Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9TDI 1Z] Co w trawie piszczy, a raczej kole?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 29 cze 2010, 14:44

qbab pisze:Ile może kosztować takie czyszczenie i smarowanie u jakiegoś mechanika (ja nie mam wiedzy i sprzętu).
A jaki ty sprzęt chcesz do tego użyć :?: ;-) bo zacisk pływa na dwóch prowadnicach osłoniętych gumkami ,nie ma tam zbyt czego czyścić a jeśli już to nie potrzeba do tego żadnego specjalistycznego sprzętu <ok> U ciebie najprawdopodobniej zastał się tłoczek w zacisku i trzeba rozebrać zacisk ,przeczyścić tłoczek ,wymienić uszczelnienie tłoczka i zlożyć wszystko z powrotem .Do tego też w zasadzie nie potrzeba specjalnego sprzętu ale trochę zdolności manualnych by się przydało ;-)

qbab
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: qbab » 29 cze 2010, 15:03

MUNIOR pisze:
qbab pisze:Ile może kosztować takie czyszczenie i smarowanie u jakiegoś mechanika (ja nie mam wiedzy i sprzętu).
A jaki ty sprzęt chcesz do tego użyć :?: ;-) bo zacisk pływa na dwóch prowadnicach osłoniętych gumkami ,nie ma tam zbyt czego czyścić a jeśli już to nie potrzeba do tego żadnego specjalistycznego sprzętu <ok> U ciebie najprawdopodobniej zastał się tłoczek w zacisku i trzeba rozebrać zacisk ,przeczyścić tłoczek ,wymienić uszczelnienie tłoczka i zlożyć wszystko z powrotem .Do tego też w zasadzie nie potrzeba specjalnego sprzętu ale trochę zdolności manualnych by się przydało ;-)
Nawet kluczy porządnych nie mam niestety :(
Może jak dzisiaj będę miał chwilke to zdejme jedno koło i zobacze jak to wygląda.
Jest gdzieś na forum jakaś instrukcja czy rysunki?

Pzdr
QbaB

TDI80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TDI80 » 29 cze 2010, 16:22

qbab pisze:
Nawet kluczy porządnych nie mam niestety :(
Może jak dzisiaj będę miał chwilke to zdejme jedno koło i zobacze jak to wygląda.
Jest gdzieś na forum jakaś instrukcja czy rysunki?

Pzdr
QbaB
wystarczy klucz chyba 13tka do odkrecenia jarzma ruchomego, a tloczek nie koniecznie trzeba wyjmowac, juz pomoglo by rozruszanie go jak zastany, wysunac klocki i pedalem hamulaca go wysunac, pozniej wcisnac do srodka i tak kilkanascie razy, zeby sie rozruszał,
a do wciskania tłoczka ja np używałem malej żabki, wsuwalem jej koniec i rozchylajac raczki, ta glowka ze szczękami rozchylała sie i wpychala tloczek to srodka, ostatnio wlasnie nieco rozruszlam go i chyba nieco mniej popiskuje koło

JON28
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: JON28 » 29 cze 2010, 16:34

mialem to samo do wczoraj klocki niby wizualnie wporzo a jednak nie :-( zmienilem klocki i po problemie

JOLLY
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: JOLLY » 13 lip 2010, 21:46

Koledzy, widzę, że sam nie jestem, ale czy ten sam problem? mi piszczy lewe przednie koło, przy jeździe na wprost, ale powyżej ok 70km\h, i to dopiero po ok 30km i jest tak, że jak skręcę w prawo, to piszczy jeszcze bardziej, a jak w lewo, to pisk ustaje. Co to może być? Hamulce wymieniane niecały rok temu, we wrześniu, tarcze brembo, klocki ferodo premier. Pisk zaczął się niedawno, byłem na szarpakach, oglądali mechanicy, bez efektu, niby wszystko ok, a piszczy.

TDI80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TDI80 » 16 lip 2010, 03:20

JOLLY pisze:Koledzy, widzę, że sam nie jestem, ale czy ten sam problem? mi piszczy lewe przednie koło, przy jeździe na wprost, ale powyżej ok 70km\h, i to dopiero po ok 30km i jest tak, że jak skręcę w prawo, to piszczy jeszcze bardziej, a jak w lewo, to pisk ustaje. Co to może być? Hamulce wymieniane niecały rok temu, we wrześniu, tarcze brembo, klocki ferodo premier. Pisk zaczął się niedawno, byłem na szarpakach, oglądali mechanicy, bez efektu, niby wszystko ok, a piszczy.
Masz dokladnie jak ja, tez kręcac w prawo mocnie w lewo slabnie, po ostatnim rozebraniu i rozruszaniu cylinderka nieco ustał ten pisk, pojawia sie sporadycznie juz zdecydowanie slabiej i rzadziej , wiec najprawdopodoniej może byc nie odbijający tłoczek, no i może tez klocki nieco podpieczone, spróbuj tłoczek rozruszac i zobacz czy pomogło cos?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl