do tej pory - jako samochód terenowy na budowie :mrgreen:no ja juz nie stety nie jestem posiadaczem klekotkamiałem B2 w sedanie 1.6 D JK az milo bylo
Najfajniejsze było w tym silniczku to że nie miał żadnej elektroniki i tak właściwie to był bezawaryjny i bezobsługowy. trwałość - wieczna :mrgreen:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dokładnie. Już badź co bądź nowsze diesle mają komputery i jak czesto czytam są z tym ciągłe problemy. Tu jest wszystko na zasadzie młota i kowadła i dlatego jest tak solidne. Żdane błedy w kompie nam nie groża :lol: - bo go nie ma
[ Dodano: 2007-05-16, 21:55 ]
Panowie, chciałbym prosić was o pomoc. Jeśli ktoś mógłby sie wypowiedzieć w tej kwesti to byłbym bardzo wdzieczny:
viewtopic.php?t=3454&highlight=ch%B3odnica

[ Dodano: 2007-05-16, 21:55 ]
Panowie, chciałbym prosić was o pomoc. Jeśli ktoś mógłby sie wypowiedzieć w tej kwesti to byłbym bardzo wdzieczny:
viewtopic.php?t=3454&highlight=ch%B3odnica
-
- Forum Audi 80
witam ja mam 80 b3 z 90 roku 1.6 td jest to wersja jak to mam ujac limitowana bo jest w qattro. powiem wam ze silniczek bardzo fajnie sie sprawuje z takim ukladem napedowym a na sile silnika tez nie narzekam daje rade. spalanie umiarkowane bo okolo 7l na setke wiadomo ciezar autka i naped. ogolnie jestem zadowolony ze go nabylem.
pozdrowienia wszystki posiadaczom 1.6 td
pozdrowienia wszystki posiadaczom 1.6 td