[ 80 B4 2.0 115 KM 92r]-Trzesienie kierownicy?
[ 80 B4 2.0 115 KM 92r]-Trzesienie kierownicy?
Panowie mialem w swoim Audi oponki 205/60 R15- wszystko bylo elegancko, nic nie trzeslo kierownica, nie bylo zadnych bic na kole kierownicy! Teraz zmienilem na opony 195/60 R15 PIRELLI i przy 100 km/h trzesie mi kierownica na boki, prawa-lewa!!! Powyzej 100 km/h nic takiego sie nie dzieje i jest normalnie wszystko! Czym to jest spowodowane??? Czy zmiana na mniejszy rozmiar opon z 205 na 195 miala by az taki wplyw??? :roll: :?: :shock:
Witam
Myślę że wszyscy sie mylicie, poprostu jak zmieniałeś opony i miałeś ściągnięte koła to musiał wpaść Ci kawałek rdzy między piastę a tarczę hamulcową i dlatego masz bicia na kierownicy. Tarcze w B4 trzymają się tylko na śrubach z koła, musisz ściągnąć tarcze ham. i dobrze wyczyścić tarcze ham. i piasty wtedy będzie ok. Robiłem to już w pięciu B4 i we wszystkich po czyszczeniu tarcz było ok.
Myślę że wszyscy sie mylicie, poprostu jak zmieniałeś opony i miałeś ściągnięte koła to musiał wpaść Ci kawałek rdzy między piastę a tarczę hamulcową i dlatego masz bicia na kierownicy. Tarcze w B4 trzymają się tylko na śrubach z koła, musisz ściągnąć tarcze ham. i dobrze wyczyścić tarcze ham. i piasty wtedy będzie ok. Robiłem to już w pięciu B4 i we wszystkich po czyszczeniu tarcz było ok.
- krzysiek11
- Forum Audi 80
U mnie też bije, choć nie czuję tego raczej na kierownicy a słyszę i czuję na karoserii. Odkręcałem koła, żeby wyczyścić tą rdzę, ale dalej tak samo. Koła powinny być wyważone, bo miałem sprawdzane a do tego na zimówkach było podobnie. Chciałem zamienić koła z jednej osi na drugą, żeby sprawdzić jeszcze felgi ale okazuje się, że mam jakieś śmieszne pełne felgi z tyłu i mogłoby się okazać, że hamulce nie będą właściwie wentylowane z przodu.
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
dziadek21, przy 195 powinienes miec 65, ale nie w tym rzecz jesli chodzi o problem.
Jakie masz felgi ? Alu ? Moze masz redukcję plastikową, pierścien zmieniający średnicę otworu w feldze ( otwór na piastę ). Może źle założyli lub zapomnieli o tym. Często stosuje się przy nie oryginalnych felgach. Wówczas koło będzie Ci biło. Nigdy centrycznie nie załozysz koła opierając sie na samych srubach.
Chodzi mi o to:
http://www.allegro.pl/item220907178_pie ... _dotz.html
Jakie masz felgi ? Alu ? Moze masz redukcję plastikową, pierścien zmieniający średnicę otworu w feldze ( otwór na piastę ). Może źle założyli lub zapomnieli o tym. Często stosuje się przy nie oryginalnych felgach. Wówczas koło będzie Ci biło. Nigdy centrycznie nie załozysz koła opierając sie na samych srubach.
Chodzi mi o to:
http://www.allegro.pl/item220907178_pie ... _dotz.html
- krzysiek11
- Forum Audi 80