[80 B2]Wymiana łożyska..
[80 B2]Wymiana łożyska..
Witam.
Poleci mi kto, jak wymieć łożysko w przednim kole?
Zdjęcie tego lozyska:
Pamiętaj o prawidłowym nazywaniu tematów.
Poleci mi kto, jak wymieć łożysko w przednim kole?
Zdjęcie tego lozyska:
Pamiętaj o prawidłowym nazywaniu tematów.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 18:20 przez skm, łącznie zmieniany 1 raz.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Zrób dokładnie tak {co do grama) ,jak napisał Darecki 3037 .Zbyt duże ryzyko i szkoda nerwów.Jedno niedokładne pi....cie ciężkim młotkiem a możesz skrzywić a nawet utrącić kawał drogiej (w sklepie~1000-tysiąc zł.) zwrotnicy.
Na szrocie raczej dobrej nie kupisz,albo będzie zbakierowana,albo będzie miała jajowaty otwór w który wchodzi sworzeń przegubu i za nic nie ściśniesz śrubą.
Wiem że klata idzie do przodu jak się coś zrobi samemu do końca,jednak w tym przypadku nie warto.
U mnie w b3 nie ma żadnych pierścieni zabezpieczających.
Od strony przegubu zwrotnica ma mniejszy otwór niż zewnętrzna średnica łożyska i choćby użyć nie wiem jakiej siły to łożysko głębiej nie wejdzie.
Od strony piasty też nie trzeba,bo dowalasz śrubą do przegubu siłą 200 Nm i wszystko stanowi całość jak po spawaniu.
Możliwe że w innych rocznikach jest inaczej,tego nie wiem.
Na szrocie raczej dobrej nie kupisz,albo będzie zbakierowana,albo będzie miała jajowaty otwór w który wchodzi sworzeń przegubu i za nic nie ściśniesz śrubą.
Wiem że klata idzie do przodu jak się coś zrobi samemu do końca,jednak w tym przypadku nie warto.
U mnie w b3 nie ma żadnych pierścieni zabezpieczających.
Od strony przegubu zwrotnica ma mniejszy otwór niż zewnętrzna średnica łożyska i choćby użyć nie wiem jakiej siły to łożysko głębiej nie wejdzie.
Od strony piasty też nie trzeba,bo dowalasz śrubą do przegubu siłą 200 Nm i wszystko stanowi całość jak po spawaniu.
Możliwe że w innych rocznikach jest inaczej,tego nie wiem.