Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK 2.0 '92] Zawieszenie - koszty naprawy

Awatar użytkownika
Shutter
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B4 ABK 2.0 '92] Zawieszenie - koszty naprawy

Post autor: Shutter » 25 sie 2010, 18:35

Witam,
dawno mnie tu nie było, ale pora bym wrócił i prosił Was o pomoc drodzy koledzy i koleżanki.
Mam pytanko natury technicznej.
Czy mógłby mi ktoś podac mniej więcej koszt naprawy całego zawieszenia w audiolce.
Niestety ostatnio mam problemy z nią i nie wiem czy się pozbyc jej czy się nią bardziej zając. Wiem że na raz nie dam rady uzbierac kwoty do naprawy zawieszenia. Układu hamulcowego i kierowniczego. Może ktoś by mi doradził jak się za to zab rac by odzyskała swoją świetlnośc, nie chciałbym się jej pozbywac bo to zacne autko.

tak narazie na początek tematu mam nadzieje że pomożecie mi, czekam na odzew...
Ostatnio zmieniony 26 sie 2010, 14:05 przez Shutter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 25 sie 2010, 19:10

pisz na gg cos pomoge,doradze

Awatar użytkownika
Shutter
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Shutter » 26 sie 2010, 19:01

a może jakiś warsztat bądź niestety samemu raczej nie dam rady wymienic bo po 1 nie mam garażu w którym mógłbym tworzyc

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 26 sie 2010, 19:57

ostatnio robiłem zawieszenie z przodu,wszytko oprócz amortyzatorów więc trochę mogę ci pomóc. u mnie wyszło mniej więcej tak:

wahacze sztuka 140zł, sworznie wahacza sztuka 42zł, końcówki drążka kierowniczego 22zł sztuka, łącznik stabilizatora 30zł sztuka, gumki stabilizatora 4zł sztuka. ie wymieniałem tylko poduszek kołyski ale pytałem o ich cenę i koszt przednich 35 zł sztuka przód i tył 40 parę złotych sztuka. tuleje tylnej belki 50 parę złotych sztuka no i amorki jak byś chciał to trzeba liczyć ok 600zł za wszystkie...

także ja dałem za wszytko 480zł plus 50zł zbieżność a do tego jak byś chciał jeszcze amorki i poduchy kołyski to musisz doliczyć ok 800 - 900zł... oczywiście koszty możesz zmniejszyć bo ja wymieniałem całe wahacze a same tuleje nie są takie drogie bo coś ok 20zł sztuka...

LD83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LD83 » 28 sie 2010, 12:30

U mnie ceny za części przy wymianie zawieszenia na przód wyglądały tak:
amorki olejowe sachs - 115 zł szt + odboje i oslony tej samej firmy 40 zł komplet.
poduszki amortyzatorów lemforder - 34 zł szt.
tuleje wahaczy lemforder - 15 zł szt.
gumy stabilizatora - 5 zł szt.
łączniki stabilizatora lemforder - 60 zł szt
końcówki drążków lemforder - 34zł szt.
zrobienie zbieżności 50 zł
Nie wymieniałem jedynie sworzni wahaczy ale gościu powiedział mi chyba ok . 100zł za szt z lemfordera

86szyman

Post autor: 86szyman » 28 sie 2010, 13:23

Witam serdecznie. Widziałem na allegro cały zestaw regeneracyjny do przedniego zawieszenia
w cenie ok 290 zł w tym tuleje kołyski, tuleje wahaczy, końcówki drążków, drążki stabilizatora i gumy stabilizatora oraz gumy amorków i sworznie w zestawie.
Pytanie: czy warto montować takie coś, może ktoś już tego próbował? Chętnie poznam opinie o tym.

Awatar użytkownika
Jarek3601
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarek3601 » 28 sie 2010, 13:32

Takie zestawy marki "germany" radzę odpuścić... szkoda nerwów i kasy wyrzuconej w błoto. lepiej dozbierać i zainwestować w febi, lemforder itp.

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 28 sie 2010, 13:37

86szyman pisze: czy warto montować takie coś
Moim zdaniem lepiej wydać troche więcej kasy na części zamienne lepszych firm. Często zdarza się tak, że zakładając elementy zawieszenia dziadoskiej firmy, musisz dwa razy robic to samo. Oczywiście Ty zrobisz jak bedziesz chciał. Radze omijać szerokim łukiem firme topran, hart. Osobiście wyznaję zasadę, że za 290zł nie może być nic dobrego. Odradzam ten pomysł, ale poczekajmy na opinie ludzi, co może kiedyś zakładali taki zestawik.

LD83, kolego ceny bardzo niskie, jak pytałem kiedyś o sworzeń wahacza z lemfordera to usłyszałem 280zł/sztuka.

