Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9TDI 1Z] Co w trawie piszczy, a raczej kole?

TDI80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9TDI 1Z] Co w trawie piszczy, a raczej kole?

Post autor: TDI80 » 11 cze 2010, 00:30

Witam, od jakiegoś czasu, moze ze 2 miesiace niecałe, piszczy mi przednie koło,
co ciekawe ten pisk pojawia sie dopiero po jakis kilkunastu km przejechanych a nie od razu,
klocki i tarcze przywoite ATE jedno i drugie, maja przejechane nie wiecej jak 10 000km, wiec nie caly rok. Piszczenie nasila sie gdy sie pusci pedal gazu, zmniejsza przy przyspieszaniu i przy hamowaniu sie zmniejszał czasem, przy lekkich skretach kierownicy sie pisk nasila. Nie jest to piszczenie ciągłe ale fazowe, jak słychać, zależnie czy sie przyśpiesza czy zdejmuje noge z gazu. Dokladniej ilustruje to zalacznik. Jesli chodzi o temperaturę, to oba przednie koła sa gorące, piszczące nieco bardziej jest gorace.
Zdejmowałem kilka razy koło i wszystko wyglada normalnie, nie zużyte.
Co to moze byc za pisk???
Ostatnio zmieniony 11 cze 2010, 00:48 przez TDI80, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bloku
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG
Kontakt:

Post autor: bloku » 11 cze 2010, 00:44

A zwracałeś uwagę na osłony tarcz hamulcowych? Może to one ocierają w momencie gdy zmienia się masa auta a raczej jej rozmieszczenie. W prostym języku może gdzieś ocierać w momencie gdy wózek auta zmienia swoją pozycję.

TDI80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TDI80 » 11 cze 2010, 00:51

bloku pisze:A zwracałeś uwagę na osłony tarcz hamulcowych? Może to one ocierają w momencie gdy zmienia się masa auta a raczej jej rozmieszczenie. W prostym języku może gdzieś ocierać w momencie gdy wózek auta zmienia swoją pozycję.
Na osłony zwrocilem uwagę na samym początku i dla pewności odgiąłem jeszcze bardziej,
wiec one napewno nie ocierały. Robiłem próbe na zdjętym kolem i właczyłem silnik i biegi,
kreciło sie kolo, ale bez zadnego pisku.

noorbi

Post autor: noorbi » 11 cze 2010, 11:27

A to na bank koło ?
Może pasek od alternatora?

TDI80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TDI80 » 11 cze 2010, 17:08

noorbi pisze:A to na bank koło ?
Może pasek od alternatora?
pasek kiedys mi piszczal alternatora, wiec dobrze wiem jak to dzwiek
i w tym przypadku to na 100% z koła przedniego dochodzi

roman_0407
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: roman_0407 » 16 cze 2010, 19:31

Mam podobne objawy i nie wiem jaka jest tego przyczyna .

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 16 cze 2010, 19:42

Po mojemu to jeżeli na 100%sprawdziłeś że ten pisk nie jest związany z układem hamulcowym to zostaje tylko łożysko w piaście .Powiem wam że w moim aucie też popiskuje łożysko z przodu ale dopiero jak jest poniżej zera .Łożysko łatwo rozpoznać bo pisk narasta bądż maleje przy odciążaniu lub dociążaniu piasty czyli np.na zakręcie

TDI80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TDI80 » 22 cze 2010, 00:16

MUNIOR pisze:Po mojemu to jeżeli na 100%sprawdziłeś że ten pisk nie jest związany z układem hamulcowym to zostaje tylko łożysko w piaście .Powiem wam że w moim aucie też popiskuje łożysko z przodu ale dopiero jak jest poniżej zera .Łożysko łatwo rozpoznać bo pisk narasta bądż maleje przy odciążaniu lub dociążaniu piasty czyli np.na zakręcie
No niby jest i nie jest powiązany z hamulcami, bo jakiś wpływ mają, bo gdy hamuje pisk zanika oraz to, ze dopiero na rozgrzanych hamulcach po zrobieniu z 10km zaczyna popiskiwac, a na zimnym samochodzie tego nie ma. A łożysko mogło by piszczeć zależnie od temperatury koła? Poza tym łożyska raczej szumią chyba a nie piszcza metalicznie?
Zresztą słyszałes na załaczniku jaki to dźwięk, czy przypomina łożysko?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 22 cze 2010, 12:26

TDI80 pisze:A łożysko mogło by piszczeć zależnie od temperatury koła? Poza tym łożyska raczej szumią chyba a nie piszcza metalicznie?
No nie koniecznie ,mi ewidentnie popiskiwały a nie szumiały ,ale dopiero na mrozie dopuki sie nie rozgrzały ,przy tym nie miały żadnego wyczuwalnego luzu .Nie chciałem masakrować piasty i wymieniać skoro nie miały luzu więc dobrałem się do krycia łozysk i okazało sie że przydałoby się dołozyć smaru ,co uczyniłem .Po tym zabiegu piski zniknęły bezpowrotnie .Także nie rozbierzesz i nie zaczniesz szukać to się nie przekonasz ;-)

Awatar użytkownika
DYZIO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DYZIO » 22 cze 2010, 13:35

A tłoczek cylinderka dobrze odbija zwracałes na to uwagę :?: a prowadnica zacisku nie zapieczona :?:

(usunięty)

Re: [B4 1.9TDI 1Z] Co w trawie piszczy, a raczej kole?

Post autor: (usunięty) » 23 cze 2010, 14:01

TDI80 pisze:piszczy mi przednie koło,
co ciekawe ten pisk pojawia sie dopiero po jakis kilkunastu km przejechanych a nie od razu. Piszczenie nasila sie gdy sie pusci pedal gazu, zmniejsza przy przyspieszaniu i przy hamowaniu sie zmniejszał czasem, przy lekkich skretach kierownicy sie pisk nasila. Nie jest to piszczenie ciągłe ale fazowe, jak słychać, zależnie czy sie przyśpiesza czy zdejmuje noge z gazu. Jesli chodzi o temperaturę, to oba przednie koła sa gorące, piszczące nieco bardziej jest gorace.
Zdejmowałem kilka razy koło i wszystko wyglada normalnie, nie zużyte.
Co to moze byc za pisk???
HAH....ten sam problem... Wracaliśmy z ojcem z innego miasta i pisk z przdniego, lewego koła na początku po paru zrobionych km nie zwracaliśmy na niego uwagi. Jednak po przejechaniu następnych kilometrów pisk był tak silny, że aż ludzie się na nas gapili. Zaraz po przyjeździe do domu pojechaliśmy do mechaniora... Koło było tak gorące, że można było jajka sadzone smażyć. Okazało się, że zapiekły nam się same klocki hamulcowe. Po wymianie wszystko wróciło do normy i odpukać, do dzisiaj wszystko ok.

Awatar użytkownika
basu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: basu » 24 cze 2010, 21:05

Tak jak pisze DYZIO, sprawdź prowadnice zacisku, przesmaruj zapobiegawczo.

TDI80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [B4 1.9TDI 1Z] Co w trawie piszczy, a raczej kole?

Post autor: TDI80 » 29 cze 2010, 04:54

Gracjan1992 pisze:
TDI80 pisze: HAH....ten sam problem... Wracaliśmy z ojcem z innego miasta i pisk z przdniego, lewego koła na początku po paru zrobionych km nie zwracaliśmy na niego uwagi. Jednak po przejechaniu następnych kilometrów pisk był tak silny, że aż ludzie się na nas gapili. Zaraz po przyjeździe do domu pojechaliśmy do mechaniora... Koło było tak gorące, że można było jajka sadzone smażyć. Okazało się, że zapiekły nam się same klocki hamulcowe. Po wymianie wszystko wróciło do normy i odpukać, do dzisiaj wszystko ok.
Widze, ze identyczne objawy miales, nie tylko ja tak mam.
Czyli u Ciebie spieczone byly klocki, w sensie przegrzane, ze tak sie zrobila powloka na nich twarda od temperatury i dlatego piszczec zaczely?
A czy piszczaly w takim razie przy hamowaniu, bo jesli by tak bylo to powinny??

[ Dodano: 2010-06-29, 04:55 ]
basu pisze:Tak jak pisze DYZIO, sprawdź prowadnice zacisku, przesmaruj zapobiegawczo.
Masz na mysli te ruchome trzpienie z gumkami, na ktorych chodzi jarzmo?

qbab
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: qbab » 29 cze 2010, 09:23

basu pisze:Tak jak pisze DYZIO, sprawdź prowadnice zacisku, przesmaruj zapobiegawczo.
Mam ten sam objaw (piszczenie rozgrzanych hamulcy i gorące koła) i dzis na przeglądzie pytałem o to diagnostę.
Powiedział żeby oczyścić i przesmarować zaciski, tak aby miały luz (mogły się przesuwać).
Zakładam, że zaciski są "pływające" i moga sie przesuwać tab aby sie dopasowac do tarczy i aby zacisk z obu stron jednakowo ściskał tarczę.

P.S.
Właśnie chciałem potwierdzić to co powiedział diagnosta, a tu pierwszy wątek na forum i ktoś ma to samo :)

Ile może kosztować takie czyszczenie i smarowanie u jakiegoś mechanika (ja nie mam wiedzy i sprzętu).

Pzdr
QbaB

(usunięty)

Post autor: (usunięty) » 29 cze 2010, 13:06

Gracjan1992 pisze: TDI80 napisał/a:

HAH....ten sam problem... Wracaliśmy z ojcem z innego miasta i pisk z przdniego, lewego koła na początku po paru zrobionych km nie zwracaliśmy na niego uwagi. Jednak po przejechaniu następnych kilometrów pisk był tak silny, że aż ludzie się na nas gapili. Zaraz po przyjeździe do domu pojechaliśmy do mechaniora... Koło było tak gorące, że można było jajka sadzone smażyć. Okazało się, że zapiekły nam się same klocki hamulcowe. Po wymianie wszystko wróciło do normy i odpukać, do dzisiaj wszystko ok.

Widze, ze identyczne objawy miales, nie tylko ja tak mam.
Czyli u Ciebie spieczone byly klocki, w sensie przegrzane, ze tak sie zrobila powloka na nich twarda od temperatury i dlatego piszczec zaczely?
A czy piszczaly w takim razie przy hamowaniu, bo jesli by tak bylo to powinny??

Przy hamowaniu raz piszczały raz nie, ale i tak najbardziej przy skrętach i dogazówkach. Co do powłoki to chyba coś tam było bo próbował je szlifować ale nic nie dało. Wymieniliśmy na nowe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl