Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABK LPG] wybuch tłumika końcowego

Wszystko inne co nie pasuje do w/w kategori a jest związane z silnikami benzynowymi i LPG
Awatar użytkownika
andre1987
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABK LPG] wybuch tłumika końcowego

Post autor: andre1987 » 12 wrz 2010, 15:26

Witam wszystkich klubowiczów:)
Piszę odnośnie mojego problemu z autkiem: a konkretnie wybuchł mi tłumik końcowy i nie wiem co jest tego przyczyną.
Sytuacja wyglądała następująco: odpaliłem samochód normalnie jak zawsze i ruszyłem w trasę, przejechałem jakieś 5 km i auto zaczęło słabnąc i spadać z obrotów pomimo wciskania gazu aż w końcu zgasło i nie mogłem go odpalić ponownie, zadzwoniłem po kolegę żeby mnie podholował i w czasie holowania odpaliłem auto na biegu i zapaliło ale dalej nie mogło jechać samo bo gasło . Tak więc kolega mnie holował a ja miałem odpalony silnik i próbowałem przegazowywać co jakiś czas ale to nic nie dawało po prostu nie reagował na gaz tak samo jakbym na luz nacisnął to też gasnął dawało sie tylko holować na biegu żeby silnik chodził bo jak wrzucałem na luz to automatycznie gasł, przejechałem tak może z 3 km aż jak tu nie trzaśnie coś, huk niesamowity zatrzymaliśmy się ,wychodze z auta a tu z tyłu pełno dymu i rozwalony cały tłumik końcowy. Wsiadłem do auta i normalnie odpalilo i wszystko ok tylko głośno chodzi i musze tłumik zmienić.
A więc może mi ktoś powiedzieć co było przyczyną takiej sytuacji??

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 12 wrz 2010, 15:29

hmm moze miales go zatkany ?Ktos kawal zrobil i ci wydech zapchal jakas szmata lub czyms podobnym ?Ew bo nie piszesz na czym jechales mogło ci zalac benzyna wydech i w koncu zrobiło bum :) ?

Awatar użytkownika
andre1987
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andre1987 » 12 wrz 2010, 15:31

jechałem na gazie jak zaczął słabnąć i zgasł, zacząłęm odpalać na benzynie bo zawsze na benzynie odpalam ale nie mógł i holowałem też na benzynie bo bałem się żeby coś sięz gazem nie podziało

Awatar użytkownika
HeavenQueen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: HeavenQueen » 12 wrz 2010, 16:09

Zbierało się paliwo w wydechu aż w końcu mieszanka osiągnęła granicę wybuchowości i eksplodowało. A że końcowy był najsłabszy to go rozerwało.
Jak auto nie odpala to się nim lepiej nie bawić na chama... Tak się to kończy.

Awatar użytkownika
andre1987
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andre1987 » 12 wrz 2010, 16:15

no właśnie ale czemu nie chciało odpalić? a teraz bez tłumika pali bez problemu?i zaraz po wybuchy zapalilo normalnie?to jest podejrzane

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 12 wrz 2010, 16:17

HeavenQueen pisze:Zbierało się paliwo w wydechu aż w końcu mieszanka osiągnęła granicę wybuchowości i eksplodowało.
Dokładnie pamiętam jak odpalało na pych się komara albo motocykl, który z powodu problemów z zapłonem pompował paliwo to tłumika. Wiec pchając taki sprzęt nie należało biec za tłumikiem aby nie oberwać jego wnętrznościami gdyby paliwo eksplodowało w nim.
Mój kolega kiedyś biegł z tyłu pomagając odpalić komara aż ten strzelił mu w nogę, miał później silnika w miejscu gdzie poszedł wystrzał gazów.

Awatar użytkownika
andre1987
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andre1987 » 12 wrz 2010, 16:17

po prostu chcę znaleźć przyczynę przed założeniem nowego tłumika żeby jego też nie rozwaliło może wypowie się ktoś bardziej obyty w temacie >?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 12 wrz 2010, 16:20

Tak więc jeśli szło paliwo a nie było iskry proponowałbym przyjrzeć się cewce zapłonowej i temu modułowi obok niej.
Albo naprawdę tłumik zatykał silnik.

