Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80CQ] Zapieczone śruby w kole

Zablokowany
tomeksopot
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80CQ] Zapieczone śruby w kole

Post autor: tomeksopot » 16 sty 2013, 19:47

Witam kolegów,

Zauważyłem dziś, że auto ma z tyłu kapcia. Wziąłem się wiec za demontaż celem zawiezienia do wulkanizacji i tu się zaczęło dwie śruby poszły dość zwyczajnie,a dwie stoją dęba i nic... Polane WD40, klepane młotkiem, złamany jeden klucz i cholera nie wiem czy jedna ze śrub nie dostała po dupie bo jak klucz pękł i się ześlizgnął to lekko śrubę poharatał...

macie może jakieś na to sposoby?? inne niż ja stosowałem
może księżyc musi być w pełni...
Ostatnio zmieniony 01 cze 2013, 11:05 przez tomeksopot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sylwester28ET
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sylwester28ET » 16 sty 2013, 23:46

Próbowałeś to takiego typu kluczem odkręcić plus przedłużka do tego "rurka" aby była większa siła nacisku na śrubę.

http://allegro.sungrafokna.pl/allegro/kluczKola.JPG

Awatar użytkownika
papaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: papaj » 17 sty 2013, 00:52

miałem podobny problem, złamałem na śrubie dwa klucze, tata, wujek mówią,bez ramienia-przedłużki nie ma szans, ale sie mylili. Wziołem porządna nasadke i w mocny pret (taki co sie nie wygnie od razu) mocno młotkiem i pusciło bo szlag poszedł i srube "zerwało" ja uzyłem kłuczy z konca lat 70 dziesiatych bo taki zestaw ojciec kiedys kupił i jeszce nic mu sie oparło... kiedys to robili jak należy..

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 17 sty 2013, 02:36

Spróbuj porządnie uderzyć w śrubę od czoła, czyli wzdłuż jej osi. Młotek powinien być cięższy żeby można było poczuć że nie odskakuje. Coś podobnego jakbyś nim rąbnął np. w ciężkie kowadło. Takie jest odczucie.
Miałem ten problem ze śrubą zewnętrznego przegubu. Za nic nie chciała puścić a solidne nasadki 24 pękały z trzaskiem. To pomogło, a już nie wiele brakowało żeby się łeb tej śruby obrobił.

tomeksopot
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomeksopot » 17 sty 2013, 07:24

z przedłużkami próbowałem... został chyba tylko młotek. Tata też mi o tym mówił. Dam znać jak się to skończyło
pozdrawiam

[ Dodano: 2013-02-12, 14:27 ]
sorry za zwłokę,ale zapomniało mi się po prostu:)

Więc tak: nabyłem porządny krzyżak i rurkę stalową 1,5 cala 120cm. Założyłem klucz na śrubę parę klepnięć młotkiem i poszło. Drugą śrubę tak samo i po temacie. Wszystkim dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

temat do zamknięcia.

Zablokowany

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl