[B4 1.9 1Z] felgi 7x16 zmiana na 7x17 opona 205 - coś sie zm
[B4 1.9 1Z] felgi 7x16 zmiana na 7x17 opona 205 - coś sie zm
Siemka.
Mam do was pytanie. Czy mając koło 7x16 z opona 205/55 i zmieniajac na 7x17 z opona 205/50 teoretycznie wzgledem oporów toczenia, osiagów, spalania nie powinno zmienić sie nic?
szerokosc felgi taka sama, et takie samo, szerokosć opony taka sama... z logicznego punktu widzenia wychodzi, ze nic sie po takiej zmianie nie zmieni. Jak sądzicie?
bede wdzieczny za info
Mam do was pytanie. Czy mając koło 7x16 z opona 205/55 i zmieniajac na 7x17 z opona 205/50 teoretycznie wzgledem oporów toczenia, osiagów, spalania nie powinno zmienić sie nic?
szerokosc felgi taka sama, et takie samo, szerokosć opony taka sama... z logicznego punktu widzenia wychodzi, ze nic sie po takiej zmianie nie zmieni. Jak sądzicie?
bede wdzieczny za info
-
- Forum Audi 80
- Imię: Hubert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Siemanko! Mi się wydaje że różnica może być tylko w km na liczniku i na prędkościomierzu. Et to samo i szer opony z felgą więc nie powinno być inaczej. Ja podam przykład na sobie. Zmieniłem z 15 195/60 et 37 i 7 cali na 16 205/55 et 35 i 7,5 cała. Spalanie b/z wskazania licznika i prędkościomierza zmniejszyły fabryczny błąd. Niewiele ale zawsze. Porównywałem to z navi.
-
- Forum Audi 80
Myślę że nic się nie zmieni jeśli chodzi o spalenie ewentualnie przymulenie. Komfort może minimalnie mniejszy. Za to wizualnie na pewno na plus Jakbym zakładał 17 to opony właśnie w takim rozmiarze żeby jak najmniej na komforcie stracić a i felgi na pierwszej większej dziurze nie rozwalić. A obniżenie będzie do tego?
-
- Forum Audi 80
Tylko wydaje mi się że będzie to wyglądać lekko kozowato U mnie tu w okolicy jeździ gościu a3 na 17 i widać że seria zawias. Profil ok 45 to mnie śmiech ogarnia jak to widzę. U mnie tak 20-30 jakby siadło to by ładniej na pewno wyglądało. Przy 17 to tak 35 czy tam 40 samymi springami ale to już twój wybór
-
- Forum Audi 80
No niestety estetyka nie idzie w parze z komfortem Najbezpieczniej jeździć na serii. Dla mnie złoty środek to 16 205/55 taki jak mam u siebie. Jakiś miesiąc temu przejechałem po głowie dzika i zero uszkodzeń. To już moje drugie spotkanie z tym gatunkiem. Po pierwszym została tylko głęboka rysa na dole zderzaka
Jeżeli chodzi o spalanie, osiągi, nie odczujesz żadnej różnicy.
Wskazania na liczniku będą się minimalnie różnić.
Jeśli przy prędkości 100km/h różnica jest 0,77km/h to kto to wyczai.
Różnica w średnicy koła to 4,9mm. Czyli można przyjąć, że między tą samą oponą nówką a z dojechanym bieżnikiem 2,5mm.
Komfort prowadzenia odczujesz, niższy profil koło lepiej się trzyma drogi, za to będzie trochę sztywniej.
Wskazania na liczniku będą się minimalnie różnić.
Jeśli przy prędkości 100km/h różnica jest 0,77km/h to kto to wyczai.
Różnica w średnicy koła to 4,9mm. Czyli można przyjąć, że między tą samą oponą nówką a z dojechanym bieżnikiem 2,5mm.
Komfort prowadzenia odczujesz, niższy profil koło lepiej się trzyma drogi, za to będzie trochę sztywniej.