Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Sugestie i problemy z forum

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80
Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 05 wrz 2008, 11:38

nie znam się na tym ale weżmy np. Audi A4 Klub Polska

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=audi+a4&lr=lang_pl

pojawia się w wyszukiwarce, a postów bez zalogowania czytać nie można - przynajmniej mi się nie udało

to samo:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=hon ... lr=lang_pl

czyli kluby są wypozycjonowane, a nie można czytać postów :roll:

pisząc:
grze pisze:treści są ogólnie dostępne, można je odnaleźć przy pomocy wyszukiwarki wpisując konkretną frazę tekstu, nie wiedząc nawet o istnieniu tego forum lądujemy na jakimś temacie
chodziło mi np. o to:
http://www.google.co.uk/search?hl=en&q= ... %3Dlang_pl

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 05 wrz 2008, 11:41

Doc, uprzedziłeś mnie :-P

Pawog2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pawog2 » 05 wrz 2008, 14:05

na forum Jeep'a też się nad tym tematem zastanawialiśmy jest tam zawartych nie mniej informacji jak rozebrać i złożyć Jeep'a, a nadal nie zauważyliśmy wzrostu okradania naszych samochodów z poszczególnych części. Jedyne czego unikamy podczas pisania postów to, to jak się dostać w łatwy sposób do wnętrza Jeep'a nie mając kluczyka ani pilota od CZ(a jest kilka sposobów). Tak więc uważam, że nie ma sensu gmatwać i utrudniać dostępu do forum. Dodam jeszcze, że części do audi są znacznie tańsze niż te "dżipowe" i szerzej dostępne co tym bardziej powoduje mniejsze zainteresowanie nimi osób trzecich.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 06 wrz 2008, 00:55

misiek440, wszystko opisał. Wszelkie za i przeciw. Przeczytajcie.

Zamykanie forum ze względu na możliwość pisania tematów o zabezpieczeniach to nieporozumienie - ten argument do mnie nie dociera.
Każdy złodziej zarejestruje się. Między nami może być też -n złodziei.

Jedyny argument słuszny, to to, że forum działałoby szybciej, ale przecież na własnym serwerze i tak działa w porządku.

Co do pozycjonowania zaprezentowanego przez grze, to właśnie widać ich małe zdolności w tej dziedzinie.
PKA80 jest na szczycie, niemal co byś nie wpisał odnośnie audi 80 lub podając choćby sam symbole silnika. Oto przykład:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sil ... lr=lang_pl
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zap ... lr=lang_pl

Teraz argument niepodważalny - powered by stat.pl
Odsyłacze z wyszukiwarek - miesiąc sierpień, więc czas urlopowy, czytaj sporo mniej wejść i wyszukiwań.
(patrz załącznik) są tam wyszukiwarki i słowa kluczowe.

PKA80 jest też wyróżnione jako strona z największa ilością kontentu przez Google.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Aud ... lr=lang_pl
To są te widoczne odnośniki poniżej.

Dzięki temu, że forum nie jest zamknięte, google i inne wyszukiwarki indeksują nas porządnie i doceniają to.
http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=la ... re-results

Rezultaty to 6,520 stron z audi80.pl tylko w "szukaj w PL"

Oczywiście samo otwarte forum to nie wszystko. Troszkę nad tym pracowałem. Zamykając, poszłoby dość ostro na niekorzyść. Osiągnęliśmy to nawet nie korzystając z rewrite, które w naszym przypadku za bardzo obciąża maszynę. ( chodzi o przyjazne odnośniki ) wtajemniczeni wiedzą o co chodzi.

Awatar użytkownika
jagna
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jagna » 06 wrz 2008, 10:55

Ponawiam pytanie czy nie mozna by było z moich postów usunąć tematy zamkniete i drugie pytanie czy nie można zablokować profilów przed osobami nie zarejestrowanymi.

Awatar użytkownika
gniado
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gniado » 09 wrz 2008, 19:57

ja bym chętnie zasugerował, by administracja zamiast dopierdzielać mi ostrzeżenia nie wiadomo za co, zrobiłaby coś z opcją "pokaż posty od ostatniej wizyty". Bo w 70% przypadków gdy chcę wejść na następną stronę z tematami nieczytanymi wyskakuje mi że brak postów i tematów pasujących do moich kryteriów.

Nie mogłem załatwić sprawy blaszek na forum, to zrezygnowałem, choć jest zainteresowanie takim czymś. A jak ktoś mnie poprosi żebym, korzystając z MOJEGO czasu, zrobił mu projekt w psd, jpg i cmx i załatwił taką blaszkę bo mu się PODOBA, to mam powiedzieć "sorry, zrób sobie sam, Doc zabronił" ? Wiem, że nie jestem długo w klubie, ale, na Boga, nie popadajmy w skrajność! Przecież to tylko głupie blaszki! Dostałem ostrzeżenie za zrobienie ogłoszenia na forum i ogłoszenia zbiórki pieniędzy, ok, to było sprzeczne z regulaminem. Ale za co drugie ostrzeżenie? No i oczywiście co mój wysłany pw do Doca to zostaję olany...

Jako że Doc nie odpowiada na moje prywatne wiadomości, tutaj ponawiam propozycję udostępnienia projektów i kontaktów, żeby można było blaszki robić legalnie, bo ludziom się podobają. Ale osoby z zarządu klubu chyba nie chcą wyjść na przeciw oczekiwaniom klubowiczów...

BTW - czyżby administrator przeglądał moje prywatne wiadomości? A jakbym w nich pisał z, na przykład, moją dziewczyną o wczorajszych wygłupach w łóżku?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2008, 00:18 przez gniado, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kuba89
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kuba89 » 09 wrz 2008, 20:08

Nie mogłem załatwić sprawy blaszek na forum, to zrezygnowałem, choć jest zainteresowanie takim czymś.
Ja sam prosiłem i namawiałem kolegę gniado o taką blaszkę i pisałem w Shoutbox żeby zamawiali, więc też mogę dostać ostrzeżenie.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 09 wrz 2008, 23:04

gniado pisze:ja bym chętnie zasugerował, by administracja zamiast dopierdzielać mi ostrzeżenia nie wiadomo za co, zrobiłaby coś z opcją "pokaż posty od ostatniej wizyty". Bo w 70% przypadków gdy chcę wejść na następną stronę z tematami nieczytanymi wyskakuje mi że brak postów i tematów pasujących do moich kryteriów.
Nie jest to niestety takie proste, najprawdopodobniej jest to błąd skryptu forum (niezależny od nas). Nie sądzę by ktoś chciał za darmochę ślęczeć nad skryptem żeby to naprawić (de facto przeedytować skrypt). Już kiedyś pisałem jak w prosty sposób można ten błąd w pewnym stopniu ominąć tj. ustawiasz w opcjach wyświetlania ilość wyświetlanych postów na 400 i masz z czapki.
gniado pisze:zamiast dopierdzielać mi ostrzeżenia nie wiadomo za co
Kuba89 pisze:pisałem w Shoutbox żeby zamawiali, więc też mogę dostać ostrzeżenie.
Możesz, owszem.
Czytaliście Koledzy Regulamin? Najwyraźniej niedokładnie. Proszę przeczytać sobie jeszcze raz ze szczególnym uwzględnieniem punktu 18.
Samowolka nie będzie tolerowana pod żadną postacią. Ostrzeżenia, które dostajecie są zawsze opatrzone wyjaśnieniem za co.
Regulamin jest po to, żeby go przestrzegać, a nie omijać lub wprost łamać!

Awatar użytkownika
gniado
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gniado » 09 wrz 2008, 23:11

jedno ostrzeżenie owszem, przyznałem, należało mi się. Ale skąd wiadomo o złamaniu go poraz kolejny? prywatne wiadomości są, jak nazwa wskazuje PRYWATNE i to moja sprawa co w nich piszę... to chyba logiczne?

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 09 wrz 2008, 23:12

tak a jak cos pójdzie nie tak to ciekawe kto beknie i do kogo pretensje. zastanówcie sie ludzie w dwie strony czego wymagacie od administracji. Zresztą nie dawno byl przykład z koszulka kolegi co zaginała na poczcie.
gniado, a co do forum to myślisz że prowadzanie forum i dbanie o nie to łatwa sprawa? a cgi php html ajax sql to sie nauczysz z książeczki wielkości obsługi pralki. Naprawdę chłopaki robią kawal dobrej roboty i fakt ze jest to jedyne tak duże forum które widziałem działające tak szybko na php by przemo.

może byś pomógł i przepisał skrypt "pokaż posty od ostatniej wizyty" bo ja wiem ile to roboty i nie przespanych nocy

Awatar użytkownika
gniado
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gniado » 09 wrz 2008, 23:19

chciałem tylko okazać swoje rozgoryczenie faktem, iż ktoś przegląda MOJE prywatne wiadomości...

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 09 wrz 2008, 23:22

a co do czytania pw to wątpię żeby któremu z adminow chcialo sie wetrowac tak duza baze aby odnalesc twoje pw. To nie jest tak proste jak ci sie wydaje bo jest zapisane w bazie w sposob nie okreslony normalnym czasem tylko ciagiem cyfr(taki system naliczania) a żeby admin mógl wejsc na twoje konto mosialby zlamac twoje haslo ktore jest szyfrowane algorytmem md5 (innej opcji nie ma) w ostatecznosci moze ci zmienic haslo ale wtedy ty na swoje konto nie wejdziesz :idea:

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 09 wrz 2008, 23:22

gniado pisze:Nie mogłem załatwić sprawy blaszek na forum, to zrezygnowałem, choć jest zainteresowanie takim czymś
Jest, to prawda.
gniado pisze:A jak ktoś mnie poprosi żebym, korzystając z MOJEGO czasu, zrobił mu projekt w psd, jpg i cmx i załatwił taką blaszkę bo mu się PODOBA, to mam powiedzieć "sorry, zrób sobie sam, Doc zabronił"
Nie koniecznie per Doc, ale regulamin owszem.
gniado pisze:Wiem, że nie jestem długo w klubie, ale, na Boga, nie popadajmy w skrajność!
Staż nie ma znaczenia. Każdego to obowiązuje.
gniado pisze:Przecież to tylko głupie blaszki!
Tylko i aż. Dzisiaj głupie blaszki, jutro głupie długopisy, pojutrze głupie czapeczki, głupie pendrive'y, głupie majtki, głupie polarki, kapselki, duperelki.

Uzasadniałem już to. Nie chcemy dopuścić, aby ktoś ( to nie aluzja do Ciebie ) wzbogacił się oszukując klubowiczów. Dlatego właśnie regulamin to precyzuje, a my go przestrzegamy. Wyobraź sobie samowolkę. Stasiek robi koszulki, Mietek kapselki, Zbyszek długopisiki, a Bogdan zbiera na polary 4 000 zl i tyle go widzieli.
gniado pisze:Ale za co drugie ostrzeżenie?
Zgodnie z uzasadnieniem w profili. Za dalszą produkcję gadżetów poprzez PW.
gniado pisze:No i oczywiście co mój wysłany pw do Doca to zostaję olany...
Nie zostajesz. Prosiłem o przesłanie wzoru blaszki. Chciałem to nawet swego czasu rozważyć, obejrzeć. Nie otrzymałem.
Jako że Doc nie odpowiada na moje prywatne wiadomości, tutaj ponawiam propozycję udostępnienia projektów i kontaktów, żeby można było blaszki robić legalnie
Nie zgadzamy się na to. Dlaczego ? j/w. Dzisiaj Ty blaszki, a co jutro powiem Staśkowi od długopisów ?
gniado pisze:osoby z zarządu klubu chyba nie chcą wyjść na przeciw oczekiwaniom klubowiczów...
Chcą i robią co mogą.
Danek wektory, kokolino ma juz ofertę naklejek (niezła)
Yawor lada chwila ma przesłać mi laserowo wycinane na laminacie logo ( też tanio)
gniado pisze:BTW - czyżby administrator przeglądał moje prywatne wiadomości?
Nie, nie przegląda. To nie tak hop siup, aczkolwiek jest to wykonalne w mysql.
Administrator po otrzymaniu zgłoszenia, że zbierasz i wysyłasz zapytania do userów o gadżety dał bazie zapytanie o treści "znajdz mi w PW słowo blaszki" i znalazł tylko teksty ze słowem blaszki, a co za tym idzie potwierdził.
gniado pisze:A jakbym w nich pisał z, na przykład, moją dziewczyną o wczorajszych wygłupach w łóżku?
To tego by nie czytał, chyba, że pisałbyś o kochaniu się na blaszkach.
Nikt z administracji nie czyta PW bezzasadnie.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 09 wrz 2008, 23:26

gniado pisze:jedno ostrzeżenie owszem, przyznałem, należało mi się. Ale skąd wiadomo o złamaniu go poraz kolejny? prywatne wiadomości są, jak nazwa wskazuje PRYWATNE i to moja sprawa co w nich piszę... to chyba logiczne?
O tym, że dalej prowadzisz sprzedaż znaczków widać było na forum, nie trzeba było nikomu zaglądać w PW, żeby się o tym przekonać. Sam niedawno usuwałem z wątku o znaczkach post jednego z użytkowników, który już po tym jak dostałeś pierwsze ostrzeżenie chwalił się , że zamówił u Ciebie znaczek i na dniach go otrzyma. Więc proszę Cię nie brnij dalej i nie usprawiedliwiaj się na siłę bo sam nawet przyznałeś, że robisz to dalej.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2008, 23:29 przez Danek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gniado
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: gniado » 09 wrz 2008, 23:28

Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. W tamtym temacie prosiłeś o przesłanie Ci gotowej blaszki. Takich niestety nie mogę Ci wysłać, a to z powodu posiadania ich na samochodzie. Projekt - od początku był do wglądu, jest w moim avatarze, był dawno temu wrzucony (pierwsze złamanie regulaminu) na forum. Od początku mówiłem że jestem otwarty na udostępnienie klubowi moich projektów właśnie nie po to abym ja je produkował, tylko aby wszystko było kontrolowane przez górę klubu.

PS - przed kilkoma minutami otrzymałem kolejnego maila czy załatwiłbym takie blaszki... W tej chwili mówię że dopóki nie rozwiąże się z nimi sprawa nie będzie niczego, nawet projektów nie będę robił.

[ Dodano: 2008-09-09, 23:31 ]
misiek440 pisze:Naprawdę chłopaki robią kawal dobrej roboty
nigdy nie powiedziałem że nie robią.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział Forum Audi 80”