Pozdro

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 28 sie 2010, 13:48

zazwyczaj te zestawy są jakiś dziwnych nieznanych firm lub znanych ale słabej jakości.na allegro takie zastawy widziałem firmy hart a nie jestem zwolennikiem tej firmy chodź kiedyś miałem sworzeń z jej logo i nawet się dobrze sprawował ale mimo to nie polecam...lepiej kupić zestaw (jeśli takie w ogóle są) jakiejś znanej sprawdzonej firmy lub skompletować cały zestaw samemu.widzisz sprawdzone przez większość z nas elementy zawieszenia w takim zestawie kosztowały by z 200zł więcej.a nasze drogi lepiej kupić coś lepszego chodź nawet najlepsze zestaw na naszych drogach bardzo długo nie wytrzyma - wiem to z autopsji...

[ Dodano: 2010-08-28, 13:54 ]
tomekk666 pisze:LD83, kolego ceny bardzo niskie, jak pytałem kiedyś o sworzeń wahacza z lemfordera to usłyszałem 280zł/sztuka.
to chyba ze złota były te sworznie <ok> z tego co zauważyłem to lemforder ma chyba najniższe ceny z tych wszystkich znanych "lepszych" firm bo już trw czy febi maja droższe części...ale tak jak mówię to że firma jest znana i polecana nie znaczy ze wytrzyma wieczność.ja tulejki lemfordera (podobno wspaniałe) wymieniałem w lutym a ostatnio jak wymieniałem wahacze to te lemfordera były juz całkowicie wyrąbane a raczej nie jestem typem kierowcy zliczającego każdą dziurę...

Awatar użytkownika
Shutter
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Shutter » 28 sie 2010, 16:32

nie powiem dużo dzięki tej małej dyskusji siędowiedziałem.
CZyli najlepiej byłoby kupic oddzielnie, nie w zestawie i do tego np firma lemford.
A może polecilibyście jakiś punkt - najlepiej warszawa - bądź jakiś inny punkt po za granicami warszawy gdzie mają możliwośc kupna przez internet.
Myślałem żeby do inter Carsu zajrzec ale kolega wyżej tomek1982 polecał mi sklep w markach KTD.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 28 sie 2010, 18:15

kolego w każdym sklepie motoryzacyjnym dostaniesz te części różnych firm.jak nie będą mieli na miejscu to możesz zamówić i na następny dzień będziesz miał do odbioru lub nawet tego samego dnia... oczywiście w zestawie jak byś kupił wyszło by pewnie taniej jednak ja osobiście jeszcze nie spotkałem się z zestawami naprawczymi zawieszenia jakiś znanych dobrych firm.jak będziesz kupował to interesuj się tylko firmami typu Febi,TRW,Lemforder,Moog,Delphi czy Optimal - tego ostatniego miałem sworznie i jeździły 4,5 roku ale przy zmianie wahaczy kupiłem nowe też optimala... wystrzegaj się natomiast nieznanych firm lub firm typu hart lub hans pries lub inaczej topran...

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 28 sie 2010, 18:56

hudy pisze:kolego w każdym sklepie motoryzacyjnym dostaniesz te części różnych firm.jak nie będą mieli na miejscu to możesz zamówić i na następny dzień będziesz miał do odbioru lub nawet tego samego dnia... oczywiście w zestawie jak byś kupił wyszło by pewnie taniej jednak ja osobiście jeszcze nie spotkałem się z zestawami naprawczymi zawieszenia jakiś znanych dobrych firm.jak będziesz kupował to interesuj się tylko firmami typu Febi,TRW,Lemforder,Moog,Delphi czy Optimal - tego ostatniego miałem sworznie i jeździły 4,5 roku ale przy zmianie wahaczy kupiłem nowe też optimala... wystrzegaj się natomiast nieznanych firm lub firm typu hart lub hans pries lub inaczej topran...
zgodze sie ale do badziewnych nie dodales febi tez sa do du.......troche czesci febi mialem i zadna rewelacja bardzo slabe pod wzgledem wytrzymalosci

Awatar użytkownika
Pablo_SC
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pablo_SC » 29 sie 2010, 00:32

Febi droższe od Lemfordera? :shock: A to bardzo ciekawe? Hudy może miałeś jakieś podróbki, jak takie tanie i tak szybko padły? No chyba, że to ja zawsze miałem podróbki produktów Febi ;-) , bo cena połowa niższa niż Lemforder - a jakość kiepściutka. Nie polecam tej marki. Lemfordera jak najbardziej, oprócz tego Moog też ma dobre niektóre elementy.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 29 sie 2010, 01:12

Pablo_SC pisze:oprócz tego Moog też ma dobre niektóre elementy.
A widzisz ostatnio się dowiedziałem że moog to nic innego tylko chińszczyzna.a wcześniej o tym nie słyszałem... co do podróbek to wiem jak je rozpoznać i to na pewno to nie były podróbki... po prostu każdy producent wypuszcza lepsze i gorsze produkty i musimy się z tym pogodzić...

Awatar użytkownika
mati86
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mati86 » 29 sie 2010, 01:24

Moog jest porównywalną firmą z Lemforderem czyli jedną z lepszych.
mam końcówki wachaczy z tej firmy jeżdżę już 2 lata i nic się nie dzieje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl