[all] Uszkodzenie boczne opony - da się naprawić?
[all] Uszkodzenie boczne opony - da się naprawić?
witam
posiadam komplet opon letnich na alufelgach, jednak jedna z opon posiada uszkodzenie na jednym ze swoich boków, tak jak by najechał ktoś na jakiś kawałek drewna czy innego ostrego przedmiotu co spowodowało obtarcie i uszkodzenie opony. Została ona naprawiona przez wulkanizatora i poprzedni właściciel od którego mam komplet opon z felgami jeździł na nich spokojnie i bez przeszkód. doszły mnie słuchy że uszkodzeń bocznych opony się nie naprawia tylko od razu opona do kosza, czy oby na pewno. Pytam dlatego że wybieram się w podróż ponad 500km w jedną stronę i chciał bym dojechać bezpiecznie. Czekam na jakieś opinie odnośnie mojego problemu....
pozdrawiam
Na przyszłość proszę stosować tagi oraz tytułować wątki tak aby tytuł streszczał istotę problemu.
posiadam komplet opon letnich na alufelgach, jednak jedna z opon posiada uszkodzenie na jednym ze swoich boków, tak jak by najechał ktoś na jakiś kawałek drewna czy innego ostrego przedmiotu co spowodowało obtarcie i uszkodzenie opony. Została ona naprawiona przez wulkanizatora i poprzedni właściciel od którego mam komplet opon z felgami jeździł na nich spokojnie i bez przeszkód. doszły mnie słuchy że uszkodzeń bocznych opony się nie naprawia tylko od razu opona do kosza, czy oby na pewno. Pytam dlatego że wybieram się w podróż ponad 500km w jedną stronę i chciał bym dojechać bezpiecznie. Czekam na jakieś opinie odnośnie mojego problemu....
pozdrawiam
Na przyszłość proszę stosować tagi oraz tytułować wątki tak aby tytuł streszczał istotę problemu.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2010, 21:43 przez obcy21, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
- tajson0909
- Forum Audi 80
- wampir1988
- Audi 80 Klub
Ja kupując autko miałem wszystkie oponki nóweczki letnie ale po dokładnym ich obejrzeniu znalazłem przecięcie boczne na jednej i jak zmieniałem na zimówki to gość w wulkanizacji aż się dziwił że ta opona trzymała jeszcze powietrze. Na nowy sezon kupiłem jedną nową bo nikt się nie chciał podjąć naprawy uszkodzonej oponki.
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
z tego co mi wiadomo(jeszcze opon nie zakładałem) to bicia nie ma, była wyważana i jest ok - tak mówił poprzedni właściciel, okaże się niebawem co i jak, jak założę i się przejadę.
i przy okazji pytanie z innej beczki, czy można założyć taką felgę(niekoniecznie tą) bez pierścienia centrującego? bo brakuje mi jednego i będę miał dopiero po świętach. dokładniej w przyszły czwartek bądź piątek.
i przy okazji pytanie z innej beczki, czy można założyć taką felgę(niekoniecznie tą) bez pierścienia centrującego? bo brakuje mi jednego i będę miał dopiero po świętach. dokładniej w przyszły czwartek bądź piątek.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja miałem tylko raz przygodę z pękniętym rantem opony i od tej pory zwracam szczególną uwagę na stan opon. Bo przecież koło to jedyny kontakt auta z nawierzchnią. Co do pierścienia centrującego to też kiedyś mi brakowało jednego, ale wolałem na ten czas (aż kupię) założyć zapas. Słyszałem, że w przypadku braku pierścienia na śruby działa duża siła mimośrodowa. Oczywiście wzrasta ona proporcjonalnie do prędkości obrotowej koła.
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
opcjonalnie rozważam sprzedaż tych alufelg wraz z oponami(reszta ok) za ok 400-500zł i zakup używanych opon letnich i założenie ich na stalówki. ale jeszcze się waham co z tym fantem zrobić. Niektórzy odradzają inni mówią że nie ma sprawy można zakładać i będzie śmigać... mam właśnie mieszane uczucia i szukam sensownego rozwiązania, bo jazda na zimówkach w lato chyba mija się z celem...
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Jeżeli uszkodzenie jest na tyle duże, ja bym pojechał na wulkanizację i zapytał czy da się to naprawić, i czy ewentualnie można z tym jeździć bezpiecznie to bym zakładał i jeździł. A jeżeli opona nadawałaby się do wyrzucenia, zakupiłbym 2 oponki (tak żeby na 1 osi były takie same) bo pewnie taką samą dobrać i z w miarę podobnej wysokości bieżnikiem, będzie trudno. A propo felg, gdybym, jesienią nie kupił do swojej Audi, chetnie bym je odkupił od Ciebie A tak na serio, ja bym nie sprzedawał na Twoim miejscu tych felg, one są dobrym zapleczem do renowacji i po odnowieniu, mogą cieszyć oko Pozdrawiamobcy21 pisze:opcjonalnie rozważam sprzedaż tych alufelg wraz z oponami(reszta ok) za ok 400-500zł i zakup używanych opon letnich i założenie ich na stalówki. ale jeszcze się waham co z tym fantem zrobić. Niektórzy odradzają inni mówią że nie ma sprawy można zakładać i będzie śmigać... mam właśnie mieszane uczucia i szukam sensownego rozwiązania, bo jazda na zimówkach w lato chyba mija się z celem...