[All] Opony na LATO - jakie wybrać ?
u mnie na drogach dojazdowych do pracy muszę poboczami jechać bo jadać środkiem zawiesiłem się ostatnio,jest tragedia,nie do opisania,widzę kolega z lublina...tam to dobre drogi
dobry alum nie powinien się giąć,ja pojadę po wszystkim ale wolniej albo szybciej i myślę że dał bym rade jeździć np na 215/40 ale wolę układ gleba delikatna i koło balon żeby bestresowo parkować,
dobry alum nie powinien się giąć,ja pojadę po wszystkim ale wolniej albo szybciej i myślę że dał bym rade jeździć np na 215/40 ale wolę układ gleba delikatna i koło balon żeby bestresowo parkować,
"Najczęstszym problemem z którym borykają się sprzedawcy jest chęć zakupu opon o niższym indeksie prędkości niż przewidział to konstruktor pojazdu. Osoby takie tłumaczą, iż nigdy nie jeżdżą z maksymalną prędkością na którą pozwala indeks prędkości opony. Należy pamiętać, iż nie chodzi tylko o maksymalną prędkości podróżowania. Opona jest dobierana do auta również ze względu na jego masę oraz moment obrotowy oraz moment hamujący pojazdu. Jeżeli na pojeździe znajdą się za słabe opony nie będą się one prawidłowo odkształcać i w konsekwencji niewłaściwej pracy ulegną przyspieszonemu zużyciu lub nawet zniszczeniu. Opony, które posiadają za niski indeks prędkości mogą szybciej „poząbkować”. Taki typ zużycia bieżnika sprawia, iż stają się głośniejsze."
Czyli jesli producent do B4 przewidził indeks predkosci V to nie zakladajcie H a tym bardziej T mimo ze auto typu TDI ma Vmax cos kolo 180km/h bo wazna jest tez zdolnosc opony do przenoszenia obciazenia a TDI troche wazy :mrgreen:
Czyli jesli producent do B4 przewidził indeks predkosci V to nie zakladajcie H a tym bardziej T mimo ze auto typu TDI ma Vmax cos kolo 180km/h bo wazna jest tez zdolnosc opony do przenoszenia obciazenia a TDI troche wazy :mrgreen:
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
ciechan, ja tma nikogo nie namawiam do lansu... mam brata w Twoim wieku i on tez nigdy nie zalozy takeigo kola... ma profil 60 i grzeje go czy jest balon czy nie, ma ori alufelge i jemu to wystarcza, ale piszesz ze nie wygalda jak balon to Ci odpisuje ze dla pewnych ludzi i tak bedzie zawsze wygladac ;]
- ciechan
- Forum Audi 80
- Kontakt:
kolczat, miałem do kupna ładne alu do tych gum, http://allegro.pl/item964861559_4x108_1 ... tanio.html od znajomego, ale kaski mi było szkoda (są inne wydatki), więc wziąłem tylko oponki, ale na następny sezon sobie odłoże jakieś luźne drobne - nawet Żona mi pozwoliła hehe