Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] Kilka spraw ogólnych ?!

Wszystko inne co nie pasuje do w/w kategori a jest związane z silnikami benzynowymi i LPG
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
schack
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] Kilka spraw ogólnych ?!

Post autor: schack » 11 lip 2012, 23:13

Witam,

panowie i panie piszę ponieważ dwa miesiące temu pod moją opiekę wpadła audiczka 80-tka B4 ABT z 93r.

Autko kocham i opiekuję się jak tylko mogę najlepiej jednak wiadomo, że swoje lata ma i niestety powoli część rzeczy zaczyna się sypać. Oczywiście w domu usłyszałem tylko, żebym jeździł puki się nie rozpadnie i, że z 20 letniego auta nowego nie zrobię, jednak jak na ten moment stan blachy, silnika, wnętrza uważam za bardzo dobry i myślę, że trochę pracy i pieniędzy i dam radę zrobić jeszcze z tego autka cudeńko i tu właśnie potrzebuję Waszej pomocy.

Dołączam dwie fotki i piszę dalej:P

Obrazek
Obrazek

1. Powinienem wymienić/pomalować tylny błotnik oraz klapę ponieważ niestety w kuper wjechał mi jakiś chłopak skuterem i porysował - zna ktoś może miejsce gdzie mogę kupić te części tanio i morze w takim kolorze jak autka na zdjęciu(szroty itp.)
2. Pragnę wstawić obrotomierz i tu pytanie czy da się po prostu wyjąć zegary z innej audiczki i wrzucić do mojej, żeby nic nie lutować itp.? (gdzie mogę coś takiego nabyć tanio?)
3. Jakie mogę wstawić amortyzatory najlepiej olejowe(słyszałem, że bardziej miękkie) ponieważ moje mają 19 lat i nie jest to komfort jazdy jakiego oczekuję.
4. Czy mogę np. czarnym sprejem pociągnąć przedni zderzak(tylko w miejscu gdzie są te dwa odpryski, które widać na zdjęciu+ lusterka, żeby odświeżyć? Robił ktoś taki manewr? Jak to wygląda?
5. Czy, żeby odświeżyć lakier to musiał bym posiadać jakąś szlifierkę i nią polerować samochód czy są może specyfiki, które dają podobny efekt i da się z nich skorzystać bez narzędzi?
6. I tu najważniejsze, jak potrzebuję jakiś drobnostek to wie ktoś może gdzie w Lublinie albo blisko Lublina jest jakiś dobrze wyposażony w miarę tani szrot? (chciałem też zamontować el. szyby i chcę tanio kupić części)
7. Może ktoś jest z Lublina i zna się na 80-tkach oraz miał by chwile czasu żeby się spotkać i zobaczyć co można było by poprawić :D

Pisałem szybko ale nie musi to być napisane dobrze stylistycznie, chodzi bardziej o przekazanie treść :P
Jeśli będzie trzeba mogę jutro dorobić więcej zdjęć i powysyłać :P
Ostatnio zmieniony 03 sie 2012, 12:45 przez schack, łącznie zmieniany 1 raz.

zzzz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zzzz » 11 lip 2012, 23:26

2. Pragnę wstawić obrotomierz i tu pytanie czy da się po prostu wyjąć zegary z innej audiczki i wrzucić do mojej, żeby nic nie lutować itp.? (gdzie mogę coś takiego nabyć tanio?)
Tak, ale caly licznik to wydatek około 150-200zł. Lepiej kup sobie:
http://allegro.pl/obrotomierz-audi-80-b ... 92155.html
I przylutuj 4 punkty na obecnej płytce. Powinno śmigać, jest temat o takim rezanku - poszukaj.
3. Jakie mogę wstawić amortyzatory najlepiej olejowe(słyszałem, że bardziej miękkie) ponieważ moje mają 19 lat i nie jest to komfort jazdy jakiego oczekuję.
Jak nie stuka - jest OK. 80 mają bardzo sztywne zawieszenie, amortyzatory wiele nie zmienią, może odrobinę poprawią komfort.
4. Czy mogę np. czarnym sprejem pociągnąć przedni zderzak(tylko w miejscu gdzie są te dwa odpryski, które widać na zdjęciu+ lusterka, żeby odświeżyć? Robił ktoś taki manewr? Jak to wygląda?
Czarny spray może nie jest najlepszym pomysłem, jak już to czarny lakier. A najlepiej strukturą.
5. Czy, żeby odświeżyć lakier to musiał bym posiadać jakąś szlifierkę i nią polerować samochód czy są może specyfiki, które dają podobny efekt i da się z nich skorzystać bez narzędzi?
Najlepiej szlifierką polerka. Nie ma cudownych specyfików, są do polerowania - ale i tak trzeba polerować chociażby szmatą.

Awatar użytkownika
schack
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: schack » 11 lip 2012, 23:31

właśnie po ostatnim wyjeździe nad jeziorko tył zaczął mi niestety stukać a jak wysiądę i zacznę nim bujać w dół to tak dziwnie skrzeczy(inaczej tego nie potrafię nazwać)

[ Dodano: 2012-07-11, 23:34 ]
+ zauważyłem w trasie, że jak jadę i puszczam gaz to coś zaczyna piszczeć (słyszę tylko przy otwartym oknie) i nie wiem czy to klocek hamulcowy (nie wciskam hamulca) czy to coś w silniku bo ciężko usłyszeć + jak dodam gazu i przyśpieszę to znika. Zależy mi na tym, żeby na prawdę doprowadzić to auto do fajnego stanu ale ciężko będzie bo nie znam się jakoś bardzo na tym.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 12 lip 2012, 12:03

1. Powinienem wymienić/pomalować tylny błotnik oraz klapę ponieważ niestety w kuper wjechał mi jakiś chłopak skuterem i porysował - zna ktoś może miejsce gdzie mogę kupić te części tanio i morze w takim kolorze jak autka na zdjęciu(szroty itp.)
Błotnik jak się da naprawić to go napraw i polakieruj. Wymieniająć tylny błotnik musisz ciąć spawać a każdy spaw to potencjalne ognisko korozji.
schack pisze:2. Pragnę wstawić obrotomierz i tu pytanie czy da się po prostu wyjąć zegary z innej audiczki i wrzucić do mojej, żeby nic nie lutować itp.? (gdzie mogę coś takiego nabyć tanio?)
Kupujesz zegary od benzynki z obrotkiem zakładasz i już wszystko działa. Może się zdarzyć że będą inne folie z kontrolkami i kontrolki ale to pikuś. Pamiętaj że liczniki od benzyny R4, R5 od V-ki będzie obrotek przekłamywał.
W amorkach takich jak w Twojej Audi mogą być sprawne, niemniej jednak po tak długim okresie eksploatacji olej w nich mógł się już zrobić gęsty i nie będą już pracować tak jak powinny. Polecam Sachs.
schack pisze:4. Czy mogę np. czarnym sprejem pociągnąć przedni zderzak(tylko w miejscu gdzie są te dwa odpryski, które widać na zdjęciu+ lusterka, żeby odświeżyć? Robił ktoś taki manewr? Jak to wygląda?
"szprej" jest nie trwały. Nie polecam tej metody naprawczej.
schack pisze:5. Czy, żeby odświeżyć lakier to musiał bym posiadać jakąś szlifierkę i nią polerować samochód czy są może specyfiki, które dają podobny efekt i da się z nich skorzystać bez narzędzi?
Możesz to zrobić ręcznie ale to wymaga dość sporo wkładu pracy. Jak kolega napisał nie cudownych środków i porządny efekt to tylko profesjonalne polerowanie lakieru.
schack pisze:6. I tu najważniejsze, jak potrzebuję jakiś drobnostek to wie ktoś może gdzie w Lublinie albo blisko Lublina jest jakiś dobrze wyposażony w miarę tani szrot? (chciałem też zamontować el. szyby i chcę tanio kupić części)
7. Może ktoś jest z Lublina i zna się na 80-tkach oraz miał by chwile czasu żeby się spotkać i zobaczyć co można było by poprawić :D
Tak na szybko to kolega Duo jest z Lublina i handluje częściami i z całą pewnością zna sporo ludzi.

Awatar użytkownika
schack
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: schack » 12 lip 2012, 12:12

Dzięki za pomoc panowie, zaraz jadę do warsztatu zobaczyć co się rozsypało z tyłu w zawieszeniu i wymienić osłonę rozrządu bo się połamała i boję się, że mi wpadnie w pasek i silnik będzie do wymiany. Liczę też, że niedługo w Lublinie będzie jakiś zlot, najlepszy motyw, żeby podjechać i czegoś o 80-tkach się dowiedzieć :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl