[B3 opony/alufelgi] max rozmiar/sklepy/..
-
- Forum Audi 80
[B3 opony/alufelgi] max rozmiar/sklepy/..
Czesc !
A wiec od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem mojej niuni Audi 80 B3 1.8 benzyna 1987 Sedan. Powoli przymierzam się do małego tuningu. Pierwszą rzeczą jaką mam zamiar zakupić jest komplet opon oraz alufelg i tu moje pytanie jakie maksymalne opony i alufelgi mogę założyć do mojej niuni, mam na myśli jakieś oponki letnie niskoprofilowane i alufelgi w kształcie gwiazdy niekoniecznie nowe, bo to troszkę kosztuje, prosiłbym was- fachowców o dane/rostaw śrub do tego modelu i wszystko co będzie mi potrzebne przy zakupie opon i alufelg, aby podać im wymiary. Byłbym także bardzo wdzięczny jak moglibyście mogli mi podać jakieś linki sklepów oczywiście ceny w miare rozsądku na kieszeń przeciętnego Polaka
pozdrawiam was
Audi fan
A wiec od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem mojej niuni Audi 80 B3 1.8 benzyna 1987 Sedan. Powoli przymierzam się do małego tuningu. Pierwszą rzeczą jaką mam zamiar zakupić jest komplet opon oraz alufelg i tu moje pytanie jakie maksymalne opony i alufelgi mogę założyć do mojej niuni, mam na myśli jakieś oponki letnie niskoprofilowane i alufelgi w kształcie gwiazdy niekoniecznie nowe, bo to troszkę kosztuje, prosiłbym was- fachowców o dane/rostaw śrub do tego modelu i wszystko co będzie mi potrzebne przy zakupie opon i alufelg, aby podać im wymiary. Byłbym także bardzo wdzięczny jak moglibyście mogli mi podać jakieś linki sklepów oczywiście ceny w miare rozsądku na kieszeń przeciętnego Polaka
pozdrawiam was
Audi fan
-
- Forum Audi 80
heh, wiesz mnie interesują jednak 16 calowe, tylko potrzebuje wszystkich danych do zamówienia przez neta (podanie danych), a wiec jak ktoś mógłby podać mi dane opon i alufelg 16 calowych jakie wchodza do tego autka chodiz mi cos wala : 4x108 25x/xx/323 ??
kilka przykladowych wymiat\row
oraz jakis linkow do jakis sklepow w rozsadnych cenach
P.S Czyli 4x 100 nie wejda ? jedynie rozstaw 4x108 ?
kilka przykladowych wymiat\row
oraz jakis linkow do jakis sklepow w rozsadnych cenach
P.S Czyli 4x 100 nie wejda ? jedynie rozstaw 4x108 ?
-
- Forum Audi 80
wiem wlasnie, ze 4x108, a jezeli chodzi o to oznaczenie 250/45/?? jakos tak jaki to jest dokladnie rozmiar opony (chodzi o 16 calowa).
P.S Zakupilem fajny zderzak tuningowy i nie wiem czy 15 calowe nie beda dawac tego wygladu co 16 ?
[ Dodano: 2008-07-06, 10:29 ]
wlasnie chcialbym zrobic cos w ala to czarne audi z tego linku na dole :
http://allegro.pl/item388792919_przedni ... coupe.html
mam nawet juz ten zderzak i zastanawiam sie czy 15 nie bada za malo szerokie ?? Dlatego poytam sie o 16
P.S Zakupilem fajny zderzak tuningowy i nie wiem czy 15 calowe nie beda dawac tego wygladu co 16 ?
[ Dodano: 2008-07-06, 10:29 ]
wlasnie chcialbym zrobic cos w ala to czarne audi z tego linku na dole :
http://allegro.pl/item388792919_przedni ... coupe.html
mam nawet juz ten zderzak i zastanawiam sie czy 15 nie bada za malo szerokie ?? Dlatego poytam sie o 16
- czester-11
- Forum Audi 80
standardowo w b3 sa 14'' , ja mam wsadzone 195/50/15 i jest dobrze ale czsem na koleinach rzuca autem, wiec licz sie z tym ze jak wlozysz 16 na niskim profilu to bedziesz mial nie wasko
to jest opona o szerokosci 250 -czylli bardzo szeroka bedzie z pewnoscia wystawac za nadkola, a jej profil wysokosc to 45 czyli jeszcze nie tak strasznie ale o komforcie jazdy zapomnij..HighOctanes pisze:to oznaczenie 250/45/?? jakos tak jaki to jest dokladnie rozmiar opony (chodzi o 16 calowa).
- robertas1.8
- Forum Audi 80
Przy dobieraniu opony i felgi musisz sie kierować wszystkim tym co napisali koledzy.
Przy przykładowym rozmiarze felgi postaram Ci wyjaśnić o co biega. Posłuże sie moim z mojej B3, a zatem 205/55/16 et 35 7,5J
205 to szerokość opony podawana w mm
55 to wysokość opony( jest to dany procent z szerokości opony czyli np 55% z szerokości 205)
16 to chyba sam wiesz rozmiar felgi w ''
35 nie wiem czy dobrze wyjaśnie, ale jest to odsadzenie felgi od piasty, do 80 i 90 zalecane odsadzenie wynosi od 45 do 35, im mniejsza cyfra odsadzenia tym felga bardziej wystaje na zewnątrz błotnika
7,5 J to jest natomiast szerokość samej felgi podana w " :mrgreen:
To wszystko chyba na temat doboru felg, przerabiałem troche też ten temat, ale zeby dobrać dobry rozmiar opon i felg posługiwałem sie też kalkulatorem doboru zamnienników który znajdziesz bez problemu na necie i zwykłą miarką :mrgreen:
No i jeżeli mógłbym polecać to przy 16 i szerokości 205 opona powinna być wysoka na 50, wtedy koło ma średnice prawie taką jak na fabrycznych kołach 14/185 więc licznik nie przekłamuje. I możesz też pomyśleć o glebie :mrgreen: Tylko pamiętaj o tym że przy tak szerokich oponach autko inaczej będzie sie zachowywać na drodze, bo moja sie nie mieści do kolein :mrgreen: Czasem budzi to we mnie zgroze, zwłaszcze kiedy pada deszcz bo 80 jest moim zdaniem zbyt lekka na taki lać Ale wiadomo jak chcesz żeby twoja niuńka wyglądała zajebiście to musisz iść na kompromisy. Pozdrawiam i zycze dobrego zakupu fajnych kólek <ok>
Przy przykładowym rozmiarze felgi postaram Ci wyjaśnić o co biega. Posłuże sie moim z mojej B3, a zatem 205/55/16 et 35 7,5J
205 to szerokość opony podawana w mm
55 to wysokość opony( jest to dany procent z szerokości opony czyli np 55% z szerokości 205)
16 to chyba sam wiesz rozmiar felgi w ''
35 nie wiem czy dobrze wyjaśnie, ale jest to odsadzenie felgi od piasty, do 80 i 90 zalecane odsadzenie wynosi od 45 do 35, im mniejsza cyfra odsadzenia tym felga bardziej wystaje na zewnątrz błotnika
7,5 J to jest natomiast szerokość samej felgi podana w " :mrgreen:
To wszystko chyba na temat doboru felg, przerabiałem troche też ten temat, ale zeby dobrać dobry rozmiar opon i felg posługiwałem sie też kalkulatorem doboru zamnienników który znajdziesz bez problemu na necie i zwykłą miarką :mrgreen:
No i jeżeli mógłbym polecać to przy 16 i szerokości 205 opona powinna być wysoka na 50, wtedy koło ma średnice prawie taką jak na fabrycznych kołach 14/185 więc licznik nie przekłamuje. I możesz też pomyśleć o glebie :mrgreen: Tylko pamiętaj o tym że przy tak szerokich oponach autko inaczej będzie sie zachowywać na drodze, bo moja sie nie mieści do kolein :mrgreen: Czasem budzi to we mnie zgroze, zwłaszcze kiedy pada deszcz bo 80 jest moim zdaniem zbyt lekka na taki lać Ale wiadomo jak chcesz żeby twoja niuńka wyglądała zajebiście to musisz iść na kompromisy. Pozdrawiam i zycze dobrego zakupu fajnych kólek <ok>
Raczej na pewno chodziło o 205, 250 to jakaś masakra na przód Tył także wyglądałby dziwaczne, nasze auta to nie ferrari ....
Według mnie jeśli chodzi o szerokość 205 to maks co można zakładać na nasze drogi, nie schodziłbym także poniżej 55, 50 na profliu bo jazdy nie będzie....
Sądzę że do B4 najodpowiedniejsza felga to 16, ale do B3 chyba raczej 15. Lecz na ten temat niech wypowiedzą się kierowcy z B3 :mrgreen:
Jeśli chodzi o całą numerację to dobrze wytłumaczył to zagadnienie robertas1.8,
Według mnie jeśli chodzi o szerokość 205 to maks co można zakładać na nasze drogi, nie schodziłbym także poniżej 55, 50 na profliu bo jazdy nie będzie....
Sądzę że do B4 najodpowiedniejsza felga to 16, ale do B3 chyba raczej 15. Lecz na ten temat niech wypowiedzą się kierowcy z B3 :mrgreen:
Jeśli chodzi o całą numerację to dobrze wytłumaczył to zagadnienie robertas1.8,
oj panowie, panowie.. :mrgreen:
a więc tak, jeżeli chodzi ci o ładną 16' (na zdjęciu dokładnie taka felga była)to szukaj 16' o szerkości 9'-da się upchać, jak chcesz zobacz sobie jak to wygląda w moim temacie z autkiem. Pamiętaj tylko że żeby za bardzo nie wystawały to muszą mieć ET nie mniejsze niż 30.(ja miałem ET30 przód i ET15 tył wiąże się to niestety z utratą dowou 8-) )
A w temacie oponek to na taką felgę 205/45 albo 215/40..ja osobiście zakładałbym teraz 215/35 i nie słuchaj kolegów że nie ma komfortu i tak dalej, jak ktoś umie kręcić kierownicą to i na drewnianych kołach by sobie poradził :lol:
P.S. i chyba najważniejsza rzecz-bez obnizonego zawieszenia b3 na 16' będzie wyglądało straaaasznie..
a więc tak, jeżeli chodzi ci o ładną 16' (na zdjęciu dokładnie taka felga była)to szukaj 16' o szerkości 9'-da się upchać, jak chcesz zobacz sobie jak to wygląda w moim temacie z autkiem. Pamiętaj tylko że żeby za bardzo nie wystawały to muszą mieć ET nie mniejsze niż 30.(ja miałem ET30 przód i ET15 tył wiąże się to niestety z utratą dowou 8-) )
A w temacie oponek to na taką felgę 205/45 albo 215/40..ja osobiście zakładałbym teraz 215/35 i nie słuchaj kolegów że nie ma komfortu i tak dalej, jak ktoś umie kręcić kierownicą to i na drewnianych kołach by sobie poradził :lol:
P.S. i chyba najważniejsza rzecz-bez obnizonego zawieszenia b3 na 16' będzie wyglądało straaaasznie..
-
- Forum Audi 80
a wiec panowie mam zamiar zrobic z mojej B3 bestie Juz zakupilem na allegro po przystepnej cenie alufelgi :
http://www.allegro.pl/item392382210_fel ... d_ss_.html 225\60\16
i teraz tylko mam dylemat z oponami jak wczesniej mowilem chodzi mi o niski profil
mam na oku te opnki :
http://allegro.pl/show_item.php?item=38 ... s%C5%82any.
tylko nie wiem czy sa to niskoprofilowki lub:
http://allegro.pl/item385541499_225_60r ... x_mxm.html
tylko nie wiem czy to sa niskoprofilowki
doradzajcie dalej
co o tym sadzicie
potem zaladuje moj nowy zderzak progi halogeny i pokaze wam jak sie prezentuje
http://www.allegro.pl/item392382210_fel ... d_ss_.html 225\60\16
i teraz tylko mam dylemat z oponami jak wczesniej mowilem chodzi mi o niski profil
mam na oku te opnki :
http://allegro.pl/show_item.php?item=38 ... s%C5%82any.
tylko nie wiem czy sa to niskoprofilowki lub:
http://allegro.pl/item385541499_225_60r ... x_mxm.html
tylko nie wiem czy to sa niskoprofilowki
doradzajcie dalej
co o tym sadzicie
potem zaladuje moj nowy zderzak progi halogeny i pokaze wam jak sie prezentuje
4,5 mm to nie za dużo, widzę że robisz "bestie" tanim kosztem te oponki to pewnie tylko na jeden sezon, dowiedź się z którego roku są aby się nie kruszyły. i dowiedz się co to za modele bo po wzór bieżnika wygląda jak z poprzedniej epoki, teraz rzadko spotyka się opony nie kierunkowe :roll: . a i przy tej szerokości to bym ich do niskich nie zaliczał. Ja mam 195/50 a tył 205/55 a i to nie jest bardzo niski profil :idea:
-
- Forum Audi 80
oto moja B3 jeszcze w surowym stanie przed tuningiem, w tej chwili stoi w warsztacie, tak tylko dla oblukania, po tuningu pokaze nowe oblicze
[ Dodano: 2008-07-06, 14:53 ]
hmm..to jezeli chodzi o niskoprofilowki pod moja audiczke na te alufelgi co pokazalem mozecie pokazac kilka przykladow np z allegro ? tylko wiadomo po jakies rozsadnej cenie
[ Dodano: 2008-07-06, 14:53 ]
hmm..to jezeli chodzi o niskoprofilowki pod moja audiczke na te alufelgi co pokazalem mozecie pokazac kilka przykladow np z allegro ? tylko wiadomo po jakies rozsadnej cenie