Awatar użytkownika
andre1987
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andre1987 » 12 wrz 2010, 16:32

jakby tłumik był zatkany to auto by chyba w ogóle nie odpaliło? a ono po odpaleniu przejechało 5 km i zdechło, a teraz jak tłumik rozwalony to pali bez problemu tak że coś podejrzanego w tym jest

_DJ_3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: _DJ_3 » 12 wrz 2010, 16:48

i tu jedsteś w błędzie odpaliło by idż zatkaj sobie swój i sprawdz pochodzi dopuki się zbyt dużo spalin nie nagromadzi będzie paliło aż w końcu będzie takie tam ciśnienie co dbęda spaliny szły w drugą strone i silnik nie będzie dostawał czystego powietrza w którym jest tlen dzięki któremu się to paliwo w siliku spala to jest tak jak byś w jeden gar dostawał jedną kroble benzy i dawkę tlenu do spalenia a zwiększył z jednej do dwudziestu kropel benzy i tą samą dawkę tlenu to ci nie przepali.

[ Dodano: 2010-09-12, 16:50 ]
a pzredmuch tłumika jakiś miał napewno który się po jakimś czasie całkowicie zatkał i z tąd właśnie ten spadek mocy i brak reakcji na dodawanie gazu

Awatar użytkownika
andre1987
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andre1987 » 12 wrz 2010, 16:52

czyli co obstawiacie że miałem zatkany wydech? czy może faktycznie coś z zapłonem sie działo ?tylko właśnie to jest podejrzane że teraz bez tłumika pali i chodzi bez problemu no ale czemu tamten rozsadzilo to jest pytanie:(

_DJ_3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: _DJ_3 » 12 wrz 2010, 17:00

bo jak go próbowałeś odpalić na benzie to cały czas miałeś wtrysk paliwa do silnika w którym się nie wypalało i lało go w wydech a że wydech był ciepły i poszło to w "pare" aż w końcu w cylindrze ci się zapaliło i było więcej ni.ż normalnie benzy to pewnie nie poszło w kolektor ssący tylko w wydech i to co było w wydechu się zapaliło a żę wybuch szedł w stone końcowego i był słapszy jak to kolega wcześniej napisał to ci go rozwaliło bo końcowy jesł jak chłodniejszy i nie wysycha w nim woda jak w tych cieplejszych i jak deszczyk sobie pada i z pewności napaduje w niego i nachlapie z kałuż w niego to sobie on tam gnije rdza go podrzera i słabnie i wkońcu bum go rozwaliło.

Awatar użytkownika
andre1987
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: andre1987 » 12 wrz 2010, 17:03

_DJ_3 pisze:bo jak go próbowałeś odpalić na benzie to cały czas miałeś wtrysk paliwa do silnika w którym się nie wypalało i lało go w wydech a że wydech był ciepły i poszło to w "pare" aż w końcu w cylindrze ci się zapaliło i było więcej ni.ż normalnie benzy to pewnie nie poszło w kolektor ssący tylko w wydech i to co było w wydechu się zapaliło a żę wybuch szedł w stone końcowego i był słapszy jak to kolega wcześniej napisał to ci go rozwaliło bo końcowy jesł jak chłodniejszy i nie wysycha w nim woda jak w tych cieplejszych i jak deszczyk sobie pada i z pewności napaduje w niego i nachlapie z kałuż w niego to sobie on tam gnije rdza go podrzera i słabnie i wkońcu bum go rozwaliło.
czyli to wina faktycznie zatkanego tłumika?nie szukać nic w zapłonie? bo poczytałem że takie rzeczy mogą się wydarzyć jak jest za późny zapłon ?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 12 wrz 2010, 17:09

andre1987 pisze:bo poczytałem że takie rzeczy mogą się wydarzyć jak jest za późny zapłon ?
raczej się nie zmienił kont sam z siebie, tym bardziej że masz aparat zapłonowy bez regulatorów konta wyprzedzenia zapłonu które mogły ulec uszkodzeniu.

_DJ_3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: _DJ_3 » 12 wrz 2010, 20:20

Nic nie szukaj w zapłonie bo nic się nie przestawiło ani nie uszkodziło bo ci tera pali dobrzebyło dużo paliwa w cylindrze i nie zdąrzyło się wypalić i wyleciało przez wydech

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl