forum audi 80 a fb
- Pieterb
- Forum Audi 80

- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
forum audi 80 a fb
Panowie niektórzy może zdążyli zajrzeć do tematu który się tu ostatnio niechcący pojawił inni penie nie. Gdzie my jako moderacja troszkę poruszyliśmy temat.
Temat ogólnie dotyczył problemów naszego forum(i nie tylko) bo spor for ma z tym problem, a mianowicie tym że wszyscy siedzą na fb a nie tu jak to było kiedyś. I ewentualnie jak to można by zmienić lub chodź zminimalizować.
Proste to zapewne nie będzie, o ile się w ogóle jest to możliwe. Pewnie sporo grosza trzeba by zainwestować w to aby cokolwiek uzyskać.
Rozważanie można podjąć tak czy inaczej.
Także wszystkie sugestie mile widziane, zapraszam do dyskusji.
Temat ogólnie dotyczył problemów naszego forum(i nie tylko) bo spor for ma z tym problem, a mianowicie tym że wszyscy siedzą na fb a nie tu jak to było kiedyś. I ewentualnie jak to można by zmienić lub chodź zminimalizować.
Proste to zapewne nie będzie, o ile się w ogóle jest to możliwe. Pewnie sporo grosza trzeba by zainwestować w to aby cokolwiek uzyskać.
Rozważanie można podjąć tak czy inaczej.
Także wszystkie sugestie mile widziane, zapraszam do dyskusji.
coż,ja mam jakies swoje zdanie na temat facebooka i dlatego mnie tam nie ma
nie każdy musi się lansować,dzielic swoim prywatnym zyciem czy podniecać jakiego to klocka mega gwiazda zrobiła rano
i to dotyczy tak samo FB jak i juz teraz YT,samii pozbawiamy sie własnej prywatnosci a potem płacz ze hejt,depresja,stalking itd
facebook przebija fora tym ze ma wiekszy oddzwięk i dojscie do ludzi bo prawie kazdy ma fejsa,na fora ludzie trafiają tylko jak szukaja porad,rozwiązania problemu
i w tym forum ma przewagę bo ta wiedza tutaj zostaje a w ogromie fejsa zostanie to gdzies zakopane
niestety,ale nie unikniemy sytuacji gdzie ta cała wiedza w postaci filmów i poradników wyprze i ześle fora w zapomnienie....bo nikt nie bedzie chciał czytać o wykonaniu jakiejs naprawy skoro moze obejrzeć sobie filmik...nie wiem czy jest jakas dobra rada na zatrzymanie tego procesu
niestety,ale nie unikniemy sytuacji gdzie ta cała wiedza w postaci filmów i poradników wyprze i ześle fora w zapomnienie....bo nikt nie bedzie chciał czytać o wykonaniu jakiejs naprawy skoro moze obejrzeć sobie filmik...nie wiem czy jest jakas dobra rada na zatrzymanie tego procesu
- Sagitari
- Forum Audi 80

- Imię: Krzysztof
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Jako użytkownik korzystający bardzo umiarkowanie z facebooka przyglądam się nieco z boku osobom korzystającym sporo z tego medium społecznego. Nic nowego tu nie odkryję pisząc, że takie media społecznościowe stały się popularne dzięki łatwości zamieszczania zdjęć okraszonych opisami i dalej komentarzami znajomych (tych bliższych jak i tych nieco mniej). Pewnie gdyby forum mogło być podobne w obsłudze (zrób fotkę smartfonem -> wrzuć zdjęcie -> dopisz co nieco), pewnie przyciągnęłoby to sporą grupę osób. Być może faktycznie byłoby łatwiej budować swój profil o swoim aucie i przy okazji zaglądać do kolegów, pytanie tylko, czy taka zmiana jest faktycznie potrzebna ? Dla mnie jest OK jak teraz, tyle że ja nadal korzystam ze stacjonarnego PC-ta. Znajdzie się wiele osób, które głównie używają telefonów i to dla takich osób byłaby skierowana zmiana.
- Krzysiek 84
- Junior Admin

- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
Witam, tak jak kolega Krzysiek 84 napisał., lenistwo co poniektórych mnie przeraża. Pamiętam jak sam kupiłem pierwsze 80 b4 i cokolwiek by nie trzeba było w niej zrobić sięgałem do encyklopedii jakim jest forum audi80.pl. Bardzo dobrze rozbudowane forum. Teraz mamy u nas w regionie taką małą grupkę miłośników i cokolwiek by się nie działo to piszą, a dlaczego to się zepsuło, a co to jest, a czy tu jak leci płyn to co trzeba zrobicć, a od czego jest ten czujnik. Jak odsyłam ich na stronę audi80.pl to mi mówią że tam nie mogli nic znalesć. ZARAZ ZARAZ JAK TO NIE MOŻNA NIC ZNALESĆ JAK SAM KIEDYŚ SZUKAŁEM TAKICH TEMATÓW I BYŁY. Wchodze na forum i bez problemu znajduje temat tematy i podsyłam im linki. Stwierdzając jak to nie ma!! Nie chce się szukać i tyle. Tacy właśnie są niektórzy użytkownicy, najlepiej napisać do kogoś czy na f i niech mnie tu podadzą odpowiedź na tacy najlepiej od razu z zestawem części zamiennych i nowym kompletem kluczy. Co do admina Doca, kolega wyżej mógł sobie odpuścić, nie chcesz pomagać, nie pomagaj, denerwują cię wiadomości, to ich nie czytaj. Poznałem Andrzeja osobiście, zorganizowalem ze znajomymi nie mającymi nic wspólnego z forum paczkę na święta dla niego i jego rodziny. Zawiozłem ją osobiście bo było tego naprawdę sporo i nie opłacało się wysyłać. Spędziłem u niego kilka dobrych godzin w miłej atmosferze przy kawie jednej drugiej, rozmawiając i o forum i o wszystkim. Dla mnie fajnie było poznać kogoś kto stworzył to forum. Jak tylko mogę to mu pomagam drobnymi kwotami, nadal utrzymujemy kontakt. Pozdrawiam escior88
- Sagitari
- Forum Audi 80

- Imię: Krzysztof
Nawet na tym FB ludzie też przecież zamieszczają różne apele o pomoc, potem często są dalej udostępniane, mimo że są to przecież osoby często z poza kręgu znajomych. Nikomu to nie przeszkadza. Tak samo i forum też może posłużyć do pomocy.escior88 pisze:Co do admina Doca, kolega wyżej mógł sobie odpuścić, nie chcesz pomagać, nie pomagaj, denerwują cię wiadomości, to ich nie czytaj.
Dużo racji w tym co wielu z Was tu pisze ale pytanie Pietera było co poprawić w forum żeby tak nie zostawało w tyle w porównaniu z fb - moim zdaniem bardzo przydałoby się żeby strona forum była kompatybilna z ekranem smartfona bo naprawdę duże grono osób z tych urządzeń korzysta a sami powiedzcie - robiąc coś w aucie łatwiej jest wejść na "przejrzystego" fb i tam napisać posta w stylu "jaki olej do babuni" czy inne które tu przytaczacie niż na nasze forum, w którym na ekranie smartfona żeby się zalogować to trzeba przybliżać do granic mozliwości. Myślę, że gdyby stronka była dostosowana do wyswietlania na urządzeniach mobilnych to byłaby to zmiana tylko na plus. Sam często w aucie jak coś robię to wyciągam smartfon żeby coś na forum sprawdzić i wiem że uciązliwa jest obsługa forum na czymś innym niż komputer.
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Roman_S, przyjaciele... często rozmawiam z Piotrkiem. Czekamy na php'wca. Wczoraj wysłałem na Gadu Gadu do starego przyjaciela:
... jak tylko znajdzie czas... zmienimy.Cześć Kuba. Wiem, że masz sporo roboty, gadaliśmy z resztą ale nie zapomnij proszę, może znajdziesz możliwość. Konwertowanie (migracja) z php by przemo na phpBB2 na forum audi80.pl . Oczywiście czekam... jeszcze raz proszę nie zapominaj o mnie. Dzięki.
witam
Czy przypadkiem zmniejszający się ruch na forum nie wynika wprost z coraz mniejszej ilości użytkowników audi 80? Pomimo ciągle użytkowania tego samochodu przez wiele osób do jazdy codziennej, bliżej już mu do youngtimera, zapewne więc forum stanie się trochę niszowe.
Nie zmieni to jego wartości- miałem wiele, najczęściej nietypowych samochodów, a tylko fora hondy, bmw, golfa:) no i audi zawierały ogromną ilość szczegółowych szczegółowych porad technicznych, a nie tylko banały typu jaki to mój lakier, jaki rozmiar opon właściwy (chociaż to też przydatne informacje:)
Więc adaptacja do współczesnych interfejsów jak najbardziej, ale z mniejszą popularnością trzeba się będzie pogodzić:)
Jednak w tym przypadku ważny jest ogrom wiedzy zawartej na serwerach:) Oraz osoby potrafiące pomóc w przypadkach gdy mechanicy często rozkładają ręce:)
Kolegę Doca pozdrawiam, zapewne także dzieki jego pracy forum funkcjonuje, i niech nie bierze zbytnio do siebie nieprzyjemnych słów, ale bądźmy jednak wszyscy ludźmi i patrzmy ze zrozumieniem na czyjąś wręcz dramatyczną sytuację- to uwaga do kolegi mającego zastrzeżenia co do ceny ramek tablic.
Pozdrawiam Marcin
[ Dodano: 2020-03-24, 19:42 ]
Jeszcze jedno-
Temat może być drażliwy, ale czy nie pomogłyby jakieś skladki zasilające konto forum, aby wesprzeć prace techniczne- chociaż to tutaj nie mam pewności czy byłby to dobry pomysł....
Czy przypadkiem zmniejszający się ruch na forum nie wynika wprost z coraz mniejszej ilości użytkowników audi 80? Pomimo ciągle użytkowania tego samochodu przez wiele osób do jazdy codziennej, bliżej już mu do youngtimera, zapewne więc forum stanie się trochę niszowe.
Nie zmieni to jego wartości- miałem wiele, najczęściej nietypowych samochodów, a tylko fora hondy, bmw, golfa:) no i audi zawierały ogromną ilość szczegółowych szczegółowych porad technicznych, a nie tylko banały typu jaki to mój lakier, jaki rozmiar opon właściwy (chociaż to też przydatne informacje:)
Więc adaptacja do współczesnych interfejsów jak najbardziej, ale z mniejszą popularnością trzeba się będzie pogodzić:)
Jednak w tym przypadku ważny jest ogrom wiedzy zawartej na serwerach:) Oraz osoby potrafiące pomóc w przypadkach gdy mechanicy często rozkładają ręce:)
Kolegę Doca pozdrawiam, zapewne także dzieki jego pracy forum funkcjonuje, i niech nie bierze zbytnio do siebie nieprzyjemnych słów, ale bądźmy jednak wszyscy ludźmi i patrzmy ze zrozumieniem na czyjąś wręcz dramatyczną sytuację- to uwaga do kolegi mającego zastrzeżenia co do ceny ramek tablic.
Pozdrawiam Marcin
[ Dodano: 2020-03-24, 19:42 ]
Jeszcze jedno-
Temat może być drażliwy, ale czy nie pomogłyby jakieś skladki zasilające konto forum, aby wesprzeć prace techniczne- chociaż to tutaj nie mam pewności czy byłby to dobry pomysł....
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
Dzięki Marcinie.
Największy problem przyjaciele to naprawdę jeden php'wiec, kumpel. Dlaczego?
Ano dlatego że od 2003r sprawdza, naprawia, robi mój, nasz... serwer dedykowany do m.in. konfiguracji serwera VPS z systemem Debian 9. Ja się nie znam. Ma (bo dałem) hasło root'a VPSa. Ustawił dostępne jedno IP... on i ja z ftp aby hacker nie wpieprzył się. Zrobił automatyczny backup codziennie w naszej bazie, zrobił qmailadmina (emaile, poczty) itd itd. Jeśli znalazłbym innego php'wca, to co mam zrobić? Czy Kuba ma otworzyć wszystko? Czy drugi php'wiec po naprawie ucieknie i złapie nasza bazę? Co zrobi Kuba? "Nie robiłem, nie naprawiłem to nie będę naprawiał!"
Ciężko naprawdę. Musimy poczekać na możliwość Kuby.
Największy problem przyjaciele to naprawdę jeden php'wiec, kumpel. Dlaczego?
Ano dlatego że od 2003r sprawdza, naprawia, robi mój, nasz... serwer dedykowany do m.in. konfiguracji serwera VPS z systemem Debian 9. Ja się nie znam. Ma (bo dałem) hasło root'a VPSa. Ustawił dostępne jedno IP... on i ja z ftp aby hacker nie wpieprzył się. Zrobił automatyczny backup codziennie w naszej bazie, zrobił qmailadmina (emaile, poczty) itd itd. Jeśli znalazłbym innego php'wca, to co mam zrobić? Czy Kuba ma otworzyć wszystko? Czy drugi php'wiec po naprawie ucieknie i złapie nasza bazę? Co zrobi Kuba? "Nie robiłem, nie naprawiłem to nie będę naprawiał!"
Ciężko naprawdę. Musimy poczekać na możliwość Kuby.
powolniak pisze:witam
Coś w tym na pewno jest ale z drugiej strony zobacz jak dużo na forum jest stron typu "Audi 80 by ziomek" itd a często tych ludzi na naszym forum wgl nie ma. Część osób z fb jest tu na forum ale w zdecydowanej większości-tak mi się wydaje- Ci ludzie co są na fb to nie są na forum. Myślę że dużo część z nich to osoby młode, z facebookiem od dziecka, forum natomiast jest tworem który powstał w czasach gdy fb w zasadzie nie było i dla tych młodych osób jest to po prostu produkt nieatrakcyjny(i można tu się burzyć że o bo młodzież teraz taka i owaka no ale sorry tak jest odkąd świat istnieje, ludzie się starzeją a w ich miejsce przychodzą nowi i za nimi trzeba nadążać). Dlatego uważam że pierwszy krok to dostosowanie strony do urządzeń mobilnych a później nie wiem jakiś "marketing" społecznościowy? Tu już by musiało się wypowiedzieć właśnie jakiś reprezentant grupy "fejsbukowiczów", ktoś kto czuje temat. W związku z tym mam nadzieję że faktycznie fachowiec od Doc'a nam pomoże
W teorii pomysł super, w praktyce wiadomo, jeszcze więcej osób ucieknie na fb a Ci co zostaną po pół roku będą się zastanawiać czy Ci co biorą te pieniądze nie biorą ich do kieszeni, wiadomo socjologia i demokracja ze wszystkimi plusami i minusamipowolniak pisze:[ Dodano: 2020-03-24, 19:42 ]
Jeszcze jedno-
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
Roman_S,
Marcinie nie będziemy robić żadnych składek technicznych czy zasilających naszego serwera/strony. Naprawdę. Tylko raz zmienimy forum na nowsze z tapatalkiem m.in. Spójrzcie... od 2006 do 2020 z php by przemo.
Owszem nie za free dla Kuby. Albo sam lub z Piotrkiem damy pieniążki php'wca albo Wy przyjaciele. Normalnie powiemy Wam jak będzie konwersja forum. 
Marcinie nie będziemy robić żadnych składek technicznych czy zasilających naszego serwera/strony. Naprawdę. Tylko raz zmienimy forum na nowsze z tapatalkiem m.in. Spójrzcie... od 2006 do 2020 z php by przemo.