dyskusja na temat nowego regulaminu dzialu gielda...
- bloku
- Forum Audi 80

- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Jak dla mnie cała procedura zbyt skomplikowana. Za dużo dodawania, za dużo oczekiwania.
Według mnie łatwiej będzie kontrolować to co jest a nie to co ludzie mają stworzyć (w sensie treść i formę ogłoszenia). Wystarczy zaostrzyć regulamin w kwestii dokonywanych transakcji. Portale aukcyjne wcale nie są bezpieczniejsze a jedynie zwalniają forum (czyt. PKA80) z odpowiedzialności czy też opieki nad nieudanymi transakcjami.
Jaki jest problem podzielić dział na dwie grupy o których już wcześniej pisałem. Sprzedawcy masowi z pewnością będą dbali o swój biznes - a jeśli już to konsekwentnie z nimi walczyć w przypadku naginania ogólnie przyjętych zasad.
Drugi mniejszy dział dla okazjonalnych sprzedawców pilnować dokładniej (wytypować dwóch lub trzech modów tylko do tego działu - bez kolorków a tylko w formie kontrolowania sytuacji). Dwiewpadki w przeciągu kwartału i banik dla sprzedawcy lub kupującego.
IMO proste to i sprawiedliwe.
Według mnie łatwiej będzie kontrolować to co jest a nie to co ludzie mają stworzyć (w sensie treść i formę ogłoszenia). Wystarczy zaostrzyć regulamin w kwestii dokonywanych transakcji. Portale aukcyjne wcale nie są bezpieczniejsze a jedynie zwalniają forum (czyt. PKA80) z odpowiedzialności czy też opieki nad nieudanymi transakcjami.
Jaki jest problem podzielić dział na dwie grupy o których już wcześniej pisałem. Sprzedawcy masowi z pewnością będą dbali o swój biznes - a jeśli już to konsekwentnie z nimi walczyć w przypadku naginania ogólnie przyjętych zasad.
Drugi mniejszy dział dla okazjonalnych sprzedawców pilnować dokładniej (wytypować dwóch lub trzech modów tylko do tego działu - bez kolorków a tylko w formie kontrolowania sytuacji). Dwiewpadki w przeciągu kwartału i banik dla sprzedawcy lub kupującego.
IMO proste to i sprawiedliwe.
Panowie i Panie a ja nie rozumiem, czy my jesteśmy w przedszkolu czy w żłobku?? dlaczego ktoś ciągle decyduje za nas. Proponuje zebrać kilka propozycji i zrobić glosowanie jaka wersję wybrać, niech to MY wybierzemy a nie ktoś wybierze za nas. Nic o nas bez nas proszę.
Jeśli forumowicze będą chcieli żeby dział pozostał bez zmian niech tak się stanie, a nie jakieś udziwnianie i kombinowanie na sile??
Jeśli ktoś będzie chciał oszukać to stworzy lipne ogłoszenie wstawi, poda link i tak zrobi wala i tyle, wiec po co to?? nie ma to żadnego sensu. Dajcie w dziale info widoczne ze nie ponosicie odpowiedzialności i tyle , zakończmy ta dysputę do nikąd.
Jeśli forumowicze będą chcieli żeby dział pozostał bez zmian niech tak się stanie, a nie jakieś udziwnianie i kombinowanie na sile??
Jeśli ktoś będzie chciał oszukać to stworzy lipne ogłoszenie wstawi, poda link i tak zrobi wala i tyle, wiec po co to?? nie ma to żadnego sensu. Dajcie w dziale info widoczne ze nie ponosicie odpowiedzialności i tyle , zakończmy ta dysputę do nikąd.
- bloku
- Forum Audi 80

- Imię: Michal
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Komplikacja polega na tym, że musisz aukcję czy też ogłoszenie zamieścić na zewnętrznym portalu. A może ja nie mam, nie chce albo nie lubię wystawiać nigdzie indziej niż na PKA80? (uogólniam oczywiście)Kubik pisze:Wklejenie linku jest takie skomplikowane ?
Umieść wszystkie info w ogłoszeniu a na forum wklej link i tyle.
Po drugie kompikacja się robi poprzez oczekiwanie na akceptacje i albo się uda albo nie.
Dobry pomysł..audki pisze:Panowie i Panie a ja nie rozumiem, czy my jesteśmy w przedszkolu czy w żłobku?? dlaczego ktoś ciągle decyduje za nas. Proponuje zebrać kilka propozycji i zrobić glosowanie jaka wersję wybrać, niech to MY wybierzemy a nie ktoś wybierze za nas. Nic o nas bez nas proszę.
panowie, trzeba olać sprawę bo decyzja już zapadła i nikt nic już nie zmieni... nie wiem w ogóle po kit był zakładany ten temat skoro został niezle wyczyszczony, a decyzję i tak podjęli bogowie w swoim przedziwnym gronie, nie biorąc w ogóle po uwagę zdania zdecydowanej większości która była przeciwna takim zmianom. jednym słowem populizm i sranie w banie żeby wierni myśleli, że mają wpływ na kształt forum <ok>
- IC69
- Przyjaciele

- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
keczy, o czym Ty piszesz? Co zostało wyczyszczone...wiesz w ogóle co się wokół Ciebie dzieje? I daruj sobie ten sarkazm, bo masz chłopie trzy dychy na karku, a gadasz jak rozwydrzony nastolatek.keczy pisze:nie wiem w ogóle po kit był zakładany ten temat skoro został niezle wyczyszczony, a decyzję i tak podjęli bogowie w swoim przedziwnym gronie
Takie info widnieje odkąd powstała tu giełda, a i tak wylewane były żale i pretensje, że Administracja ma wszystko i wszystkich w dupie i nic nie robi w tym kierunku. Teraz z kolei są pretensje, że się reaguje i wychodzi na przeciw oczekiwaniom.audki pisze:Dajcie w dziale info widoczne ze nie ponosicie odpowiedzialności i tyle
Normalnie jak przedszkole...czyż nie?Panowie i Panie a ja nie rozumiem, czy my jesteśmy w przedszkolu
Nie ma złotego środka, nie da się uszczęśliwić wszystkich, zawsze coś komuś nie będzie pasowało. Poza tym, nie wydaje mi się, żeby "Ogłoszenia" były działem wokół którego kreci się całe forum i wyznacza sens jego istnienia...to jest tylko dodatek. Jak ktoś chce coś sprzedać i na tym zarobić, to niech się trochę wysili, a jak się coś komuś nie chce albo czasu nie ma, to trudno.
Wiem że jest ale chyba trzeba je wytłuścić i wyeksponować na wejściu do działu giełdy, bo najwidoczniej nie wszyscy umieją czytać , lub czytać umieją tylko nie rozumieją co czytają.Takie info widnieje odkąd powstała tu giełda, a i tak wylewane były żale i pretensje, że Administracja ma wszystko i wszystkich w dupie i nic nie robi w tym kierunku. Teraz z kolei są pretensje, że się reaguje i wychodzi na przeciw oczekiwaniom."
Czyż tak:) teraz przy wejściu do działu będzie czekał na klienta admin i oprowadzał po kramiku:) Bezpieczne zakupy tylko z adminem"Normalnie jak przedszkole...czyż nie?"
Właśnie nie ma złotego środka, wiec po co kombinacje które maja miejsce?? Nie łapę tego całego Show z waszej strony. Chęć zwrócenia uwagi na siebie czy jakieś inne powody przyświecają tym działaniom?? Uszczęśliwicie jednych, nieszczęśliwi będą drudzy i jak wam się poskarżą, to co znowu będziemy przerabiać co teraz??Nie ma złotego środka, nie da się uszczęśliwić wszystkich, zawsze coś komuś nie będzie pasowało. Poza tym, nie wydaje mi się, żeby "Ogłoszenia" były działem wokół którego kreci się całe forum i wyznacza sens jego istnienia...to jest tylko dodatek. Jak ktoś chce coś sprzedać i na tym zarobić, to niech się trochę wysili, a jak się coś komuś nie chce albo czasu nie ma, to trudno.
Nie chodzi tu tylko o dział giełda tylko o ogół o wolność wyboru i stanowienia. Polacy to naród który nie lubi zmian, przykład mamy na codzien w naszym pięknym i jakże por....m kraju. Dlatego to tak zbulwersowało społeczeństwo:) wystarczy że już nas na wiejskiej dymają na każdym kroku tutaj tego nie chcemy. Tutaj chcemy tworzyć to razem wspólnie, rządzących z wiejskiej ja osobiście już mam .......................................(wstawiłem kropki bo poszły epitety)
Szczerze powiem wam Adminom że by nie było takiego szumu jakbyście zamieścili temat że w wyniku wielu skarg i pretensji wymagane jest postanowienie zmian, i każdy by swoja opinie wygłosił (oczywiście ten kto zainteresowany by był), wybrało by się konsensus i było by po temacie. A tak to zaczęliśmy od d....y strony że tak to ujemne. Niepotrzebne nikomu zamieszanie i napięcie. Trzymajmy się razem w tych trudnych czasach:) to tyle ode mnie, dziękuje szanownemu gronu za przeczytanie mojego wywodu:)
na tablicy jest podobna procedura jak tutaj na wystawienie aukcji.
ctrl+c ctrl+v i mamy info w giełdzie forumowej.
idealnego środka nie ma ale ta zmiana nie jest jakas radykalna, a na pewno nie taka żeby jęczeć teraz jak stara baba bo to faktycznie przedszkole się zrobi
PS; tylko że to mozna tak w koło macieja, bo teraz ci co nie mysleli przy kupowaniu wtedy, teraz tez mogą być w szoku.
moze utrudnić wystawianie nieuczciwym sprzedawcom...ale nie wiadomo....wszystko czas pokaze....
zmiana została wprowadzona i czas start!
ctrl+c ctrl+v i mamy info w giełdzie forumowej.
idealnego środka nie ma ale ta zmiana nie jest jakas radykalna, a na pewno nie taka żeby jęczeć teraz jak stara baba bo to faktycznie przedszkole się zrobi
PS; tylko że to mozna tak w koło macieja, bo teraz ci co nie mysleli przy kupowaniu wtedy, teraz tez mogą być w szoku.
moze utrudnić wystawianie nieuczciwym sprzedawcom...ale nie wiadomo....wszystko czas pokaze....
zmiana została wprowadzona i czas start!
I tu się niestety grubo mylisz. Bo to całe zamieszanie było celowe, aby zwrócić uwagę na problem większe grono userów. Dzięki temu chociaż przez jakiś czas wiele osób będzie ostrożniejsze.audki pisze:Niepotrzebne nikomu zamieszanie i napięcie.
Otóż to ! Jak widać pomimo informacji że administracja nie ponosi odpowiedzialności za nie udane transakcje, nikt nie siedzi z założonymi rękami tylko próbuje jakoś temu zaradzić, ale oczywiście jakiekolwiek ruchy na forum są odbierane jako celowe utrudnianie życia userom.audki pisze:Trzymajmy się razem w tych trudnych czasach
A na koniec nawet najmniejsze niedopatrzenie jest wytknięte jako niewybaczalny i karygodny błąd.
Abstrachując od całej tej dyskuji, czy nie jest przypadkiem absurdem wymuszanie na użytkownikach forum zamieszczania ogłoszeń na zewnętrznych stronach typu tablica.pl, na których "operator" i tak nie ponosi kompletnie żadnej odpowiedzialności za sposób realizacji transakcji oraz tego czy transakcja odbędzie się w sposób rzetelny ?
Administracja forum według regulaminu nie ponosi odpowiedzialności, operator takiego tablica.pl też nie, forumowicz zakłada podwójne konta, wklepuje dane i rozbudowuje bazę wiedzy jakiejś bliżej nieokreślonej firmy. Co więcej, cała ta procedura nie zmienia zupełnie niczego jeśli chodzi o bezpieczeństwo transakcji. Powtórzę jeszcze raz, niczego.
Po co więc cały ten cyrk ?
Rozumiem formę akceptacji treści ogłoszeń przez adminów, można w ten sposób zapanować na przejrzystością i zgodnością z regulaminem. Ale już wspomniane wyżej wymagania przypominają tworzenie prawa przez panów na wiejskiej, bubel za bublem, a postępów brak, do tego bałagan i kolejne obowiązki "formalne". Ktoś tam zna "Proces" F. Kafki ?
P.S. Uwagi z przedszkolem są też conajmniej niestosowne. Admin forum to nie jest jakieś specjalnie wyszukane zajęcie, jakoś szczególnie nie uprawnia do pewnych ocen.
Administracja forum według regulaminu nie ponosi odpowiedzialności, operator takiego tablica.pl też nie, forumowicz zakłada podwójne konta, wklepuje dane i rozbudowuje bazę wiedzy jakiejś bliżej nieokreślonej firmy. Co więcej, cała ta procedura nie zmienia zupełnie niczego jeśli chodzi o bezpieczeństwo transakcji. Powtórzę jeszcze raz, niczego.
Po co więc cały ten cyrk ?
Rozumiem formę akceptacji treści ogłoszeń przez adminów, można w ten sposób zapanować na przejrzystością i zgodnością z regulaminem. Ale już wspomniane wyżej wymagania przypominają tworzenie prawa przez panów na wiejskiej, bubel za bublem, a postępów brak, do tego bałagan i kolejne obowiązki "formalne". Ktoś tam zna "Proces" F. Kafki ?
P.S. Uwagi z przedszkolem są też conajmniej niestosowne. Admin forum to nie jest jakieś specjalnie wyszukane zajęcie, jakoś szczególnie nie uprawnia do pewnych ocen.
IC69, ja rozumiem, że Twój wiek sprawia, że chcesz tatusiować ale daj sobie na luz bo mając te 30 lat nie zamierzam być sztywniakiem który wszystkich poucza jak Ty. nie chce mi się już marnować czasu na dalsze pisanie bo nic to nie zmieni, ale to co napisał i28 jest całkowitą prawdą. nie poprawiliście w żaden sposób bezpieczeństwa transakcji :roll:
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80

Jest Forum jest administracja forum która decyduje o ostatecznym kształcie regulaminu który jest po to aby istniały tu jakieś zasady.Jak wchodzisz do sklepu, kościoła,czy knajpy to zachowujesz się zgodnie z panującymi tam zasadami.I nikt nie organizuje głosowań ogólnych.Jak jedziesz drogą i drogowcy stawiają znaki np.objazd,zwężenie czy inna radość to kierowcy nie wychodzą z aut aby wspólnie przegłosować jak mają stać znaki...
Dwa słowa do autora tematu...Tomku jakim prawem sugerujesz że moderator czy administrator mając dostęp do ogłoszenia przed akceptacją oszuka kupi wczesniej itp.?
Ile razy zostałeś oszukany przez kogoś z administracji tego forum?
Obrażasz takimi insynuacjami również mnie pytam dlaczego?
Takie wypowiedzi oczerniające,obrażające wobec administracji forum stały się atrakcją
co drugiej dyskusji o kształcie forum.Wypadało by okazywać sobie na wzajem więcej szacunku.
Sprawa druga czyli "marnowanie czasu który kosztuje bo ja jestem handlarz"
Forum to nie targowisko ani inne narzędzie dla handlarzy,priorytetem jest poprawienie przejrzystości i porządku w ogłoszeniach a nie wspieranie początkujących przedsiębiorców.
Nie jest,wystawienie ogłoszenia na tym forum jest dobrowolne.
Czy masz jakieś bardziej wyszukane zajęcie niż np.Admin sokoro sam dokonujesz ocen a innym to wytykasz?
Zmiany zostały wprowadzone po to aby było lepiej,może więc poobserwujmy jak sprawdzi się giełda po nowemu a potem można wyciągc wnioski.
Dwa słowa do autora tematu...Tomku jakim prawem sugerujesz że moderator czy administrator mając dostęp do ogłoszenia przed akceptacją oszuka kupi wczesniej itp.?
Ile razy zostałeś oszukany przez kogoś z administracji tego forum?
Obrażasz takimi insynuacjami również mnie pytam dlaczego?
Takie wypowiedzi oczerniające,obrażające wobec administracji forum stały się atrakcją
co drugiej dyskusji o kształcie forum.Wypadało by okazywać sobie na wzajem więcej szacunku.
Sprawa druga czyli "marnowanie czasu który kosztuje bo ja jestem handlarz"
Forum to nie targowisko ani inne narzędzie dla handlarzy,priorytetem jest poprawienie przejrzystości i porządku w ogłoszeniach a nie wspieranie początkujących przedsiębiorców.
i28 pisze:Abstrachując od całej tej dyskuji, czy nie jest przypadkiem absurdem wymuszanie na użytkownikach forum zamieszczania ogłoszeń na zewnętrznych stronach typu tablica.pl
Nie jest,wystawienie ogłoszenia na tym forum jest dobrowolne.
Czy nazywanie nowego regulaminu bublem jest bardziej stosowne niż tekst z przedszkolem?i28 pisze: Uwagi z przedszkolem są też conajmniej niestosowne. Admin forum to nie jest jakieś specjalnie wyszukane zajęcie, jakoś szczególnie nie uprawnia do pewnych ocen
Czy masz jakieś bardziej wyszukane zajęcie niż np.Admin sokoro sam dokonujesz ocen a innym to wytykasz?
Zmiany zostały wprowadzone po to aby było lepiej,może więc poobserwujmy jak sprawdzi się giełda po nowemu a potem można wyciągc wnioski.