Przy dobieraniu opony i felgi musisz sie kierować wszystkim tym co napisali koledzy.
Przy przykładowym rozmiarze felgi postaram Ci wyjaśnić o co biega. Posłuże sie moim z mojej B3, a zatem 205/55/16 et 35 7,5J
205 to szerokość opony podawana w mm
55 to wysokość opony( jest to dany procent z szerokości opony czyli np 55% z szerokości 205)
16 to chyba sam wiesz rozmiar felgi w ''
35 nie wiem czy dobrze wyjaśnie, ale jest to odsadzenie felgi od piasty, do 80 i 90 zalecane odsadzenie wynosi od 45 do 35, im mniejsza cyfra odsadzenia tym felga bardziej wystaje na zewnątrz błotnika
7,5 J to jest natomiast szerokość samej felgi podana w " :mrgreen:
To wszystko chyba na temat doboru felg, przerabiałem troche też ten temat, ale zeby dobrać dobry rozmiar opon i felg posługiwałem sie też kalkulatorem doboru zamnienników który znajdziesz bez problemu na necie i zwykłą miarką :mrgreen:
No i jeżeli mógłbym polecać to przy 16 i szerokości 205 opona powinna być wysoka na 50, wtedy koło ma średnice prawie taką jak na fabrycznych kołach 14/185 więc licznik nie przekłamuje. I możesz też pomyśleć o glebie :mrgreen: Tylko pamiętaj o tym że przy tak szerokich oponach autko inaczej będzie sie zachowywać na drodze, bo moja sie nie mieści do kolein :mrgreen: Czasem budzi to we mnie zgroze, zwłaszcze kiedy pada deszcz bo 80 jest moim zdaniem zbyt lekka na taki lać

Ale wiadomo jak chcesz żeby twoja niuńka wyglądała zajebiście to musisz iść na kompromisy. Pozdrawiam i zycze dobrego zakupu fajnych kólek <ok>